Oroszország

Aranyárban kelnek el idén a garázsok

2020.11.26.

A koronavírus okozta gazdasági válság ellenére elképesztő a zsizsegés  a garázsok adásvétele körül. 

A moszkvai Komszomolszkaja Pravda lap az Avito Real Estate ingatlanforgalmazó cég adataira támaszkodik, melyek szerint az idei év során 18 százalékkal nőtt a kereslet a garázsok, és 40 százalékkal a magántulajdonú parkolóhelyek iránt Oroszországban.

Szentpétervár és Szocsi a két rekorder város. Itt egy-egy meghirdetett garázsra átlagosan hatan jelentkeznek azonnal. Ez a szám Nyizsnyij Novgorodban öt, Volgográdban, Krasznojarszkban és Ufában négy. Az oroszországi átlag három potenciális vásárló minden meghirdetett garázsra. Azonnal!

Egy oroszországi garázs átlagos ára 250 ezer rubel, azaz valamivel több, mint 1 millió forint. De vannak olyan városok, ahol annyiba kerül a garázs, mint egy szomszédos régióban egy jó állapotú lakás.

Kirívó a helyzet a fekete-tengeri üdülővárosban, Szocsiban, ahol csaknem 1,9 millió rubelért, vagyis mintegy 8 millió forintért lehet csak garázshoz jutni. Összehasonlításképpen: Moszkvában egy garázs ára ennek kevesebb, mint a harmada, átlagosan "csak" 600 ezer rubel.

Ami a saját tulajdonú parkolóhelyek árait illeti, ebben a kategóriában Moszkva áll az élen 900 ezer rubeles átlagárral (kb. 4 millió forint). A fővárost a Don menti Rosztov és Szocsi követi 850-850 ezer rubeles átlagárral.

A szakértők szerint a garázsláz két fő okra vezethető vissza.

Az első, hogy az emberek a válsághelyzetben megpróbálnak a pénzüknek biztos befektetést találni, hogy elkerüljék az értékvesztést. Logikusan mindenkinek az ingatlan jut az eszébe. A garázs és a vásárolható autóbeálló még a megfizethető ingatlanok kategóriájába tartoznak, különösen hogy az elmúlt hónapokban az egekbe szöktek a lakásárak.

A szakértők emlékeztetnek arra is, hogy a garázst egy mini-vállalkozás telephelyként is tudja hasznosítani. Például raktárként, műhelyként, online-értékesítési pontként. Vagy egyszerűen csak bérbe adják.

A garázsvásárlási láz másik oka sajátosan orosz jelenség. Putyin országában ugyanis 4,5 millió tulajdonos nem tudja elismertetni saját ingatlanát, így nem is tudja áruba bocsátani azt, mert különböző okok miatt nem rendelkezik tulajdoni lappal. A "garázs-amnesztiáról" szóló törvény azonban jelentősen leegyszerűsíti az ilyen célú ingatlanok nyilvántartásba vételét.

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.02.28
Egy 18 éves lány életét vesztette egy szánkóbalesetben vasárnap Ausztriában, a liezeni kerületben,....
2021.02.28
25 éve léteznek, még ma sem széria. Érdekes működési elvük most egyszerűen! ..
2021.02.28
Mileta Miloradovic Szerbiából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2021.02.28
Az észt versenyző az első szakasztól az utolsóig dominált a havas versenyen, de a világbajnoki....
2021.02.28
Nem csak a Trabant, hanem időnként a Simson  motor is bekerül a rendőrségi hírekbe Németországban.....
2021.02.28
E heti rajzunk készítője Kelemen István, rajzának címe: Slamasztika. ..
2021.02.28
Korábban mi irányítottunk, így nem kellett ezzel számolnunk, de mi lesz a mozgásváltozás okozta....
2021.02.28
Hétfőtől negyedik alkalommal nyílik meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)....
2021.02.28
A flottakezelésben piacvezető LeasePlan új kereskedelmi igazgató kinevezésével indította a 2021-es....
2021.02.28
A tavaly ősztől már Magyarországon is rendelhető, és most tavasszal a hazai márkakereskedésekbe is....