járműtörténelem

Autókiállítás 90 éve

2015.05.28.

90 évvel ezelőtt, 1925. május 23-án nyílt meg a Budapesti Nemzetközi Automobilkiállítás a városligeti Iparcsarnokban, amelyet a korabeli tudósítások szerint „százezrek” látogattak meg.

Ma már hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a márkaképviseletek kora nem 25 évvel ezelőtt, a vasfüggöny leomlásával, a Merkur megszűnésével jött el. Nagy-, és dédapáink idején mér léteztek jármű- és alkatrészkereskedők, létezett érdekvédelem, zajlottak kiállítások és sportesemények. Aki akart tudott biztosítás kötni az autójára, működtek sofőriskolák és persze a szakképzés intézményei is kialakultak. A piac persze nagyon kicsi volt, évente alig párezer új autó és motor talált gazdára, amelynek következtében csupán néhány olyan cég akadt, amely képes volt 10-15 éven át fennmaradni.

2015. június 3-án délután 5-kor nyílik a Meseautótól a Merkurig kiállítás, amely a hazai gépjárműkereskedelem 1900-1989 közti történetét dolgozza fel. A megnyitó beszédet Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke tartja. A kiállítás megtekinthető szeptember 27-ig a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (1036 Budapest, Korona tér 1).

A kiállítás beharangozásaként álljon itt ez a rövid összefoglaló az első világháború utáni első autókiállításról.

Az 1900. november 30-án alakult Magyar Automobil Club, amely 1912-től jogosult volt a Királyi cím használatára időről időre megkísérelt önálló autókiállítást összehozni. A kereskedők különben járműveiket vasipari- és tenyészállatvásárokon tudták megmutatni.

Az 1925-ös autókiállítás különösen fontos volt a klub számára, hiszen 25. éves jubileumukat ünnepelték. A szervezést az 1918-ban alakult Magyar Automobil Kereskedők Országos Egyesülete (MAKOE) koordinálta. A megnyitón ott volt Horthy Miklós kormányzó, József Királyi herceg és Andrássy Sándor gróf, aki évtizedeken át látta el a KMAC elnöki tisztét. Ott volta Reiman Gyula is. Ő hozta össze 1900-ban a Magyar Automobil Clubot, majd 1918-ban a MAKOE alapításában is oroszlánrészt vállalt. Ezen kívül a Vörösmarty téren a mai Luxus áruház helyén működtette bemutatótermét, ahol a Renault, a Rolls-Royce és a Delage autókat lehetett megvásárolni. Reiman a kiállítás kapcsán a korabeli viszonyokat reálisan számbavevő írást tett közzé: „Nálunk az automobilizmus fejlődését még mindig meggátolja egyes körök sokszor tapasztalható felfogása, hogy az autó luxuscikk, s ezért aki autót vásárol, az fizessen oly vámokat és adókat, amelyek valóban a középosztály számára, majdnem hozzáférhetetlenné teszik az autót. Elég, ha például felhozzuk, hogy egy autó, amely Párizsban 50-60 millió [koronáért] kapható, nálunk a vámok és adók folytán több, mint 120 millióba kostál...”

 

A kiállításon közel 60 cég képviseltette magát: „A bejárattól jobbra a Reiman-célg Renault, Delage, Rába és egy kis typusu Rolls-Royce kocsival fogadja az érdeklődőket. Szemben az amerikai Buick-kocsik láthatók. Egyik közülük 55,5 fokos lejtőre van szabadon állítva. A fékpróba nagy érdeklődést keltett. Igen kddves kiállítási tárgy egy Michelin ballonokkal fezslerelt motorhajtású gyermekkocsi. Közvetlen mellette a nagy kompressziós Mercédesek láthatók”. A korabeli tudósításokban próbálták a folyamatos anyagi gondokkal küszködő, s a túlélésért harcoló Magyar Általános Gépgyár autóit feldícsérni: „A kiállítás főhelyét a Magomobil foglalja el. Ez a magyar és autói úgy konstrukció, mint megbízhatóság szempontjából felveszik a versenyt bármely külföldi kiskocsival” [a MÁG néhány évvel később bedobta a törülközőt]. Folytassuk virtuális sétánkat: „A Citroën képviselet többek között egy félbevágott Citroent állított ki, amelyen a laikus is jól eligazodhat és megismerheti a kocsi szerkezetét.. Szép kocsikkal szrepel a Metropole-garage: egy-egy Itala, Berliet, Studebaker és Packard látható a standján”

A korabeli leírásokban szépen egyesítették a riport és a reklámcikk műfajait. Jó példa erre az a leírás, amely Horthy Miklós kormányzó látogatásáról szólt: „A Laurin Klement stand a második állomás, ahol Herskovits Ignác igazgató szolgál felvilágosítással: „Tizennyolc esztendővel ezelőtt Főméltóságod családjának szállítottam az első Laurin-Klement kocsit, mondja a szemle közben Herskovits igazgató. Orthy Miklós kormányzó elfogódott hangol válaszol: Igen, emlékszem, szegény, elhalt testvérem vásárolta az a kocsit... A Steinitz Ernő cég kiállítási helyén Steinitz Ernő cégfőnök bemutatja a legmodernebb Alfa Romeo kocsikat és a formás vonalú Diatto gépeket. A kormányzó behatóan érdeklődik a gyár teljesítőképessége iránt, s megjegyzi, hogy ez a gyár az utóbbi időben igen nagy versenyeredményeket ért el. Steinitz igazgatótól örömmel hallja az Alfa Romeo és Diatto kocsik magyarországi népszerűsödését”.

A közel két hetes rendezvény alatt 35 autót, 29 motorkerékpár és 15 traktort sikerült értékesíteni. 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.09.25
Amióta van automobil, azóta versenyeznek és túráznak vele. Néhány klasszikusról már korábban....
2022.09.25
Az elektromos Hummer iránti hatalmas kereslet lekötötte a cég minden termelő kapacitását, ezért úgy....
2022.09.25
Az elektromos autók megoldást jelentenek a téli energiahiányra? Az Egyesült Államokban egy orvos a....
2022.09.25
A hármas karambol a sztráda Budapest felé vezető oldalán történt, a 60-as kilométernél - írja a....
2022.09.25
Az ausztrál Jack Miller bizonyult a legjobbnak a gyorsaságimotoros-világbajnokság....
2022.09.25
Szegényebb lett az autók világa, mióta eltűnt megannyi patinás márka. Nemrég feltámadt az MG, de....
2022.09.25
Kontinensbajnoki címét megvédve negyedszer lett Európa-bajnok vasárnap Kiss Norbert, a Révész....
2022.09.25
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Hány lóerős? ..
2022.09.25
A tűzeset a főváros felé vezető oldalon történt - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2022.09.25
Két nagyszabású dunántúli vasútfejlesztés előkészítése kezdődhet meg - közölte a Technológiai és....