használt autó

Ausztrál használt autóban utazik a magyar világpolgár

2015.11.06.

Heti 1,4 millió forint a rezsije annak az ausztrál használt autó kereskedésnek, amelyet másodmagával visz, a szegedi Csala József (Jose). Két gyermekével és feleségével próbálja megtalálni a szerencséjét a föld túlsó oldalán.

Csala József felesége, Futaki Ida tanulóvízumával és két gyermekével, Marcival és Rikivel szedte a sátorfáját és meg sem áll Ausztráliáig. Ezzel a papírral munkát is lehetett vállalni, meg is tették. Idén áprilisban kapták meg a letelepedési engedélyt, azóta számítanak állandó lakosnak.

Az 52 éves családfőről, akit barátai leginkább Jose-nak ismernek, köztudott volt, hogy legénykorában nem sokat ült otthon. – Életem jelentős eseménye volt egy föld körüli vitorlásverseny, a Hong-Kong Challenge megmérettetésen az abszolút összesítésben győztes MOL-HUNGARIA 1100 nevű magyar hajón voltam csapattag. Többször dolgoztam külföldön, Floridában asztalosként, Kaliforniában tapétásként, Hawaii-n taxiztam, Virginiában pedig márványlapokat szereltünk – mondja.


Miért vágtak bele és miért Ausztrália? – Itt láttuk a legjobb esélyt a boldogulásra és eddig nem csalódtunk. Az első időszak persze nagyon kemény volt és büszke vagyok a családomra, hogy bírta a gyűrődést – mondja.

Hónapokkal ezelőtt üzente a Facebookon, hogy van egy használtautó-kereskedésük, ha beindul, írhatnánk róluk. Beindult. – Egy évig gumiszerelő műhelyben dolgoztam, utána kezdtük Csernik Zsolttal közösen az autókereskedést. AUTOLUX CARS néven futunk – www.autoluxcars.com.au – és feleségemet, Idát alkalmazta a cég pénzügyi vezetőként, amire neki volt otthoni képesítése.

„Kereskedésünkben 50-60 kocsit kínálunk eladásra, hetente 10-12 autót értékesítünk. Magyar származású üzlettársammal fele-fele arányban vagyunk tulajdonosok. A vonatkozó szabályok egyszerűek, érthetőek. A vállalkozás elindítása itt is sok munkával járt, de ma már négyen dolgozunk benne. Ida viszi az adminisztrációt, a hirdetéseket, van egy autószerelőnk, valamint a két főnök-tulajdonos."


Említette, hogy nagyon sok vásárlójuk turistaként érkezik Európából, amire vissza kellett kérdezni, de kiderült, a kétmillió lakosú Perthben – és persze egész Ausztráliában – máshogy állnak a használt autókhoz mint nálunk. – A turisták persze nem viszik haza a kocsikat, eladják indulás előtt. Itt 5 perc alatt is vesznek autót és ha nem tetszik a következő napon visszajönnek és elcserélik egy másikra. Nem gond, ha veszítenek rajta valamennyit, nem érdekli az embereket. Én többet gondolkozom egy fogkrém vásárlása előtt, mint egy némelyik „aussie" a használt kocsi esetében – sorolja az európai, s főleg magyar szemmel meglepő sajátosságokat.

Az autókat megveszik, komolyabb tételnél kapnak fizetési haladékot a nagykereskedőtől. Természetesen sokszor előfordul, hogy nem keresnek egy kocsin semmit, sőt veszteséggel adják el, de ennek bele kell férnie. Olcsóbb kocsik eseteben a 30-60%-os haszon, a drágábbaknál 20-40% a jellemző.

– A heti fenntartási költségünk kb. 7000 dollár – 1,4 millió forint –, tehát nem lazsálhatunk, a nyereségből növeljük az autókészletet. A garancia függ a kocsi korától, a futott kilométertől és az ártól. Nincs garancia, ha az autó öregebb 12 évesnél, vagy 180 ezer kilométernél többet futott, illetve 4000 dollár alatt kel el. Itt nem divat becsapni a másik felet, az adott szónak komoly hitele van – mondja.


