részvény

Autóipari részvényárfolyam áttekintő

2023.01.11.

2022 a Tesla részvénytulajdonosai számára nehéz év volt és egyelőre nem úgy tűnik, sok jó vár rájuk idén. Mibe tegye a pénzét, aki az autóiparba fektetne?

A legismertebb autóipari részvény kétségtelenül a Tesla. Jelenleg 118 dolláros árfolyam körül mozognak, ami jelentős visszaesés ahhoz képest, hogy milyen magasságokban is járt a Tesla részvények értéke. Elon Musk kalandjai a Twitternél, és népszerűségének részleges elvesztése megütötte az autógyártó árfolyamát és kérdéses, hogy valaha visszatalál a korábban látott többszáz dolláros szintre. 

Befektetői elemzések szerint érdemes lehet régi, nagy hagyományokkal rendelkező autógyártókba fektetni, mint például a Ford, a Volkswagen-csoport vagy éppen a Stellantis. A Ford rengeteget fektetett az elektromos autózásba és övék az Egyesült Államok legkelendőbb autója, az F150, amelynek már elektromos verzióját is piacra dobták. A Volkswagen és a Stellantis egyaránt számos márkát forgalmaz és mindkettő igen jó esélyekkel vág neki a következő éveknek.

Bár a Toyota a többieknél lassabban haladt az elektromos autók felé, de 2022-ben végül ők is elindultak ezen az úton. Korábban elsősorban hibridjeikkel tűntek ki, ráadásul már hidrogénes modelljük is van. A Toyota teljes elektromos járműkínálata, amely magában foglalja a hibrideket és az akkumulátoros elektromos járműveket is, várhatóan a tavalyi 28%-kal szemben az idei szállítások mintegy 29,5%-át teszi ki. A Toyota vezető szerepet tölt be az iparágban a szilárdtest-akkumulátorok fejlesztésében is, amelyek növelik a hatótávolságot és csökkentik a töltési időt, miközben biztonságosabbá teszik az elektromos járműveket. Ha a vállalat képes szilárdtest cellákat nagy méretekben gyártani és telepíteni, az előnyhöz juttathatja a Toyotát és a befektetőik is jól járhatnak.

Szintén jó választás lehet a kínai BYD Vo. Az elektromos- és hibird autókat gyártó vállalatba a legendás befektető, Warren Buffet is beszállt. A gyártónak számos modellje van már most is, és még több bemutató várható tőlük a jövőben. Egyre több piacon jelennek meg Európában, várhatóan csak idő kérdése, hogy Magyarországon is. 2022-ben nagyjából 2 millió autót értékesítettek, a cél idénre a 4 millió.

2023-ban várhatóan enyhül a félvezetők hiánya okozta ellátási probléma, ami Európában a gazdasági nehézségek miatt nem feltétlenül vezet majd az eladások emelkedéséhez, de ha a világ más területein ki tudják szolgálni a keresletet az autógyártók, minden bizonnyal jó év áll az autóipar részvényárfolyamai előtt.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.24
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Vannak még csodák. ..
2023.09.24
Épp 40 éve, 1983. szeptember 14-én súlyos magyar autóbusz-baleset történt Graz közelében. A....
2023.09.24
Megnyerte a gyorsasági kamion Európa-bajnokság Le Mans-i hétvégéjének vasárnapi első futamát Kiss....
2023.09.24
Az AvtoVAZ alelnöke "drámai munkaerőhiányról" beszélt legutóbbi nyilatkozatában. A szakember....
2023.09.24
A japán luxusmárka felgyorsítja az akkumulátoros elektromos autók fejlesztését és a karbonsemleges....
2023.09.24
Az első futamon rajt-cél győzelmet aratott, míg a másodikon negyedikként ért célba Kiss Norbert, a....
2023.09.24
A Rally Hungary-n indul első alkalommal raliversenyen a túraautó világkupa 2019-es bajnoka, hogy a....
2023.09.24
Lantos Csaba a járműgyártás megtekintése mellett a gyár karbonsemleges energiamenedzsment....
2023.09.24
Bringa- és rollermegosztó szolgáltatókat tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete. ..
2023.09.24
A Magyar Közút szakemberei sem hittek a szemüknek a felvétel láttán. ..