Anyukám is érteni fogja – Mitől füstöl az autóm? | Autoszektor
Anyukám is érteni fogja

Anyukám is érteni fogja – Mitől füstöl az autóm?

2016.04.25.

Szörnyülködve tapasztalom, hogy mennyi autó füstöl egészen rendellenes módon. De mitől csinálja ezt és miért nem vesszük észre, vagy veszünk róla tudomást?

Sajnos sokszor látom az utakon a füstokádó sárkányokat, és bizony néha annyira szívesen melléjük hajtanék, hogy közöljem: öregem, csinálj már valamit a kocsiddal, mert mögötted konkrétan alig látni valamit, ráadásul fullasztó a felhő, amit magad után húzol. Nyilván értelmetlen lenne, mert valószínűleg tud róla, hogy ez van, de a ’86-os Transit-ra már nem költ a főnök, vagy a kis vállalkozás nem bírja el a javítást.

Azt sem értem, hogy az ilyen kocsik, hogyan mennek át a műszaki vizsgán, illetve értem én, vagyis, nem is akarom érteni…

A Föld nevű bolygó

Amikor tavaly kirobbant a Volkswagen dízel ügye - miszerint a mérési adatok befolyásolásával megtévesztették a vásárlókat, és velük együtt mindenkit - azt mondtam magamban: bárcsak minden autó annyira szennyezné a környezetet, mint a kétliteres CRTDI-k. Hiszen pontosan tudom, ha én csak egyszer is odafigyelés nélkül taposok a gázra a 15 éves, még részecskeszűrő nélküli dízel autómban, akkor abból annyi korom jön ki, amit egy VW kb. egy világkörüli úton produkál.

Képünk illusztráció...

Persze a dízel kocsikat 15 éve sem úgy tervezték, hogy azok füstöljenek, mára mégis sok kortárs autó irgalmatlan csíkot húz maga után. Tud füstölögni a benzines autó is, de annak más okai vannak.

Miért füstöl egy autó? Hányféle füst van? Mit tudunk meg a füst színéből, és mit tehet a tudatos gépkocsivezető, hogy ne legyen ciki számára a közlekedés?

A fekete füst

Talán a legszembetűnőbb jelenség az, amikor egy autó – szó szerint – koromfekete füstöt okád magából. Ez jellemzően a dízelüzemű járművek sajátja. A fekete színt a korom adja, ami azért képződik, mert a motorban nem tökéletes az égés. Tudjuk, hogy az égéshez három feltétel szükséges: legyen oxigén, éghető anyag és megfelelő hőmérséklet.

A hőmérséklet – egy idő után legalább is – mindenképpen rendelkezésre áll, ezzel most ne foglalkozzunk. Maradjunk az oxigénnél, illetve az éghető anyagnál. Ez utóbbi a dízelmotoros autókban a gázolaj. Az elmúlt 10 évben már minden gyártó kizárólag a közös nyomócsöves dízel rendszereket alkalmazza járműveiben, amelynek lényege, hogy egy csőben nagy nyomáson tároljuk a gázolajat és innen minden henger felé van egy nagynyomású vezetékünk. A vezeték végén van a porlasztócsúcs, amelyet elektronikusan vezérelünk, hogy mikor és mennyi gázolajat porlasszon az égéstérbe.

Ha nincs kellő nagyságú nyomás, vagy a porlasztócsúcs tömődött el, illetve a beépített szenzorok meghibásodnak, akkor egyszerűen nem jut elég, vagy ellenkezőleg, túl sok gázolaj jut az égéstérbe, ami nem ég el megfelelően. A tökéletlen égés végterméke a korommal teli füstgáz, ezt látjuk távozni a kipufogón.

A harmadik feltételt is érdemes vizsgálni, ez pedig a levegőellátás. A dolog eléggé összetett, ezért az egyszerűség kedvéért végigvesszük, mely alkatrészeken keresztül jut a motorba a levegő. Ehhez fogadjuk el, hogy manapság a turbófeltöltő nélkül nem is gyártanak már autót.

Egy kirepedt levegőcső - ennyi is elég

Szóval egy ponton a motor vákuumhatása miatt a levegőt beszívjuk a szívócsőbe. Ez azonnal egy szűrőbe jut, ez a levegőszűrő, amit minden időszakos szervizelésnél ki kell cserélni. A szűrőből egyenesen megy a turbó kompresszorkerekére, ahhoz nyomása és hőmérséklete megemelkedik. Mivel a minél hidegebb a levegő, annál több fér belőle a motorba, a következő lépésben a töltőlevegő hűtőbe kerül, amelyre a vagány angol nevet, az intercool-ert használjuk inkább. Az intercooler után az EGR szelep a kipufogógáz egy részét még hozzákeveri a levegőhöz, majd a szívósoron keresztül a szívószelepeken át jut a motorba.

Amennyiben a rendszer bármelyik pontján probléma van az azt okozza, hogy nem jut elég levegő a motorba. Márpedig a mindenkori igényeknek megfelelően ki van számolva, hogy a porlasztócsúcs mennyi gázolajat adjon, ahhoz pedig adott levegőmennyiség kell. Ha ez nincs meg, az égés ismételten nem lesz tökéletes és a korom dől kifelé a kocsiból.

A szívósor belépő oldala - ilyen a koksz!

