Anyukám is érteni fogja – Használt autó adás-vételi szerződés | Autoszektor
használt autó

Anyukám is érteni fogja – Használt autó adás-vételi szerződés

2019.02.23.

A papírmunka három legnagyobb buktatója

Ha tetszik, ha nem, a hazai használt autó kereskedem a rendszerváltás óta megbélyegzett iparág. Már az autókereskedők nepperként való említésében is nem kevés a negatív fennhang, és az interneten se szeri, se száma a használt autós átveréseknek, becsapásoknak.

A pórul járt autósok sokszor hosszú és/vagy kilátástalan pereket, jogi vitákat folytatnak a kereskedőkkel, aminek igazából a háromnegyed része elkerülhető lenne.

A műszaki oldal

A viták nagyobb része a megvásárolt használt autó műszaki állapotával van összefüggésben. A hibás teljesítés témakörébe eső jogvitákba most nem megyünk bele, de annyit mégis meg kell említeni, hogy a jogos kifogások mellett sok olyan eset is van, amikor a vevők tökéletes autót várnak használt áron, és a legkisebb meghibásodással is azonnal rohannak vissza a kereskedőhöz reklamálni.

Ennek elkerülésére az a megoldás, hogy meggyőződünk a kiszemelt autó műszaki állapotáról még vásárlás előtt. Persze minden hiba így sem derül ki 100%-ban, de a legnagyobb kockázatot hordozó hibaforrások megállapíthatók, a hibás kocsik kiszűrhetők.

A papírozás

Az autóvásárlás nem minden napos dolog, sokáig gyűjtögetünk és fontolgatjuk a döntést, úgyhogy nem értem, hogy ha valaki milliós, vagy akár többmilliós tételben ad ki pénzt egy tárgyért, az miért nem biztosítja be magát minden lehetséges oldalról. Az egyik oldal a más említett vásárlás előtti helyszíni járművizsgálat, a másik oldal pedig a tisztességes adás-vételi szerződéskötés.

Sokan a szerződés megkötését már csak formaságnak, a szükséges rossznak tartják, pedig ez nem így van. Ha a papírban valami nem stimmel, akkor az egész üzlettel baj lehet, úgyhogy érdemes nagyon odafigyelni, mit írunk alá.

Alapvetően három dolgot kell kiemelni, amikor autó adás-vételi szerződésekről beszélünk.

A felek

Egy szerződésnek minimum két résztvevője van, egy eladó és egy vevő. A vevővel nem sok gond lesz, ezek vagyunk mi. De ki az eladó? Először is nem mindegy, hogy cégtől, vagy magánszemélytől vásárolunk autót. Ha cégtől vásárolunk, akkor az bejegyzett autókereskedő, vagy bármilyen más cég.

A legjobb és a törvények által akkor vagyunk a legjobban védve fogyasztóként, ha olyan cégtől vásárolunk autót, amelynek bejegyzett főtevékenysége „4511 - Személygépjármű-, könnyűgépjármű-kereskedelem”. Ekkor ugyanis az összes szavatossági jog megillet minket. Ekkor ugyanis úgy nevezett fogyasztói szerződés jön létre, amelynek lényege, hogy a szerződő cég tevékenységi körébe eső szolgáltatást vagy árut értékesít magánszemély ügyfelek széles körének.

Egyéb cégtől vagy magánszemélytől való vásárlásnál a fentiek nem állnak, ha baj van, érdekérvényesítési lehetőségei jóval korlátozottabbak.

Jó tanács: bárki is legyen az eladó, mindig ellenőrizzük! Cég esetén, hogy mi a fő tevékenysége, és érvényes-e az adószáma. Magánszemély esetén kérjük el a személyi azonosító okmányokat, amennyiben ezeket nem mutatják meg, minimum legyen gyanús az ügy.

A jármű adatai

A szerződésnek tárgya is van és az nem más, mint maga az autó. A kocsi azonosítói hibátlanul szerepeljenek. Az alvázszámot érdemes az autó korábbi okmányaiban szereplő számmal és magán a járművön szereplő számmal is összevetni.

