Anyukám is érteni fogja – Tempo30 a belvárosban | Autoszektor
sebességkorlátorzás

Anyukám is érteni fogja – Tempo30 a belvárosban

2022.08.19.

Nézzük, indokolt-e a mellékutcák sebességkorlátozása!

Nemrég röppent fel a hír, hogy Budapesten a VI-VII-VII. kerületekben, azokon az útszakaszokon, amelyeket nem használnak közösségi járművek – magyarul, amiken nem jár busz – 30 km/h-ás sebességkorlátozást terveznek bevezetni.

Annak rendje, s módja szerint az ötlet, a lassítás sokak felháborodását váltotta ki, ezért érdemes egy kicsit utána gondolni, hogy milyen előnyökkel és milyen hátrányokkal jár egy ilyen szabályozás a valóságban.

Ellenkező hangok

A hátrányok felsorolása viszonylag rövid. Tulajdonképpen csak egyetlen egy érv hozható fel a tervezet ellen, mégpedig, hogy lassítja majd a forgalmat ezekben az utcákban. Azt hiszem ez egy természetes reakció, hiszen az alacsonyabb megengedett sebességből ez egyenesen következik és még gondolkodni sem kell a válaszon, a véleményen.

Én most gondolkodásra hívok mindenkit és néhány ritkán vizsgált mutatószám segítségével támasztom alá azt a meggyőződésem, hogy a tempo30 rendelet sokkal több előnnyel jár, mint hátránnyal.

Átlagos sebesség a városon belül

Akinek van az autójában fedélzeti számítógép, az meg is nézheti, hogy egy-egy városi útvonalon mekkora átlagos sebességgel tudott haladni. Válasszuk az időpontot és az útvonalat is átlagosnak és meg fogjuk látni, hogy A-ból B-be Budapesten belül bizony kevesebb, mint 30 km/h az átlagsebesség, tehát, ha a kis utcákban ennyivel mehetünk majd, az érdemben nem hosszabbítja majd az eljutási időnket.

Amúgy sem megyünk gyorsabban ezekben az utákban

Ha nem a teljes utazás, hanem csak a kis utcák sebességeit nézzük, akkor azt lehet mondani, hogy a legtöbb autós jól érzékeli a biztonságos autózás sebességmaximumát a ezekben az utcákban.

A közlekedésszervezésben ismert fogalom az önmagát magyarázó út. Ez azt jelenti, hogy az útszakasz fizikai paraméterei alapján a vezetők amúgy is alacsonyabb sebességet választanak, illetve készülnek az egyenrangú kereszteződésekre, vagy éppen a védett útvonalon való haladásra.

A belvárosi utcák, az amúgy szűk sávjaikkal, a kétoldalon parkoló autókkal nem épeszű sofőrnek amúgy sem azt üzenik, hogy itt aztán meglehet a GPS szerinti 50. Hiszen a belátható útszakasz hossza, ki-beugró házak, parkoló autók miatt csak a hivatalos maximumnál sokkal alacsonyabb sebesség ad biztonságot. Érdemes megnézni, hogy mennyivel megyünk át például a Király utca környéki útvesztőben.

Az önmagát magyarázó utakra volt ellenpélda is Budapesten. Az angyalföldi Kassák Lajos utca kis túlzással olyan széles, mint a Nagykörút. Tágas sávjaival azt üzente az autósoknak, hogy a sokkal szűkebb keresztutcák alárendelt útvonalak és mi pedig főúton vagyunk. EZ hosszú évtizedekig nem így volt, és a Kassákon minden utca jobbkezes volt, persze a várnál sokkal több balesettel. Éppen ezért néhány éve a Kassák Lajos utca forgalmi rendje megváltozott és ma már kialakításának megfelelően főútvonalnak számít és a keresztutcákról érkezőknek bizony elsőbbséget kell adniuk.

A zaj

Aki lakott már forgalmas utcára néző lakásban az tudja, hogy mennyire zavaró tud lenni az elhaladó járművek által keltett zaj. Arról már nem is beszélve, hogy a tuningolt, nem gyári és/vagy hibás, kifújó kipufogórendszerek zaja egy nagyságrenddel még megdobja a hangterhelést. Elég jó hangot adnak ki a robogók is gyorsítás közben.

