Anyukám is érteni fogja! – Bűn és bűnhődés | Autoszektor

Anyukám is érteni fogja

Anyukám is érteni fogja! – Bűn és bűnhődés

2015.02.10.

Megint irodalmi cím, habár Dosztojevszkij idejében még nem voltak közlekedési szabálysértések. Sajnos én megint a saját példámon tanultam. (Borítókép forrása: www.police.hu)

Azzal a céllal születik újabb cikk a mi, mennyibe kerül témakörben, hogy tisztába tegyük a közlekedési szabályszegések rendszerét. Az autózás ugyanis nem csak azért drága mulattság, mert roppant sok terhet ró az emberre a kocsi megvétele és fenntartása, az adók és biztosítások befizetése, a pályahasználati díjak, hanem azért is, mert időről időre sikerült elkövetnünk valamilyen szabálysértést, amiért ráadásul meg is büntetnek minket.

Jól tesszük, hogy ha az éves költségvetésünkbe beleszámolunk egy-két kihágást, amit a hatóság is észrevesz, mert ha ezzel nem számolunk, akkor a 30-50-stb.. ezer forintos csekkek bizony hamar megrepesztik a büdzsénket. Korábban már volt egy áttekintés arról, hogy milyen bűncselekményeket tudunk játszi könnyedséggel elkövetni, lássuk most, miért mennyi büntetés jár, és milyen fő jogszabályokat alkalmazva jár el ellenünk a hatóság szabálysértések esetén.

410/2007. (XII. 29.) Korm. rendelet

Ez a rendelet írja le a közigazgatási bírsággal sújtandó közlekedési szabályszegések körét. Ide tartozik a gyorshajtás, vagy hivatalos nevén a megengedett legnagyobb sebesség túllépése. A gyorshajtásra vonatkozó rész háromfelé van osztva. 50 km/h-ig meghatározott legnagyobb sebesség, 50 és 100 km/h óra közötti maximális megengedett sebesség és 100 km/h feletti sebességek. Mindhárom sávban további hét sáv található. Ezek a sávok a sebességtúllépés mértékét határozzák meg.

30, 45, 60, 90, 130, 200, 300

A fenti számok ezer forintban értendők és a rendre a hét különböző mértékű sebességtúllépést „díjazzák” ennyivel a rendőrök. Nézzük át a legtöbb lakott területen belüli útszakaszra jellemző, 50 km/h-ás megengedett legnagyobb sebesség túllépése esetén fizetendő büntetési tételeket, annál is inkább mert a rendőrség már teszteli az új, mindent tudó traffipaxokat.

Tavaly előtt Igalon jártam sajnos...

A legkisebb büntetési tétel harmincezer, az ilyen értékű csekk sok autósnak ismerős lehet, hiszen a legtöbb gyorshajtási büntetés ennyiről szól. Nem is csoda, hiszen a szabály szerint, ha legfeljebb 30 km/h-val lépem át az ötvenet (gy.k.: 80 km/h), akkor az az első sávba esik. Aztán 95 km/h-ig 45.000. Innentől: 95-110 – 60.000; 110-125 – 90.000; 125-140 – 130.000; 140-155 – 200.000; 155 felett pedig 300.000 (Ez a gyorshajtási jackpot)

Vasúti átjáró

Kiveséztük már, hogy hogyan menjünk át a vasúti kereszteződésen, de lássuk most azt is, ha ez nem sikerül, akkor milyen mélyen kell a zsebünkbe nyúlni. Ha nem (jól) állunk meg a vasúti átjáró előtt (mindig meg kell állni, mint a STOP táblánál), akkor 30.000-es csekket állítanak ki, amennyiben az áthajtás szabályai ellen vétünk (előzünk, tolatunk, megfordulunk stb.) akkor ennek a dupláját írják a csekkre.

Egy budapesti eset (Forrás: Youtube)

Továbbhaladás tilalmát jelző fényjelzés

Magyarul ezt úgy mondjuk, hogy átmenni a piroson. Nincsen túlcsicsázva a rendelet, 50.000 és kész!

