KRESZ-park

Átadták a megújult és kibővített KRESZ-parkot a Városligetben

2024.05.11.

A Liget Budapest Projekt részeként megújult a KRESZ-park és környezete a Városligetben. A közlekedési helyzeteket játékosan bemutató parkot Lázár János építési és közlekedési miniszter adta át pénteken.

Az elmúlt tíz évben Magyarország kormánya hajtotta végre a legnagyobb zöldfelület-rekonstrukciót a fővárosban, a kormány egyedül több zöldfelületet hozott létre Budapesten, mint a főváros és az összes kerületi önkormányzat együttvéve - hangsúlyozta Lázár János építési és közlekedési miniszter a KRESZ-park budapesti átadó ünnepségén. Hozzátette: a beruházás 1,2 milliárd forintból valósult meg.

A kormány Budapesten azt tapasztalja, hogy a fővárosnak ma olyan vezetése van, amely mindent megtesz annak érdekében, hogy a város jövőjét a tagadásra, a nihilizmusra építse - fogalmazott a tárcavezető, aki hozzátette, hogy a magyarok ezzel szemben abban érdekeltek, hogy egy olyan városvezetése legyen Budapestnek, amely a cselekvőképességre és a lehetőségek megragadására építi a város jövőjét.

A Liget Projekt az elmúlt tíz esztendőben a magyar kormány szíve csücske - mondta Lázár János, aki kiemelte: a kormány nem ellenséges, hanem pozitívín elfogult Budapesttel, mely nemcsak a budapestiek városa és nemcsak Közép-Európa királynője, hanem a nemzet fővárosa is. Ezért mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy Budapest erős, jól lakható és mindenki számára vonzó legyen - fogalmazott a tárcavezető. Lázár János kiemelte, hogy a közeljövőben a KRESZ felülvizsgálata várható, emiatt idén egy társadalmi egyeztetés kezdődött mintegy negyven társadalmi szervezet részvételével.

A Városliget történelmi hagyományainak köszönhetően Európa egyik legvonzóbb és legizgalmasabb közparkja - fogalmazott Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa. A kormány a park megújítása során azt folytatta, amit 100-150 éve az elődeink elkezdtek és nagyszerűen megvalósítottak - hangsúlyozta a miniszteri biztos. Baán László célként jelölte meg, hogy az évtized végére a Városliget Európa legvonzóbb és legkomplexebb kulturális parkja legyen. Ehhez azonban még az új Magyar Nemzeti Galéria épülete hiányzik a területről - fűzte hozzá.

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója kiemelte: a három hektáros KRESZ-park felújítása során jelentős zöldfelületi fejlesztés és kiemelkedő mértékű játékfejlesztés is történt, melynek köszönhetően Magyarország legnagyobb és legkomplexebb közlekedési témájú családi játszótere jött létre.

A vezérigazgató elmondta, hogy több mint negyven fát és több ezer cserjét ültettek el a helyszínen. A KRESZ-szabályok megtanulásához pedig elengedhetetlen segítséget adó játszópark jött létre, ahol a közlekedési eszközök kicsinyített formában lelhetők fel - tette hozzá. A Városliget Zrt. által küldött írásos összegzés szerint a fejlesztésnek köszönhetően újabb három hektár zöldfelület újult meg a Városligetben. A munkálatok során új, korszerű játékelemeket telepítettek, a közlekedési infrastruktúrát modernizálták, valamint a bővítették a zöldfelületeket és pihenőhelyeket. A megújult KRESZ-parkban miniatűr vonatok, repülők, helikopter és egy irányítótorony is várja a gyerekeket, de felépült egy mini városrész is, ahol a látogatók interaktív környezetben gyakorolhatják a biztonságos közlekedés alapjait.

A központi játszórészen kívül, magához a közlekedési pályához kapcsolódóan további önálló elemeket, játszóeszközöket helyeztek el a megújult parkrész különböző pontjain. Ilyen a kis játék benzinkút, elektromos jármű töltőállomás, és az egyik egyirányú kitérőben elhelyezett szerelőpont. A nagyközönség szombaton, a Közlekedési Kultúra Napján veheti birtokba a Városligetben létrejött fejlesztést.

Fotó: Balogh Zoltán (MTI)

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Forrás: 
MTI

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.23
Hajnalban az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Kőszárhegy térségében a fehér Mercedes....
2024.06.23
A SURFACING, amely a fenntartható energia, a víz és a fény találkozásában rejlő harmónia, valamint....
2024.06.23
Visszatért a Nissan a családi autók piacára: a Townstar személyszállító változata kiváló mobilitási....
2024.06.23
Az autózás világában meglepő partnerséget kötött a Peugeot és a Lego. Egy különleges verseny....
2024.06.23
- A Nyugat-Európából hazatérő vendégmunkások és a nyaralni induló turisták miatt erős forgalom....
2024.06.23
A V8-as motorral felszerelt gép valószínűleg az 'LFR' nevet kapja majd, és nagyjából 600 lóerős....
2024.06.23
Egymásba rohant két személykocsi az M7-es sztráda főváros felé vezető oldalán, a 72-73-as kilométer....
2024.06.23
Figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére vasárnap éjfélig a HungaroMet. Hevesebb....
2024.06.22
Az első két fordulón látottakhoz hasonlóan a belgiumi Zolderben is mindkét szombati futamot....
2024.06.22
Nem kevés baja van, ott kellett hagyni. ..