Gondolatjel

Autóelkobzás

2024.03.27.

Új módszerrel küzdenek a gyorshajtók ellen Ausztriában: elkobozzák autójukat. Gondoljunk bele, hogy miként lehet megakadályozni ámokfutókat, mások veszélyeztetésében. Egy borsos pénzbírság gazdag embernek semmi, kifizeti és tovább száguldozhat. Ha bevonják jogosítványát, anélkül is vezethet tovább. Egyedül a jármű elkobzása lehet hatásos.

 

Éppen elég sokkoló hírt kaptunk extrém gyorshajtókról, az Árpád hídról és a Szentendrei útról. Mindkét helyen ártatlan ember vesztettre életét, egy felelőtlen járművezető miatt. Sokszorosan túllépték a sebességlimitet, hozzájuk hasonló őrültekkel versenyezve. Naná, hogy nem Suzukival, Daciával követtél el rémtettüket, hanem nagyteljesítményű, prémiumautóval. Egyáltalán megkérdezhetjük, hogy miért kell valakinek egy 200 lóerő fölötti, 200 km/óránál gyorsabb verda? Ha nem használja ki gyorsulási és sebességpotenciálját, akkor az ablakon dobott ki tízmilliókat. Ha kihasználja, annak tragédia lehet a vége, nem feltétlenül az ő tragédiája, hanem egy ártatlané, aki rosszkor volt rossz helyen.

Egy kisnyugdíjasnak halálos ítélet lehet egy 300 ezer forintos bírság, ennyiből kell megélnie egy fél évig. Hogyan hathat ugyanez egy olyan jómódú emberre, aki például bűvös AMG betűkkel veszi meg alapkivitelben is nagyon dinamikus, gyors Mercedesét? Simán kifizeti, akár évente többször, nem kell attól tartania, hogy nem marad pénze tankolni. Jól látható, hogy a mindenkinek egyformán kiszabott büntetés nagyon igazságtalan lehet – az egyiket tökreteszi, a másik mellényzsebből lerója. A leggazdagabbak nevethetnek az egészen, rájuk nem hat visszatartóan egy bírság.

Netán előéleti pontok izgatják őket, vagy a jogosítványuk ideiglenes bevonása? Aki ennyire a törvények, szabályok fölött állónak érzi magát, simán beül a volán mögé jogsi nélkül. Kívülről nem látszik a kocsiján, hogy jogosulatlanul vezet, csak a rendszámtábla leszerelésésén látszana. Nyugodtan furikázhat, míg bele nem szalad egy közúti ellenőrzésbe, vagy felelősségre vonásba, egy szabálytalankodás miatt. Ennek sincs feltétlen visszatartó hatása. 

Akkor minek van? A kocsiját kell elvenni! Autó nélkül nem lehet autós bűnöket elkövetni (hacsak nem ül be egy másik családi járműbe, vagy barátjáéba). Amennyiben következetesen alkalmazzák az autóelkobzást, előbb-utóbb kifogy a gyilkosjelölt a gépjárművekből. Ennek előfeltétele a jogi háttér megteremtése. Ausztriában már meglépték.  

Meg is lett az első eset. Egy fiatal autóvezető éjszaka jól meghajtotta a lakott területnek minősülő bécsi belső körgyűrűn a sportos Volkswagen Sciroccóját. A radarcsapda 114 km/órával fényképezte le, ez már arrafelé extrém gyorshajtásnak minősül. A rendőrség azonnal reagált, ideiglenesen bevonta jogosítványát, sőt ráadásul egy új törvény szerint, „a limit több, mint 60 km/órás túllépése miatt autóját is lefoglalták egy időre” közölte a területileg illetékes rendőrparancsnokság. Az „egy időre” 14 napot jelent. Ez volt az első gépkocsi, amellyel példát statuáltak. Azt is felrótták az idióta sofőrnek, hogy közelre ráhajtott más járművekre, és hirtelen váltogatott sávot, kimerítve a közúti veszélyeztetés fogalmát. 

A rendszabályt az ottani KRESZ (StVO) március elsején érvénybe lépett módosítása teszi lehetővé. Kimondja, hogy lakott területen „masszív” 60 km/óránál nagyobb sebességtúllépésért, illetve országúton 70 felettiért, ideiglenesen lefoglalhatják a gépjárművet. Ha a sofőr többször lebukik ilyesmivel, végleg elkobozhatják kocsiját, az állami tulajdonba kerül, és elárverezhetik. De már az első esetben is így járhatnak el, ha településen belül 80-nal, illetve azon kívül 90-nel lépi túl valaki a limitet.   

Gondolatjel rovatomban senkire sem akarom ráerőltetni gondolataimat, csak mindenki önálló gondolkozásra szeretnék serkenteni. Ennek jegyében megvallom, hogy nagyon tetszik az ausztriai szabályzás, az autó ideiglenes vagy végleges elkobzása. Könnyen belátható, hogy egy gépkocsi sokkal veszedelmesebb eszköz, mint egy puska – puska egy lövésével egy embert lehet megsebesíteni, megölni, de ha valaki frontális ütközéssel „lő le” egy szembejövő autót, abban egy egész család elpusztulhat, a szülőkkel, gyerekekkel együtt. Ha helyeseljük, hogy elkobozzák egy orvvadász puskáját, amellyel netán meg is fenyegette az erdészt, természetőrt, akkor azzal is egyet kell értenünk, hogy figyelmeztetésként két hétre kivegyék ámokfutók alól a kocsijukat, és akár végleg is elkobozzák. 

Évtizedek óta halljuk, hogy a legtöbb súlyos, halálos balesetben része volt gyorshajtásnak, küzd is ellene a rendőrség, de csak fakarddal. Bizonyítottnak láthatjuk, hogy egy átlagos helyzetű embernek letaglózó pénzbíráság, sem tart vissza egyeseket, és kiröhögik a jogosítványuk bevonását, mert anélkül is lehet illegálisan versenyezni közutakon, mások életét kockáztatva. Ausztria példáját követve levághatnánk a hidra fejét, ha hírek jelennének meg autók elkobzásáról, elárverezéséről, akkor talán elgondolkoznának néhányan, hogy nem lenne-e jobb befizetni magukat egy-egy pályanapra, valamelyik versenypályán, például Ostfyasszonyfánál, a Pannonia Ringen.   

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.23
Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros,....
2024.04.23
Közel 450 kiállító több, mint 12 ezer négyzetméteren várja a szakembereket 2024. május 7-10. között....
2024.04.23
Súlyos baleset történt az M2-es autóúton Vác térségében kedd délután, a forgalmat megállították -....
2024.04.23
A Renault SA francia autógyártó konszern idei eladásainak a növekedésére számít részben annak....
2024.04.23
A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset – jelentette a katasztrófavédelem. ..
2024.04.23
Az új autók eladása Spanyolországban januárban 7,3 százalékkal 68 ezer 685-re nőtt az előző év....
2024.04.23
A cseh versenyhatóság engedélyezte, hogy az AutoWallis felvásárolja a Stratos Auto BMW üzletágát, a....
2024.04.23
A japán csapat megszerezte az első győzelmét a 2024-es Hosszútávú-világbajnokságon annak....
2024.04.23
Közzétette az egyhetes ROADPOL akció eredményét az ORFK Kommunikációs Szolgálata. ..
2024.04.23
Egy eddig soha nem látott koncepciót húzott elő a Peugeot a tarsolyából.  ..