Leállósáv

Istenem, ha hozzám jutna annyiszor 50.000 forint, ahány az autópálya leállósávjában haladó autót láttam már, bizony nem kellene cikkírással „bajlódnom”…

Behajtani tilos

Sima behajtani tilos tábla figyelmen kívül hagyásáért (vagy tiltott zónába való behajtásért) 30 lepedőt kell kiteríteni, ha viszont azért van behajtási tilalom, mert az útszakasz egyirányú, akkor azonnali 50 ezer forint a bírság!

Van még pár verzió, érdemes utána nézni

Természetvédelmi terület

Nem, nem lehet felmenni a János-hegy egyes részeire, mert (nagyon helyesen) természetvédelmi területnek van nyilvánítva. Akinek úgy tartja úri kedve, és mégis kocsival megy a kilátóhoz az igen könnyelmű ember, mert védett természeti területen 150, fokozottan védett területen 300 ezer forintja bánja majd.

Szabálysértési ügyek

Másik rendelet is van, ha autózás közben szabályokat sértünk meg. A 63/2012. (IV. 2.) Kormányrendelet annyi szabálysértést határoz meg, hogy azt nehéz lenne felsorolni, illetve ide kellene másolni az egész rendeletet. Nézzünk most néhány top-kategóriás szabálysértést. Fontos, hogy ezek a szabályszegések helyszíni bírsággal is sújthatók, vagy mehet a feljelentés is, de ebben az esetben a bírság duplázódik.

Alapesetek

Egy sima „jobbkéz” kihagyásáért a helyszínen 10, feljelentéssel 20 ezer forintról szóló csekket lehet szerezni. 15 a cehh, ha ez táblával jelzett kereszteződés (macisajt, vagy stoptábla), vagy megkülönböztető jelzéseit használó autó jön.

Nincs nálad jogsi? 45/90

Nem jó a jogsid kategóriája? 35/70

3-6 hónapja lejárt a műszaki? 20/40

Fél évnél régebben lejárt? 25/50

Több mint egy éve műszaki nélkül furikázol? 30/60

Nem vetted észre a megállni-, vagy várakozni tilos táblát, esetleg a kivételeket nem jól értelmezted? 10/20 (További információk Kreszprofesszorunk vonatkozó cikkében.)

Az új tízezres. Ilyenből kell öt darabot beszolgáltatni (Forrás:mnb.hu)

És még sorolhatnám a jogszabály szerinti 10/20-as, vagy 15/30 tételeket, de nem teszem, helyette a royal flush-t hozom. A mozgáskorlátozot várakozóhelyen való jogosulatlan várakozás helyszíni bírságtétele 50.000, azaz ötvenezer forint. Ha nincs szerencsénk, akkor a közterületesek nem találnak a kocsink mellett, így a helyszíni bírság szóba sem jöhet, ezért feljelentés alapján százezer forint a büntetés. Nagyon oda kell figyelni, én már csak tudom…

Bestiális szabálysértésem helye - nem volt mivel érveni (Forrás: Google Street View)

Ha nem tudunk, vagy nem akarunk fizetni

Igen, sajnos tudom, miről beszélek, mert a tavalyi Király utcai parkolási büntetésem mellé, néhány méterrel odébb sikerült egy mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhelyre beállnom – igaz én az intézkedő közterület felügyelőket értem tetten, ezért csak ötvenezer a bírságom.

A sorban állás közben vettem észre a magam mellett lévő helyet, és nem vettem észre, hogy a hely nem véletlenül üres. Ostoba voltam belátom, de mivel nem szándékosan parkoltam oda, és az ötvenezer számomra nagyon súlyos összeg, gondoltam megnézem milyen lehetőségeim vannak, hogy ne kelljen befizetni a pénzt.

Remek lenne, ha amúgy munkanélküi lennék

Közérdekű munkavégzés

A közterület felügyelők (négyen voltak…) arról tájékoztattak, hogy átváltható a büntetés közérdekű munkára, ráadásul igyekezniük kell mindenkinek olyan munkát adni, ami a végzettségéhez passzol. Gondoltam, ha találnak olyan melót, amit egy okleveles közlekedésmérnöki és egy szakmérnöki diplomával tudok végezni, akkor napi ötezerért simán ledolgozom. A munkaügyi kirendeltségen azonban felvilágosítottak, hogy azért ez nem teljesen így van, ha utcasöprést nem is adnak nekem, de legfeljebb valami adminisztratív meló a legjobb, ami itt van.

