Debrecen

Átadták a Debreceni Szakképzési Centrum járműipari képzőközpontját

2023.04.15.

A Gáborjáni Szabó Kálmán utcai épületben négy tanműhelyt alakítottak ki, a képzőközpontot a DSZC öt gépészeti iskolájának mintegy háromezer tanulója használhatja a jövőben.

Szilágyi Sándor, a DSZC főigazgatója elmondta, hogy a fejlesztés eredményeként négy tanműhelyt alakítottak ki a járműipari képzőközpontban: gépészeti alapozót, gépi forgácsoló műhelyt, gyártási folyamat szimulációs labort és mechanikai mérőlaborokat alakítottak ki a Gáborjáni Szabó Kálmán utcai épületben. Hozzátette: a DSZC öt gépészeti iskolájának mintegy háromezer tanulója használhatja a jövőben az új járműipari képzőközpontot.

„Olyan szakképzésre van szükség, amely választ ad a gazdaság igényeire, ebben sikeres a debreceni régió” - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára, Hankó Balázs pénteken Debrecenben. A helyi szakképzési centrum járműipari képzőközpontjának átadásán ebből a szempontból is sikeresnek nevezte a szakképzési rendszer elmúlt években végrehajtott megújítását. „Egyre nő a szakképzést választók száma az országban, Debrecenben pedig csaknem meghatszorozódott a szakképzésben tanulók száma az elmúlt években. A képzésben a gyakorlat került a középpontba, amit a duális képzés egészít ki. A Debreceni Szakképzési Centrumnak (DSZC) kétszáz duális partnere van, nemzetközi cégek és magyar vállalatok - mutatott rá az államtitkár. A sikerhez hozzátartozik a szakképzésben oktatók tavalyi 30, idei további 15 százalékos béremelése, valamint az együttműködés. Utóbbira, a város, az ipari szereplők, az egyetem és a szakképző intézetek együttműködésére Debrecen kiváló példa” – mondta Hankó, aki ugyancsak a siker garanciáinak nevezte az infrastrukturális fejlesztéseket, így a debreceni járműipari képzőközpontot, amely 250 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós forrásból valósult meg. A járműipari képzés kapcsán Hankó Balázs azt mondta, a Debrecenben autógyárat építő BMW száz fiatalnak kínált duális képzési lehetőséget, vagyis elmondható, hogy "németországi színvonalú szakképzési rendszere van Debrecennek".

Papp László, Debrecen polgármestere szerint "izgalmas, intenzív időszakát éli a város", amit erős expanzió jellemez mind a gazdaságban, mind az oktatásban. Utóbbira példaként említette, hogy míg 2015-ben 2500 diák vett részt a szakképzésben Debrecenben, addig a számuk jelenleg meghaladja a 12 ezret. „Nagy kihívást jelent a gazdasági növekedés, 2015-től 11 milliárd euró működő tőke érkezett Debrecenbe, amivel 16 ezer új munkahelyet teremtettek” - mondta. 

Fotó: MTI/Derencsényi István

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

Forrás: 
MTI

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.02.27
1377 autóst szondáztattak meg a Budapesti Rendőr-főkapitányság budai rendőrkapitányságainak....
2024.02.27
Könnyen koszolódnak, és úgy tűnik, elég könnyen rozsdásodnak is a Tesla Cybertruckok. ..
2024.02.26
Hétfőn az éjszakai órán két súlyos baleset is történt - jelenti a Katasztrófavédelem. ..
2024.02.26
Idén a kínai márkáké lesz a főszerep, de a Renault Csoport is jelen lesz a Daciával együtt. ..
2024.02.26
A 2024-es év autója a Renault Scénic. A modell 329 ponttal nyerte el az Év Autójaként is emlegetett....
2024.02.26
És rekord mennyiségű víz kellett az eloltásához.    ..
2024.02.26
Helyben előállított villamosenergia segíti a Magyar Suzuki energiaellátását: hétfőn hivatalosan is....
2024.02.26
Négykerekű, három személyt egymás mellett szállító, nagy teherbírású, mini terepjáró a Polaris....
2024.02.26
Ezúttal sem úszták meg a gyorshajtók. A Budapesti Rendőr-főkapitányság XVII. Kerületi....
2024.02.26
Michael Breme, az Audi Hungaria igazgatóságának új elnöke és Alfons Dintner, a vállalat leköszönő....