Látványterv az Aradi utcáról (kép forrása: Google Street View)

Tovább megyek: még haladni sem kell azzal az autóval, hogy zavaró legyen. Elég egy motorját járató álló autó is, hogy a környék lakóit jelentős zavarásnak tegye ki.

A legnagyobb hangot mégiscsak gyorsításkor produkálják a járművek. Könnyű belátni, hogy ha 50 helyett csak 30-ra lehet gyorsulni, akkor annak zajnak a zavaró hatása enyhébb és rövidebb.

Környezetvédelem

Nem vagyok sötétzöld, de igen is fontos, hogy amivel csak lehet óvjuk a bolygót. Az autók károsanyag kibocsátása nem meglepő módon egyenesen arányos a fogyasztással. Egy tempo30-as övezetben sokkal kevesebb lassítás-gyorsítás kombinációra lesz szükség, így természetesen kevesebbet is fog fogyasztani a jármű, ergo kevesebb káros anyag kerül a levegőbe.

Balesetek

A szűk utcában külön baleseti statisztikát nem találtam. De ha lenne is, inkább a relatív, mint az abszolút gyorshajtás lenne a jellemző baleseti ok. Ha tényleg 50-nel megyünk ezekben az utcákban, akkor gyakorlatilag azt kockáztatjuk, hogy egy parkoló autó mögül óvatlanul kilépő gyalogos előtt már nem fogunk tudni megállni.

Ismét egy érdekes statisztikai adat, hogy a gyalogosgázolásoknál 50 km/h-val való ütközés esetén már 50% a halálos végkimenetel esélye. Ezt persze elsősorban a gyalogos érdekében kellene csökkenteni, de okozóként a sofőr is börtönbe kerülhet, ott meg nem annyira jó lenni.

Letörött visszapillantó tükör a Dob utcában. 30-al elkerülhető lett volna?

Kisebb sebesség = nagyobb biztonság. Nincs ezen mit magyarázni és hát ott van még a „Safety First”, vagyis a „biztonság mindenekelőtt” kifejezés is…

Nemzetközi

A szomszédos Ausztriában Graz városa évtizedekkel ezelőtt vezetett be hasonló intézkedést, mint amire most a belvárosi kerületek készülnek. A kétkedők ereje nagy volt, a bevezetéskor többségben voltak az elutasítók, de két évvel azután már a rendelkezés megtartása mellett állók voltak többen.

Konklúzió

Fentiek alapján két dolog rajzolódik ki. Az egyik, hogy az utazási idő megnövekedése inkább vélt, mint valós következmény, hiszen a város amúgy is alacsony átlagsebességét nem fogja jelentősen csökkenteni a korlátozás.

A másik, hogy a baleseti, a zaj- és környezeti ártalmat csökkenni fognak. A balesetekkel kapcsolatban érdemes összefoglalni, hogy nem csak a bekövetkezés valószínűsége csökken az alacsonyabb sebességgel, de a bekövetkezett balesetek következményei is enyhébbek és itt nem csak a gyalogossérüléseket kell nézni, hanem az autókban és az épített környezetben bekövetkező károk mértékét is.

További autós tartalmakért kövesse az Autószektor Facebook oldalát!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.09.30
Az idei év futama nem csak az ország legjobb kamionsofőrjének megtalálásáról szólt, hanem ennél....
2022.09.30
A lényegi kérdések a hétvégén eldőltek: Kiss Norbert negyedszer is kamion Európa-bajnok, a....
2022.09.30
A GSe visszatér! Miután az Opel bejelentette, hogy GSe néven új, dinamikus, és villamosított....
2022.09.30
A háború elől Ukrajnából elmenekülteknek 24 óra elteltével újra jegyet kell venniük – írja az....
2022.09.29
Hiánypótló akciót indított a TATABÁNYAI RENDŐRKAPITÁNYSÁG, mert az 50 ccm.-is ként használt....
2022.09.29
Október 11-től újabb 35 ezer ingyenes vasúti bérletre pályázhatnak a 18 éves európai fiatalok a....
2022.09.29
A világ legnagyobb motorkerékpár-gyártója, a japán Honda 2025-ig legalább 10 új elektromos....
2022.09.29
Idén már közel kétszáz magyarországi település csatlakozott az Európai mobilitási héthez, így....
2022.09.29
Múlt héten bemutatták a legendás Ford Mustang hetedik generációját, amely 2024-től lesz elérhető a....
2022.09.29
A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításainál (kgfb) 17 százalékkal nőttek a....