Csak ezt ne!

Le is ülheted

Igen, be is lehet vonulni, szintén napi 5000 Ft-al számolva, lehet 10 napot hűsölni, ezt a lehetőséget valamiért nem is vettem figyelembe.

Részletfizetés

Szintén a közterület felügyelő mondta, hogy folyamodjak a felügyelethez részletfizetési kérelemmel. Amikor a közérdekű munka és a férfiház lehetőségét kinulláztam, akkor fel is hívtam őket, hogy befizetném a bírságot, de kérek szépen részletfizetést, mert egy összegben, annyira nem találom viccesnek a bűnhődést.

47-ből meg egy hónapig is elél az ember...

A telefonban a kisasszony sajnálkozó hangon, de tárgyilagosan közölte, hogy a törvény nem ad lehetőséget a részletfizetés biztosítására, a büntetést egy összegben, a határidőn (30 nap) belül be kell fizetni.

Kitöltöttem a csekket

Egyáltalán nem derogálna kertet rendezni, vagy játszóteret sepregetni, de akkora kiesést jelente a rendes munkámból, amit nem tudok pótolni. Ezért úgy döntöttem, hogy ha nagy nyögve is, de befizetem a büntetést. Mondjuk nekem 20, vagy 30 ezer is elég lett volna arra, hogy többé az életbe ne álljak meg mozgáskorlátozott várakozóhelyen, de a törvény az törvény.

Végül csak annyit tudok mondani, hogy a kiszemelt parkolóhely előtti táblákat akár többször is ellenőrizzük, legyünk tisztában a megállás és várakozás szabályaival, mert egy-egy ilyen brutális csekk bizony nagy fejtörést tud okozni.

A korrektség kedvéért

Egyébként a közterület felügyelők szívélyesen megköszönték azt, hogy ilyen együttműködő voltam. Elmondásuk szerint 100-ból 99 ember magából kikelve ordítozik velük, legalább 80 azonnal közli velük, hogy az édesanyjuk mivel foglalkozik, és bizony többen neki is mennek az ellenőröknek, amikor megtudják, hogy mekkora büntetést kaptak. Ez utóbbi meg már hivatalos személy elleni erőszak, amiért Btk-t kell a megfelelő helyen felütni, úgyhogy mindenkinek, aki esetleg bajba kerül, azt tudom tanácsolni, hogy legyen együttműködő, bosszantó a dolog, de ha már hibáztunk, legalább ne sodorjuk magunkat még nagyobb bajba.

Végül muszáj hozzátennem, hogy amikor látták, hogy nem direkt parkoltam oda, normális modorban beszéltem velük, átgondolták, hogy hogyan lehetne, hogy pl. egy figyelmeztetéssel megúszhassam a dolgot, de akkor már késő volt, mert az első fényképet már elkészítették, ami azonnal fel is került a szerverre, sajnos tehetetlenek voltak már…

A cikk nem jogász szerző tollából származik, a benne található információk tájékoztató jellegűek.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.15
Háborús anyaghiány és kreatív közlekedési álmok megtestesítője, mégsem terjedt el. ..
2024.07.15
A Formula 1 Magyar Nagydíjat július 19-21. között rendezik, melyet idén is hatalmas érdeklődés övez....
2024.07.15
Francia-kínai koprodukcióban, a Renault és Geely partneréségének köszönhetően újra életre kelt....
2024.07.15
Az első fél évben 0,3 százalékkal kevesebb motorbenzin és 1,2 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott....
2024.07.15
Egyikük André Citroën, a merészen új utakat járó márkaalapító, a másikuk egy új korszakot megnyitó....
2024.07.15
A Hosszútávú-világbajnokság idei ötödik futamán, Interlagosban akár a kettős győzelem is....
2024.07.15
Továbbra is piaci átlag felett dübörög az AutoWallis Kiskereskedelmi Üzletágának teljesítménye,....
2024.07.15
Vádat emelt az ügyészség egy férfi és három társa ellen, akik a vádhatóság szerint valótlan....
2024.07.15
Már takarékos, de még nem szénnéfolytott motorok, hot hatchek, és megfizethető, változatos....
2024.07.15
Tavalyi eredményéhez képest 12 helyet javítva, ismét a top 400-ban szerepel a győri Széchenyi....