ICDP

Autóipari startupok, amikről még hallani fogunk

2022.06.02.

Az autóipar mindig is az innováció egyik úttörője volt, most azokból a startupokból szemezgettünk, amelyek nagy hatással lehetnek a közlekedés jövőjére.

Cazoo

A „Használtautó-piac Amazonjaként” emlegetett Cazoo lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy teljesen online vásároljanak használt autót, néhány napon belül házhoz szállítják, és egy hét áll rendelkezésére, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy illeszkedik az életstílusukhoz. A 2018-ban az Egyesült Királyságban alapított vállalatot világszerte vezető technológiai befektetők támogatják, és tavaly óta tőzsdén is jegyzik. Jelenleg ez az egyik leggyorsabban növekvő vállalkozás Európában, úttörő szerepet tölt be az online autóvásárlásra való átállásban.

A Cazoo 2021-ben számos felvásárlást hajtott végre, köztük a Clunót februárban, a Van365-öt októberben és a Swipcart novemberben. A startup 2022-ben az olasz brumbrum felvásárlásával kezdett. Mi is több alkalommal írtunk róluk, például itt.

MaaS

A mobilitás, mint szolgáltatás területén világelső, és a díjnyertes Whim alkalmazás mögött álló Maas Global 2015-ben alakult, és a finnországi Helsinkiben található. A multimodális mobilitási Whim alkalmazást Ázsia és Európa számos piacán elindították, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy szabadabban mozogjanak a különböző mobilitási módok zökkenőmentes kombinálásával, a tömegközlekedéstől a taxikon át a kerékpárokig és az elektromos robogókig, ezzel is elősegítve a fenntartható mobilitást a városokban.

Magyarországon is van már hasonló kezdeményezés, de egyelőre a Whim applikáció a csúcs a kategóriában.

Avrios

A díjnyertes flottakezelő szoftvert, az Avrios-t 2015-ben alapították Zürichben, hogy segítsen a vállalkozásoknak kézben tartani járműveik költségeit és adatait. Felhőalapú menedzsmentszoftver-platform segítségével világszerte több mint 1000 vállalatnak segít a flottaköltségek kezelésében és az alkalmazottak mobilitásával kapcsolatos döntések meghozatalában. Az Avrios megoldása lehetővé teszi a középvállalatok és nagyvállalatok számára, hogy digitalizálják és automatizálják a flottájukhoz kapcsolódó összes adatot, így rengeteg időt takaríthatnak meg.

Az Avrios teljes áttekintést ad a flottamenedzsereknek flottájukról az összes információval, például a vásárlási vagy lízingköltségekkel, a károkkal, a futásteljesítménnyel és a helyi megfelelőségi követelményekkel (pl. jogosítványok ellenőrzése, UVV-ellenőrzés és járművezetői képzés), mindezt egyetlen platformon összesítve. Hasonló, adatösszesítő és elemző szoftvert néhány autógyártó is kínál, de az Avrios sikere alapján egyelőre van még hova fejlődniük.

Zeelo

A londoni székhelyű Zeelo startup egy innovatív személyzeti ingázási platformot fejlesztett ki, amely elektromos, ingázó buszjáratokat kínál a vidéki területeken vagy a „tömegközlekedési sivatagokban” élő emberek számára – olyan helyeken, ahol nincs más lehetőség, mint autót vezetni.

Az elmúlt 18 hónap 600%-os növekedést hozott, 2021-ben a startup további 10,5 millió eurós új finanszírozást gyűjtött össze, hogy felgyorsítsa terjeszkedését három országban – az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és Dél-Afrikában.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.19
Az indiai autók 2022-ben jelenhetnek meg az orosz autópiacon – írja a carsweek.ru. A Business News....
2022.08.18
Egy turisztikailag népszerű település igyekszik minél nagyobb, akár idényjellegű forrásokat bevonni....
2022.08.18
Két motoros életét vesztette Parádsasvár közelében. Teljes útlezárás mellett tart a helyszínelés. ..
2022.08.18
Egy Ifo-tanulmány szerint különösen az autógyártók és a gépipar szenvednének súlyos károkat, ha....
2022.08.18
Egy korszak a végéhez közeledik, több új elektromos és hibrid személygépkocsit adtak el idén, mint....
2022.08.18
Valamikor a 80-as években tartalékosként behívót kaptam egy katonai továbbképzésre. A behívó....
2022.08.18
Az eset Angliában történt ugyan, de a baleset megdöbbentő. A felvételt az Origo szúrta ki. ..
2022.08.18
Megkapták idei első éles riasztásukat a balti légteret védő magyar Gripenek - közölte a honvédelmi....
2022.08.18
- A vasútnál megrendelt 375 új jegykiadó automata több mint 80 százaléka, 324 darab már üzemel, a....
2022.08.18
Az elektromos kishaszonjárművek térnyerése jóval lassabb folyamat, mint a személygépjárművek....