amcsi verdák

Az amcsi izomautók szívei - 1. rész

2019.09.06.

Így dobog, ilyen belülről. Boncolgatásba kezdtünk a New York-i Autószalonon. Az asztalon V8-asok hevernek. Megmosom a kezem, felveszem a gumikesztyűt, és máris könyékig vagyunk a HEMI-féle benzintemetőkben. Nyugalom, semmi vér, szintetikus kenőanyag viszont annál inkább, bonyolult szénlánculattal.

Gond nélkül befér a vizespalack bármelyik hengerbe... Ezek itt nagyot tudnak alkotni, egyedülálló kategóriát teremtve az izomautók között. Újabban már nem csak az egyenesben gyorsak ezek a gépek, s nagy motorjuk és ikonikus arculatuk azonnal Amerikát juttatja eszünkbe - nem kell ide a piros sávos és kék alapon csillagos lobogó.

Világszinten nem a legkülönlegesebb, de különleges erőforrások ezek, legendás hírnévvel és mosolyfakaszfó öntudattal, erre kódolt génekkel.

Az FCA (Fiat Chrysler Automobiles) csoport Dodge és Jeep csúcsgépeiben is megtalálható a 6,2 literes, V8-as, 90 fokos hengerszögű blokk. Annyi különbséggel, hogy kétféle erőszint létezik 717 és 808 lóerővel.

A csúcsot képviselő Hellcat HEMI-je felülszelepelt, számomra meglepő módon hengerenként csak egy szívó- és egy kipufogószelepe van, illetve rövidlöketű a motor (103,9 mm x 90,9 mm), amely elsőre nem lett volna egyértelmű brutál nyomatéka miatt.

A 959 Nm-es csúcsnyomatékhoz a dupla csavaros kompresszor 2,7 literes töltőtérfogata és 1,0 baros töltőnyomása járul hozzá. Szóval a nagy kólásüvegnél jóval nagyobb doboz lakik a blokk tetején, lenyügöző a kialakítás!

A további ínyencségek között üdvözölhetjük a hengerenkénti dupla gyertyákat, amelyek a nagy teljesítmény miatt választott csak szívócső befecskendezés révén férhetnek el a hengerfejben, a lehető legjobb lángfrontterjedés zálogaként - a Mustang és az NSX is kettős befecskendezést használ újabban, viszont a közvetlen változat nagy fordulatszámnál kevésbé hatékony. Bosch felirat virít rajtuk, párban állhatnak, nincsen hengeren belüli injektor helyigénnyel. A tüzelőanyag-szivattyú akár 7 barral is képes szállítani a benzint!

Annak érdekében, hogy a nagy erőhatások ne ronthassák el a nyolchengeres party hangulatát, kovácsolt acél főtengely, kovácsolt dugattyúk, megerősített hajtórudak ultra erős csatlakozással alkotják az alapfelállást.

A dugattyúk és a hengerfej kialakítása révén a hűtőfolyadék több csatornán, nagy nyomással áramolhat, hatékonyan elvezetve a hatalmas motor hőjét. Ebben a nátrium kipufogószelepek is segítenek, amelyek az utóbbi években sok gyártónál lettek népszerűek jó hővezető-képességük okán, segítve a hengerfej felé történő hőátadást.

A tény, hogy a Charger SRT személyében ezt a 717 lóerőt és a 11 másodperces negyedmérföldes képességet már 65 ezer dollárért hazavihetjük, igazolja, hogy a legerősebb sorozatgyártású szedán igenis elérhető árú.

De a klasszikus, böhöm Challenger Hellcat is belefér 60 ezer dollárba alapból, amely a rettegett, legendás és hosszgyorsulási csúcsértékében világelső képességeit figyelembevéve jó vétel lehet: a pokol macskája akár képes felfalni egy olasz, Lamborghini-féle Huracán bikát is! Sőt, kiviteltől függően közel 500 lóerőt adnak 40 ezer dollárért itt Amerikában a Dodge-ék...

A nehéztüzérség hamisítatlan egyénisége és többszörösen kitüntetett dandártábornoka a Jeep Grand Cherokee Trackhawk, amely szintén a 717 lóerő/874 Nm szintet hozza, igaz, újracsomagolva. Nagy tömege és álló helyzetben gázadásra a kocsitestet derekasan megrángató nyolchengerese a SUV kategóriában izgatja az érzékszerveket.

Maradj velünk, további érdekességek következnek a 2019-es New York-i Nemzetközi Autószalonról!

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.07.02
A Porsche Hungaria Volkswagen márkája is benevezett az Autós Nagykoalíció (ANK) és a Járműipar.hu....
2020.07.02
Fontos mérföldkőhöz érkezett az Alfa Romeo. A fennállásának 110. évfordulóját ünneplő patinás olasz....
2020.07.02
A szabadidőjárművek nemcsak újonnan, de használtan is egyre népszerűbbek az autóvásárlók körében.....
2020.07.02
Egy fiatal nő életét vesztette közúti balesetben Szolnok külterületén - közölte a Jász-Nagykun-....
2020.07.02
Július 4-én, szombaton a Múzeumvasút megnyitja kapuit. Az első üzemnapon András, a gőzös várja a....
2020.07.02
Korábbi sajtóközleményünkben az autók nyári felkészítéséhez adtunk tanácsot: https://hta.org.hu/....
2020.07.02
Az elmúlt évtized során a UPS több mint egy milliárd dollárt fektetett be az alternatív....
2020.07.02
Tudtad, hogy egy tengeri élőlényről lett elnevezve minden idők legmenőbb Opel sportkupéja, ami már....
2020.07.01
Negyedével kevesebb új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon az idén az első fél....
2020.07.01
Sok-sok Balaton található abban a Mercedes GLE 500-ban, amely Kovacsics Imre üzletember....