részvény

Autóipari részvényárfolyam áttekintő

2023.01.11.

2022 a Tesla részvénytulajdonosai számára nehéz év volt és egyelőre nem úgy tűnik, sok jó vár rájuk idén. Mibe tegye a pénzét, aki az autóiparba fektetne?

A legismertebb autóipari részvény kétségtelenül a Tesla. Jelenleg 118 dolláros árfolyam körül mozognak, ami jelentős visszaesés ahhoz képest, hogy milyen magasságokban is járt a Tesla részvények értéke. Elon Musk kalandjai a Twitternél, és népszerűségének részleges elvesztése megütötte az autógyártó árfolyamát és kérdéses, hogy valaha visszatalál a korábban látott többszáz dolláros szintre. 

Befektetői elemzések szerint érdemes lehet régi, nagy hagyományokkal rendelkező autógyártókba fektetni, mint például a Ford, a Volkswagen-csoport vagy éppen a Stellantis. A Ford rengeteget fektetett az elektromos autózásba és övék az Egyesült Államok legkelendőbb autója, az F150, amelynek már elektromos verzióját is piacra dobták. A Volkswagen és a Stellantis egyaránt számos márkát forgalmaz és mindkettő igen jó esélyekkel vág neki a következő éveknek.

Bár a Toyota a többieknél lassabban haladt az elektromos autók felé, de 2022-ben végül ők is elindultak ezen az úton. Korábban elsősorban hibridjeikkel tűntek ki, ráadásul már hidrogénes modelljük is van. A Toyota teljes elektromos járműkínálata, amely magában foglalja a hibrideket és az akkumulátoros elektromos járműveket is, várhatóan a tavalyi 28%-kal szemben az idei szállítások mintegy 29,5%-át teszi ki. A Toyota vezető szerepet tölt be az iparágban a szilárdtest-akkumulátorok fejlesztésében is, amelyek növelik a hatótávolságot és csökkentik a töltési időt, miközben biztonságosabbá teszik az elektromos járműveket. Ha a vállalat képes szilárdtest cellákat nagy méretekben gyártani és telepíteni, az előnyhöz juttathatja a Toyotát és a befektetőik is jól járhatnak.

Szintén jó választás lehet a kínai BYD Vo. Az elektromos- és hibird autókat gyártó vállalatba a legendás befektető, Warren Buffet is beszállt. A gyártónak számos modellje van már most is, és még több bemutató várható tőlük a jövőben. Egyre több piacon jelennek meg Európában, várhatóan csak idő kérdése, hogy Magyarországon is. 2022-ben nagyjából 2 millió autót értékesítettek, a cél idénre a 4 millió.

2023-ban várhatóan enyhül a félvezetők hiánya okozta ellátási probléma, ami Európában a gazdasági nehézségek miatt nem feltétlenül vezet majd az eladások emelkedéséhez, de ha a világ más területein ki tudják szolgálni a keresletet az autógyártók, minden bizonnyal jó év áll az autóipar részvényárfolyamai előtt.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.11.28
Keresi a mezőgazdasági vontató sofőrjét a rendőrség: a Tamási Rendőrkapitányságon eljárás indult....
2023.11.28
Nem kelt feltűnést, de mindent tud a Toyota 2022-ben frissített kombija. A Toyota Corolla Touring....
2023.11.28
Súlyos eredményeket hozott egy közlekedési razzia, aminek statisztikáit most tette közzé a Bács-....
2023.11.28
Dzsihád-autót fejleszt Csecsenföld megrendelésére a moszkvai műszaki egyetem. A hírt Adam Hakimov,....
2023.11.28
Biztonságosabban kerékpározható a Margit híd és a Nyugati pályaudvar között a Szent István körút:....
2023.11.28
Michelisz Norbi Túraautó Világbajnok, Kiss Norbi kamion Európa bajnok, Nagy Norbi hegyi Európa....
2023.11.28
Baleset történt az M0-s autóút északi szektorában, egy sávon halad a forgalom. ..
2023.11.28
Együttműködési megállapodást írt alá kedden a győri Széchenyi István Egyetem és a Hungaroring Sport....
2023.11.28
Kigyulladt és teljesen kiéget egy személyautó Drégelypalánkon – jelentette a Országos....
2023.11.28
Amikor a Peugeot elkészítette és bemutatta Inception tanulmányautóját, nem csak formai és....