Olvassuk le pontosan a jármű műszereiről az adás-vétel kori futásteljesítményt. Rögzítsük a szerződésben ezt is.

Az autó műszaki állapotával kapcsolatos szerződési részek igen érdekesek. A „megtekintett állapotban”, vagy „ellenőrzött állapotban”, „mellékelt állapot lap szerinti állapotban” való megvásárlás, mint kifejezés, jogi értelemben nem sokat számít. A kereskedő szavatossági kötelezettsége ugyanis ettől egyáltalán nem függ, nem lehet kizáró ok, még akkor sem, ha le van írva és erre hivatkozik az eladó.

Jó tanács: ellenőrizzünk kétszer is minden adatot!

Az ár és a számla

Ha már tiszta, hogy ki adja el és ki veszi meg a szerződés tárgyát képező autót, akkor már csak azt kell rögzíteni, hogy mennyért. A használt autók vételára általában alkun alapul, másképpen megállapodás tárgya.

Kiemeleten fontos, hogy a szerződésbe is pontosan az az összeg kerüljön, amit a kocsiért kifizetünk!

Friss történet, hogy egy 6 milliós használt autó (Toyota Prius+) eladója közölte a vevővel, hogy számlát és szerződést csak 5 millió körüli összegről fog írni, a fennmaradó összeget készpénzben kell kifizetni.

Képünk illusztráció

A gépjármű kereskedem különbözeti áfás tevékenység, vagyis az ÁFA-t csak az eladási és a beszerzési ár különbsége után kell megfizetni. Ha ezen az autón egymillió forint a haszon, akkor a kereskedőnek 270.000,- Ft ÁFA-kötelezettsége keletkezik. Ezt elkerülendő, papíron minimális haszonnal adják tovább az autót, így a fizetendő ÁFA is minimális lesz. Plusz, keletkezik egymillió forint készpénz az adóhivatal tudta nélkül.

Arról most ne is beszéljünk, hogy ez szimpla csalás, és az adóelkerülés révén az egészségügytől az oktatástól, az útépítésről vesszük el a pénzt! Beszéljünk inkább arról, mi van, ha a kocsival baj van és élni szeretnénk a szavatossági igényünket. Meghibásodás esetén a három lehetőség közül (javítás, árleszállítás, vagy eredeti állapot visszaállítása) a pénzünket szeretnénk visszakapni (3. lehetőség). Ekkor elővesszük a szerződést és a számlát. Az egymillióról, amit készpénzben fizettünk ki semmilyen elismervényünk nincs. Visszakapjuk az 5 milliót, és elbuktuk a különbözetet: nincs mit tenni.

Jó tanács: kössük az ebet a karóhoz, vagy a teljes összeg kerül a papírokra, vagy nincs üzlet!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.17
Halálos kimenetelű közlekedési baleset történt a Nemeskeresztúr és Jánosháza közötti útszakaszon -....
2021.10.17
Nagyon ritka és egyre ritkább lesz a jövőben igazi gyöngyszemet találni. A Lexus LC500 minden....
2021.10.17
A friss háromszoros Európa-bajnok Kiss Norbert, a Révész Racing versenyzője vasárnap....
2021.10.17
Egyre izgalmasabb az autóipari verseny az Egyesült Államokban, és van esély rá, hogy nem a General....
2021.10.17
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Biztos, ami biztos. ..
2021.10.17
A moszkvai közlekedési hatóság vezetője, Maxim Likszutov bejelentette, hogy az autonóm technológiák....
2021.10.17
Fantasztikus versenyzéssel idei legjobb helyezését érte el a HUMDA Magyar Autó-Motorsport....
2021.10.17
Az érintett útszakaszon félpályán halad a forgalom - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2021.10.17
A magyar rendőrök a belga hatóságok által körözött Audit foglaltak le, ezúttal a Röszke autópálya....
2021.10.17
Üzbegisztánban megkezdődött a Renault-ok összeszerelése orosz pótalkatrészekből. Kaptur és Arkana....