Elég ehhez egy lyukas, vagy kirepedt levegőcső, egy lelazult csőbilincs, eltömődött szívósor, vagy szimplán az eltömődött levegőszűrő és máris kész a baj. A rendszer része még a turbó, ami ha tönkre megy – ennek több oka is lehet – akkor sincs meg a megfelelő levegőszállítás.

A fehér füst

A „füstölés” fehér színe megtévesztő, mert ez általában nem is füst, hanem inkább gőz. Mindaddig normálisnak mondható, amíg a jelenség hidegebb napokon, hidegindítást követően ideiglenesen áll fenn, ugyanis a kipufogórendszer belsejében kicsapódott vízpára párolog el, és távozik ilyenformán, de üzemi hőmérsékleti viszonyok között ez a jelenség erősen csökken, illetve meg szűnik. Ha nem szűnik meg, általában akkor is vízgőzre kell gyanakodnunk, csak az nem a csőrendszer belsejéből jön, hanem bizony az égéstérbe bejutó víz okozza.

Megrepedt hengerfej

És lehet kezdeni félni, mert az égéstérbe általában a hűtőfolyadék jut be, ami a motor drasztikus meghibásodása. Vagy a hengerfej, vagy a motortömb vízjáratai lyukadtak ki és szivárogtatják tartalmukat az égéstér felé. Ennek a meghibásodásnak több jele is van. Először is brutális mértékben fogy a hűtővíz, mindig csipog a kocsi, hogy alacsony a szintje. Másodszor a hidegindítások általában együtt járnak az egyenetlen motorjárással, mert a hibás hengerben ott figyel a H2O. Nem lesz olcsó a javítás…

A kék füst

A kék színű füst oka egyértelműen az, hogy az égéstérbe valamiért motorolaj jut. Elsőre az juthat az eszünkbe, hogy a dugattyúk palástjára szerelt gyűrűk nem végzik el feladatukat rendesen és a felső helyzetből lefelé való mozgás közben a hengerfalon lévő olajat nem húzzák le maradéktalanul, amely a következő sűrítési ütemben a keverékkel együtt meggyullad és elég. Ez a hiba is csak a motor nagyobb felújításával szerelhető, nem is kívánok senkinek sem ilyet.

Tuti, hogy valahogyan olaj kerül az égéstérbe

A kék füst másik okozója a turbófeltöltő meghibásodása lehet. A turbó – ahogyan az korábban megírtuk –százezres nagyságrendű percenkénti fordulatszámot produkál, ezért kenni és hűteni kell. Ezt a feladatot is a motorolaj látja el. A turbófeltöltő tengelyén a kompresszor és a turbina felől is olajfogó gyűrűk vannak, amelyek megakadályozzák a turbó belsejében szolgálatot teljesítő olaj levegő-, vagy kipufogórendszerbe jutását. Amennyiben ezek a gyűrűk, vagy a turbó tengelyének csapágyai meghibásodnak, az olaj kipréseli magát a lyukon és megy amerre lát. A turbójavítást az előbbi motorgenerál szintű javításokhoz képest csekélynek mondanám, de könnyen ráboríthatunk egy havi minimálbért.

Folyatjuk az oljat az intercooler-ből...

... majd büszkén számoljuk a termést

Foglalkozzunk a problémával

A struccpolitika most sem fog működni. A permanensen füstöl a kocsink, akkor mielőbb át kell nézetni egy hozzáértő szervizben. Nagyon zavaró egy füstölgő kocsi, büdös és nagyon egészségtelen is, káros ez mindenkire. Ezen kívül a hosszabb távon kedvezőtlen körülmények között üzemelő autónk is megsínyli a dolgot, ráadásul amíg a probléma fennáll többet is fog fogyasztani.

A füstölések oka tehát ezerféle lehet, ezzel sajnos az is igaz, hogy a néhány száz forintos bilincscserétől, egészen a milliós motorgenerálig terjedhet a költségpaletta. Előbb mindenképpen járjunk utána a hiba okának, aztán mérlegeljük bölcsen, hogy érdemes-e még foglalkozni az autóval, vagy könnyek között jobb inkább a bontóba adni.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.27
A magyar rendőrök egy, a norvég hatóságok által körözött quadot foglaltak le a Röszke autópálya....
2022.05.27
Palkovics László technológiai és ipari miniszter jelenlétében péntek kora délután kilencedik....
2022.05.27
- Felszállás előtt kigyulladt egy utas telefonja a Liszt Ferenc-repülőtéren, a Wizz Air malmői....
2022.05.27
- Az elsőhöz hasonlóan a Forma-1-es Monacói Nagydíj pénteki második szabadedzésén is Charles, a....
2022.05.27
A Toyota májusban 8 gyárát zárta be Japánban. A döntés az ázsiai régióban kitört koronavírus-....
2022.05.27
A közúti közlekedés biztonságát, folyamatosságát befolyásoló eseményekről folyamatosan ad hírt az....
2022.05.27
- A Mol arra kéri a vásárlókat, a benzinkutaknál a fizetéskor minden esetben mutassák be a forgalmi....
2022.05.27
Hosszabb kihagyás után folytatódik mesteremberek sorozatunk, ahol különböző járműjavítókat, és az....
2022.05.27
- A kilencedik helyen zárta a túraautó-világkupa (WTCR) Nürburgringen zajló második fordulójának....
2022.05.27
Halálos baleset történt Kiskőrösön, az érintett útszakaszon a szemle ideje alatt félpályás....