Bécs

Autótolvajok új módszere: a fényszórón keresztül hatolnak be

2023.07.06.

Évente 10 000 osztrákból 85-nek ellopják az autóját. A tolvajok egyre kreatívabbak, és egyre több modern technológiát használnak céljuk eléréséhez. Elterjedt a rádiógomb jelének elfogása. Egy új módszer azonban a fényszórókon keresztül vezet be az autóba – írja a Kronen Zeitung.

 

A brit „Times” például arról számol be, hogy Nagy-Britanniából származó IT-szakértők új lopási technikát fedeztek fel, amellyel pillanatok alatt feltörhetik az autókat. Ennek megfelelően a bűnözők egy egyszerű beviteli eszközzel hamis információkat továbbítanak az autóban lévő vezérlőegységnek. A tolvajok így beavatkoznak a jármű belső kommunikációjába.

A technikusok nyelvén ezt az új eljárást, amellyel az "okos" autótolvajok hozzáférnek a járművek belső kommunikációs rendszeréhez, CAN-busz befecskendezésnek nevezik.

A Kronen Zeitung cikke. Képernyőfotó

Az autókban például a CAN buszon (Controller Area Network) keresztül történik az információ továbbítása a vezérlőegységek között. Különböző elektronikus alkatrészek, például motor- és sebességváltó-vezérlőegységek hálózatba kapcsolására használják járművekben. A buszrendszerek nagy sebességű adatátvitelre szolgáló vonali rendszerek, amelyek a hagyományos kábelezést helyettesítik.

Az illetéktelen hozzáférés egy speciálisan előkészített Bluetooth hangszórón vagy egy régi mobiltelefonon keresztül történik. A készülék az adott járműtípushoz megfelelő firmware-rel van felszerelve, amely megvásárolható a Darkneten. Az autótolvajok gyakran kívülről hozzák létre a kapcsolatot az autó belső kommunikációjával, a CAN-busszal a jármű elején található alkatrészek, például a fényszórók szétszerelésével. A CAN busz általában könnyen elérhető a végpontjaikon keresztül.

Innentől kezdve általában minden elég gyorsan megy: kiadják az ajtónyitási parancsot, és időveszteség nélkül bekapcsolják a gyújtást is – magyarázza a HUK-Coburgban működő Goslar fogyasztóbarát biztosítási intézet.

Kis vigasz az autótulajdonosoknak: ha túl sokáig tart a hozzáférés a CAN-buszhoz, az elkövetők általában felhagynak a lopási kísérlettel. És ez néhány perc is lehet. A biztosítási szakma szerint kevésbé örömteli, hogy a régebbi járművek CAN rendszerei még nincsenek gyárilag titkosítva. Csak a modern autók rendelkeznek ilyen védelemmel.

Mi a CAN-busz?

A CAN-busz (angolul CAN bus, Controller Area Network) egy robusztus jármű fedélzeti busz szabványa, mely lehetővé teszi a mikrokontrollerek és az eszközök számára, hogy központi számítógép (host) nélkül kommunikáljanak egymással. Ez egy üzenetközpontú protokoll, melyet eredetileg az autóiparban a nagy mennyiségű rézvezeték kiváltására dolgoztak ki.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.25
Merész jósolni, pláne az autók világában, de több cég is megteszi, lássuk, mi lett a kamionos....
2024.05.25
A szombati időmérő edzésen megszerezte az első rajthelyet, majd mindkét futamot megnyerte a címvédő....
2024.05.25
A BMW főnöke a Kínából érkező autókra kivetett büntetővámokra figyelmeztet.   ..
2024.05.25
A BMW Motorrad a Comói-tónál található Villa d'Este festői háttere előtt bemutatja legújabb....
2024.05.25
Lássuk, miben törtek most az élre szomszédaink.   ..
2024.05.25
A Bridgestone Tatabánya csatlakozott a Hungarian Business Leaders Forum által működtetett EU....
2024.05.25
Élményautózás és más programok várták a Ments Életet Közhasznú Alapítvány által támogatott....
2024.05.25
Geopolitikai feszültségek, lassuló kereslet és szabályozási bizonytalanságok nehezítik a közlekedés....
2024.05.25
A kontinens legnevesebb egyetemeit megelőzve ismét az első helyen végzett a győri Széchenyi István....
2024.05.25
A görög autópiacon októberben a Suzuki Vitara volt a legkeresettebb autó, az esztergomi szabadidő-....