További érdekesség a helyi autózásról, hogy Nyugat-Ausztráliában nincs időszakos műszaki vizsga. Az új kocsikat levizsgáztatják és utána a tulajdonos felelős a kocsi műszaki állapotáért. Rendőri, közúti ellenőrzés alkalmával, ha a járőr műszaki hibát talál – kopott gumi, törött lámpa, rojtos biztonsági öv stb. – akkor yellow stiker-t, azaz sárga figyelmeztető matricát kap az autós és mehet műszaki vizsgára.

Azon a környéken inkább az olcsó kocsi megy, volt, hogy 200 dollárért vittek el egyet, persze rendszám nélkül. De van 2009-es évjáratú MINI Cooper TD 17 ezerért is. A dízelbotrányról halottak, de ott ez senki sem érdekel. Amúgy is kevés Ausztráliában a dízel motor, s ha van, munkaautónak használják. Mint például azt a 23 éves Toyota Landcruiser 4.2 D modellt, ami úgy járt, mint egy DOXA. – Egy egész nap mentünk vele, 1200 kilométert úgy, hogy húzta a trélert, rajta egy BMW-vel – mondja.

Kiderült az is, hogy a legnépszerűbb márka a Holden (ausztrál) a Toyota, a Ford és a Mazda. Beszélgetésünkkor utolsó 10 eladott kocsi között volt 3 Holden, 3 Ford. egy-egy Subaru, Mitsubishi, Nissan és Hyundai. És Ausztrália közelebb van Amerikához, mint Európához – abból a szempontból biztosan, hogy a legnépszerűbb modellek a 8 hengeresek.


– Legjobb üzlet talán egy Mitsubishi Magna volt. 500-ért vettem – a srácnak nagyon sürgősen kellett a pénz – és a Zsolt másnap eladta 2650-ert. Az átírási költség 16 dollár volt, vagyis bő ötszörös pénz egy nap alatt – számol be egy bombaüzletről, hozzátéve, hogy azért nem ez a jellemző. Azt is hangsúlyozza, hogy nem félnek az uzsorás megbélyegzéstől, a működő kapitalizmusban ez pozitív jelző!

A jövőről kérdezve megtudtuk, hogy tervezik egy kis autószerviz nyitását, mellé egy autóbontót és a kereskedés raktárkészletét is szeretnék feltornázni 70-80 kocsira. Ebben az is segít, hogy jövő év decemberében megkaphatja a család az ausztrál állampolgárságot.

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.26
A ŠKODA FABIA negyedik generációja az „Európa legjobb autóvétele 2022-ben” címért folyó küzdelem....
2021.10.26
A Tesla több milliárd eurós megrendelést kapott a Hertz autókölcsönző cégtől 100 000 elektromos....
2021.10.25
Lezárták a sztráda Budapest felé vezető oldalát - kamion ütközött furgonnal és két személyautóval....
2021.10.25
Kevés olyan fontos család van az autóiparban, mint az Agnelli. Az utóbbi 150 év talán legfontosabb....
2021.10.25
A 2021-es Toyota Mirai hivatalos GUINESS VILÁGREKORDOT állított fel a hidrogénhajtású....
2021.10.25
- Hétfőn elindult az AutoWallis nyilvános részvénykibocsátása, 107-122 forint között juthatnak az..
2021.10.25
Multimédiás múzeumban állítják ki a 104 éves korában elhunyt Emilio Zumerle autóját, egy Fiat 500....
2021.10.25
A BMW M divízió prémium kompaktjának teljesítményét mérnöki precizitással továbbfejlesztett futómű-....
2021.10.25
Áder János köztársasági elnök a piacvezető kisrepülőgépeknél jelentősen kisebb környezeti....
2021.10.25
A Tündérszépek egy megyei szintről induló országos szépségverseny, melynek célja, hogy  hétköznapi....