Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Autós videójátékok: tényleg jobb sofőrök a gamerek?

2024.06.02.

Tóbiás és Balambér friss közlekedési kalandjában annak járunk utána, hogy milyen pozitív és negatív hatásai vannak az autóvezetős videójátékoknak.

A magyar felnőttek 59 százaléka, a gyerekek 51 százaléka szokott valamilyen videójátékkal játszani. A videójátékosok száma évek óta stabil Magyarországon: körülbelül 3,5 millió felnőttről (18-65 év között) van szó. Igaz, ebben benne vannak az üresjáratban szókeresőzők, és azok is, akik akár alkalomszerűen, akár komolyabban e-sport-játékokkal töltenek időt – derült ki a Reacty Digital 2023-as kutatásából.

A videójátékozást a legtöbben hobbinak tekintik, de vannak, akik kreatív, képességfejlesztő tevékenységnek tartják. A különböző korcsoportoknak megvannak a preferált játéktípusai: a 35 évnél idősebbek körében még a kirakós, szó- és kártyajátékok népszerűek, míg a fiatalabbaknál az akció-, kaland- és lövöldözős játékok. Bár erről nincs külön adat, sokan kedvelik a különféle autós játékokat: utcai autóverseny, Forma–1, valósághű kamionos küldetés – csak néhány példa a rengeteg játék közül. 

Kérdés, hogy az autós, illetve a járművezetős játékok hogyan hatnak a valós vezetési képességekre? Valóban jobb sofőr lesz abból, aki a képernyő előtt is gyakorol?

Pozitív hatások

Több kutatás szerint a virtuális vezetés javíthatja a játékosok kéz-szem koordinációját, valamint a reakcióidejét. Az Amerikai Pszichológiai Társaság egy 2014-es tanulmánya arra jutott, hogy a videójátékok, különösen az akciójátékok, gyorsabb és pontosabb döntéshozatalt eredményeznek. Ezt a képességet kamatoztatni lehet akár a valós járművezetésben is, ahol a gyors reakcióidő, illetve a jármű precíz és határozott irányítása kulcsfontosságú.

A videójátékokban látható összetett, háromdimenziós környezet javíthatja a játékosok térbeli tájékozódási képességeit. Ez szintén hasznos lehet sofőrként a való életben, amikor a környezetet és a különböző forgalmi helyzeteket gyorsan és pontosan kell értelmezni. A játékok továbbá elősegíthetik a gyors váltást a különböző gondolkodási és cselekvési módok között, ami hasznos lehet az olykor bonyolult és folyton változó forgalmi szituációk kezelésében. 

A videójátékozás és a biztonságosabb közlekedés közötti kapcsolatot bizonyos szempontból alátámasztja az Auto Trader nemrégiben készült felmérése, amely szerint azok, akik az autóvezetős videójátékokkal játszanak, kisebb valószínűséggel gyűjtenek közlekedési büntetőpontokat. Egész pontosan a videójátékosok 15 százaléka számolt be arról, hogy van büntetőpontja, míg a nem játékosok körében csaknem a duplája, 28 százalék volt a büntetőponttal rendelkezők aránya. 

Negatív hatások

Arra is fény derült, hogy míg a videójátékosok 41 százaléka „kiválónak” minősítette a vezetési képességeit, a nem játékosoknak csupán 13 százaléka vélekedett magáról ugyanígy. Ez a magabiztosság bizonyos fokig akár indokolt is lehet, de rámutat arra a problémára, hogy a játékosok kockázatosabban viselkedhetnek a közlekedésben. Az egyik legnagyobb rizikó ugyanis az, hogy az autós videójátékok torzíthatják a játékosok veszélyérzetét. Hajlamosabbak lehetnek gyorsan és felelőtlenül vezetni, mivel a virtuális térben nincsenek valódi következmények.

Bár az agresszív viselkedés és a videójátékok közötti kapcsolat vitatott, egyes kutatások szerint az erőszakos és versenyautós játékok növelhetik az agresszív viselkedés kockázatát. Persze nem lehet egy kalap alá venni az összes játékot: az autóvezetősök között is vannak erőszakosabbak, ahol a verseny és az ütközések növelhetik a játékosok frusztrációját és agresszióját; aztán léteznek egészen valósághűek is, amelyek a mindennapi autóvezetést próbálják utánozni, és készülnek egészen aranyosak, rajzfilmszerűek is.

További kockázatot jelenthet, hogy a túl sok videójátékozás – akár autósról, akár másféléről van szó –  rossz hatással lehet a fiatalok iskolai teljesítményére, társas kapcsolataira, a túl sok képernyőidő miatt kevesebb időt tölthetnek más fontos tevékenységekkel, és akár függőség is kialakulhat. 

A szülők feladata

Bár a videójátékozás nem eleve elvetendő dolog, a szülőknek érdemes korlátozniuk a gyerekek játékidejét, hogy elkerüljék a negatív következményeket. Arra is figyelni kell, hogy milyen típusú autóvezetős játékkal játszanak a fiatalok: kerüljék azokat, amelyek erőszakosak vagy túlzott kockázatvállalásra sarkallnak, és inkább olyat válasszanak, amelyek fejlesztik a képességeiket vagy akár kimondottan tanulási-oktatási céllal készültek. 

Nagyon fontos, hogy a szülők beszélgessenek a gyerekeikkel a valós közlekedési szabályokról és a közlekedésbiztonságról. Hívják fel a gyerek figyelmét, hogy a való életben a vezetés nagy felelősség, és súlyos következményekkel járhat a felelőtlen magatartás. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.16
Lezárták az M1-est a komáromi lehajtónál egy baleset miatt. A helyszínre mentőhelikopter is érkezik....
2024.07.16
Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események az Útinform jelentése alapján. ..
2024.07.16
Új automatikus váltójának köszönhetően továbbra is a könnyű haszonjárművek szegmensének....
2024.07.16
Az első vasárnapi futamot nagy csatában megnyerte, majd a másodikon – szokatlan módon, az idényben....
2024.07.16
Nézze meg a videót! ..
2024.07.16
Bemutatkoztak Magyarországon a teljesen megújult MINI Cooper család modelljei. A háromajtós MINI....
2024.07.16
A Formula-1 Magyar Nagydíj idején - július 19-21. között - a H8-as HÉV megnövelt kapacitással....
2024.07.16
Mától mintegy 50 ezer e-rollerrel már csak kötelező biztosítással lehet közlekedni a hazai utakon.....
2024.07.16
Törökországon keresztül kerülhetik meg a frissen kiszabott európai vámot a kínai gyártók. ..
2024.07.15
Háborús anyaghiány és kreatív közlekedési álmok megtestesítője, mégsem terjedt el. ..