Győr

Audi-iskola: duális kereskedelmi szakképzés – német mintára

2024.05.10.

Tarts velünk és alakítsd a jövőd! Ezzel a mottóval indul idén szeptemberben immár nyolcadik alkalommal az "Idegen nyelvű ipari és kereskedelmi technikus" kétéves képzési program. Anja Schmiedel-Paullal, az Audi Hungaria Iskolaközpont Győr szakképzésért felelős vezetőjével beszélgettünk.

Az iskola szakképzési rendszere ma már mintegy hétéves múltra tekint vissza. Miképp működik ma a rendszer?

Először is szeretném hangsúlyozni, hogy a német modell alapján a duális szakképzés egy már sikeres modellre épült. A Magyarországon még viszonylag új koncepció már bizonyított, hiszen az elmélet és a gyakorlat összekapcsolásával a fiatalok olyan készségeket sajátítanak el, amelyeknek a munka világában is hasznát vehetik.

Ahogy a "duális" kifejezés is utal rá, a képzés két tanulási helyszínen zajlik. Heti két tanítási napon iskolánkban oktatjuk a tanulóinknak az elméleti alapismereteket, majd ezt követi három nap gyakorlati képzés partnercégeinknél.

Mely partnercégek vesznek részt a gyakorlati képzésben?

Jelenlegi együttműködő partnereink az AUDI HUNGARIA, a BOS, a KACO, az Imperial Logistics, a Rehau Automotive és a Rudolph Logistik. Az aktuális gyakornoki létszámtól függően az egyes vállalatok egy, vagy két, esetleg több fiatalt képeznek. Egyes vállalatok évente vesznek fel új gyakornokokat, mások csak kétévente, a teljes képzési időszak leteltével vállalnak újakat. Mindig örömmel fogadjuk a jövőbeni együttműködés reményében új vállalatok jelentkezését, akik részt szeretnének venni az ipari és kereskedelmi technikus gyakorlatorientált szakképzésben.

Mi a különleges az Audi Hungaria Iskolaközpont Győr szakképzési programjában?

Az egyik legfontosabb szempont a nyelvi változatosság: néhány magyar tematikára épülő modultól eltekintve az órák német nyelven zajlanak. A képzés során tanulóink angol nyelven megszerezhetik a Német Kultuszminiszteri Konferencia idegennyelvi bizonyítványát, valamint ICDL és SAP4school bizonyítványt is szerezhetnek.

A sikeres vizsgák zárását követően a végzősök két minősítést kapnak: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara bizonyítványát és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) "Német duális szakképzés külföldön" elnevezésű bizonyítványát, amely a legmagasabb minőségi kategóriának felel meg. Ez azt jelenti, hogy az alap- és szakképesítések megfelelnek a német képzési előírásoknak.

Kinek ajánlja ezt a képzési programot?

Minden érettségizett, és haladó német nyelvtudással rendelkező fiatalt szeretettel várunk képzésünkre, akik a versenyszférában tevékenykedő vállalatok kereskedelmi folyamatai iránt érdeklődnek. A jelenlegi tanévben 16 új tanuló vesz részt a szakképzési programban. A 13. és 14. évfolyamon jelenleg összesen 30 idegen nyelvű ipari és kereskedelmi technikust képzünk, akik kivétel nélkül rendkívül motiváltak és hajlandóak keményen dolgozni. A 13. évfolyamos tanulók mindegyike már rövid idő után gond nélkül tudta követni a német nyelvi órákat - igazán jó velük dolgozni.

A képzési program bevezetése óta immár az ötödik évfolyam tett sikeres záróvizsgát 2023 nyarán, és vethette bele magát a munka világába. Legtöbbjüket a képző cégük vette fel, míg mások felsőfokú intézményben folytatták tanulmányaikat. Az eddigi tapasztalatok alapján – mind a gyakornokok, mind a képző cégek tekintetében - hatékonynak és sikeresnek mondhatjuk ezt a duális szakképzési programot.

Mi az, ami különösen vonzó a potenciális jelentkezők számára?

Diákjaink azonnal a gyakorlatba ültethetik elméleti tudásukat, és megismerkedhetnek egy vállalat különböző területeivel, ami különösen hasznos lehet későbbi szakmai orientációjuk során. Az online média, az interaktív órák, a műhelymunkák, a csoport- és projektmunkák változatos iskolai mindennapjaink elengedhetetlen részét képezik. A vszakképzési munkaszerződés alapján folyósított munkabér és a lehetőség egy kihívásokkal teli munka elnyerésére, meggyőző érvek az ide jelentkezők számára. A szakképzés emellett esélyt kínál a későbbi – akár németországi felsőfokú gazdasági tanulmányok folytatásához.

Hogyan jelentkezhetnek az érdeklődők a képzésre?

A pályázati időszak alatt, azaz 2024. április 30-ig közvetlenül a honlapunkon keresztül, elektronikus úton van lehetőség a jelentkezésre. A felvételi eljárással kapcsolatos minden fontos információ megtalálható az iskola honlapján a "Szakképzés" menüpont alatt. A további kérdésekkel kapcsolatban online konzultáció keretén belül tudok választ adni, melyet kéthetente szerdánként szervezünk. Az online meetinghez szükséges belépési kód a honlapon található, további a képzéshez kapcsolódó információval együtt.

Kiknek ajánlja ezt a képzést?

Közel öt éve dolgozom a győri Audi Hungaria Iskolaközpont Győr szakképzésért felelős vezetőjeként. Négy évfolyamot kísérhettem el a sikeres záróvizsgáig, és sok hozzáértő kollégával és partnerrel dolgozhattam együtt. Nagyon ajánlom ezt a képzési programot azok számára, akik nyitottak és érdeklődőek a gazdaság ezen folyamatai irányában, hiszen egyedülálló lehetőséget kínál a gyakorlati tapasztalatszerzésre és az alapvető szakmai ismeretek elsajátítására.

Az "Idegen nyelvű ipari és kereskelmi technikus" képzési programról az Audi Hungaria Iskolaközpont Győr honlapján tájékozódhat.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.28
Áprilisban a DataHouse adatai szerint mintegy 80 900 személygépkocsi cserélt gazdát, 21 százalékkal....
2024.05.28
Múzeumi darabokat idéző klasszikus műveket mutatnak be a Mester tanítványai. ..
2024.05.28
Ketten meghaltak, amikor frontálisan ütközött két autó a 48-as főúton, Haláp és Vámospércs között....
2024.05.28
Az amerikai közúti közlekedésbiztonsági hivatal (NHTSA) vizsgálatot idított Waymo vállalat ötödik....
2024.05.28
Farkas Kevin megtörte a jeget, és megszerezte első pontjait a 2024-es szezonban Le Mans-ban, a Red....
2024.05.28
Hazánkban is bemutatkozott a Suzuki Swift negyedik generációja. A teljesen új modell az elődök....
2024.05.28
A 67-es főút Látrány elkerülő szakaszának bővítése keretében átadott több mint 10 kilométeres....
2024.05.28
Véget ért egy jókora dugókkal járó munka, mostantól az autósok és a gyalogosok is örülhetnek. ..
2024.05.28
Az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat regisztráltan 2926-an lépték át Bács-Kiskun....
2024.05.28
Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események az Útinform jelentése alapján. ..