részvény

Autóipari részvényárfolyam áttekintő

2023.01.11.

2022 a Tesla részvénytulajdonosai számára nehéz év volt és egyelőre nem úgy tűnik, sok jó vár rájuk idén. Mibe tegye a pénzét, aki az autóiparba fektetne?

A legismertebb autóipari részvény kétségtelenül a Tesla. Jelenleg 118 dolláros árfolyam körül mozognak, ami jelentős visszaesés ahhoz képest, hogy milyen magasságokban is járt a Tesla részvények értéke. Elon Musk kalandjai a Twitternél, és népszerűségének részleges elvesztése megütötte az autógyártó árfolyamát és kérdéses, hogy valaha visszatalál a korábban látott többszáz dolláros szintre. 

Befektetői elemzések szerint érdemes lehet régi, nagy hagyományokkal rendelkező autógyártókba fektetni, mint például a Ford, a Volkswagen-csoport vagy éppen a Stellantis. A Ford rengeteget fektetett az elektromos autózásba és övék az Egyesült Államok legkelendőbb autója, az F150, amelynek már elektromos verzióját is piacra dobták. A Volkswagen és a Stellantis egyaránt számos márkát forgalmaz és mindkettő igen jó esélyekkel vág neki a következő éveknek.

Bár a Toyota a többieknél lassabban haladt az elektromos autók felé, de 2022-ben végül ők is elindultak ezen az úton. Korábban elsősorban hibridjeikkel tűntek ki, ráadásul már hidrogénes modelljük is van. A Toyota teljes elektromos járműkínálata, amely magában foglalja a hibrideket és az akkumulátoros elektromos járműveket is, várhatóan a tavalyi 28%-kal szemben az idei szállítások mintegy 29,5%-át teszi ki. A Toyota vezető szerepet tölt be az iparágban a szilárdtest-akkumulátorok fejlesztésében is, amelyek növelik a hatótávolságot és csökkentik a töltési időt, miközben biztonságosabbá teszik az elektromos járműveket. Ha a vállalat képes szilárdtest cellákat nagy méretekben gyártani és telepíteni, az előnyhöz juttathatja a Toyotát és a befektetőik is jól járhatnak.

Szintén jó választás lehet a kínai BYD Vo. Az elektromos- és hibird autókat gyártó vállalatba a legendás befektető, Warren Buffet is beszállt. A gyártónak számos modellje van már most is, és még több bemutató várható tőlük a jövőben. Egyre több piacon jelennek meg Európában, várhatóan csak idő kérdése, hogy Magyarországon is. 2022-ben nagyjából 2 millió autót értékesítettek, a cél idénre a 4 millió.

2023-ban várhatóan enyhül a félvezetők hiánya okozta ellátási probléma, ami Európában a gazdasági nehézségek miatt nem feltétlenül vezet majd az eladások emelkedéséhez, de ha a világ más területein ki tudják szolgálni a keresletet az autógyártók, minden bizonnyal jó év áll az autóipar részvényárfolyamai előtt.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.13
A hely szelleme is számít, Monacóban vagyonokat ért a legolcsóbban elárverezett Formula versenyautó....
2024.07.13
Kisiklott Romániában a Bécs-Budapest-Bukarest útvonalon közlekedő Dacia nemzetközi gyorsvonat....
2024.07.13
Az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Tata előtt két személyautó ütközött össze. A 72-es....
2024.07.13
Short Blade nevet kapott a Geely kisebb, ám sokkal nagyobb energiasűrűségű LFP akkumulátora, aminek....
2024.07.13
Sokkoló hír terjed a német konszernnel összefüggésben, mely szerint az alkalmazottai 40%-át is....
2024.07.13
Nemcsak a színe vadító, hanem a lénye is vonzó. A Volvo EX30 igazi különlegesség, nem csoda, hogy....
2024.07.13
A Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint halálos baleset történt....
2024.07.13
Palackozott vizet oszt a harmadfokú hőségriasztás meghosszabbítása miatt július 18-ig a MÁV-START....
2024.07.13
A várakozási idő csökkentése érdekében csak kilépő irányban üzemel a röszkei közúti határátkelőhely....
2024.07.13
Július 12-14. között a Magyar Országos Rally bajnokság negyedik versenyével, a Székesfehérvár....