elektromos töltőállomások

Az Egyesült Királyságban már több elektromos töltőállomás van, mint benzinkút

2019.08.24.

Az Egyesült Királyságban az elektromos autók nyilvános töltőhelyeinek száma immár meghaladja a hagyományos benzinkutak számát. Ezt a Nissan tette közzé a brit Energia Intézet és a Zap Map geolokációs website adatai alapján – írja a quattroruote.it, a legnépszerűbb olasz autós magazin internetes oldala. 

A Nissan közleménye aláhúzza: az „előzés” a korábbi előrejelzéseknél egy évvel korábban történt. A statisztikák elemzésekor azonban figyelembe kell venni, hogy a brit földön található 8936 hagyományos benzinkút mindegyike különféle üzemanyag-adagolókkal rendelkezik, illetve számos más szolgáltatást is nyújt, miközben a 9 328 elektromos töltőállomás összesen 14 821 oszlopot és 25 225 töltőcsatlakozást foglal magában.

Az előrejelzésekhez képest egy évvel korábban

A yokohamai bázisú japán autógyár az Egyesült Királyságban, konkrétan Sunderlandben állítja elő az elektromos Leaf modellt, ezért érthető, hogy árgus szemekkel követi az országon belüli trendeket. A Nissan most azt közölte, hogy egy 2016-os előrejelzés alapján jövőre, azaz 2020 augusztusára várták a fordulatot a töltőállomások piacán, de ez egy évvel korábban bekövetkezett. Ennek oka, hogy az elektromos gépkocsik a vártnál sokkal gyorsabban hódították meg a brit autósokat. (Az eladások augusztusban 158,1% -kal növekedtek). Amennyivel gyorsabban terjedtek el az elektromos töltőpontok, olyan arányban zártak be a hagyományos - benzint és gázolajat forgalmazó - kutak szerte Nagy-Britanniában.

Az első üzemanyagtöltő állomást 1919 novemberében nyitották meg Aldermastonban (London keleti részén). A benzinkutak száma 1970-ben érte el a maximumot: akkor 37 539 működött a szigetországban. Azóta a visszaesés megállíthatatlan: a kutak majdnem 80% -át bezárták.

A nyilvános elektromos töltőállomásokkal épp ellenkező előjelű folyamat zajlik: Míg 2011-ben – amikor a Nissan piacra dobta a Leaf-et - alig néhány százat tartottak nyilván, mára több mint 9 ezerre nőtt a számuk. Ebből 2 ezret idén, 2019-ben telepítettek.

Ütemes növekedés

Az elektromos töltők hálózata ütemesen növekszik, különös tekintettel a gyorstöltőkre. Jelenleg több mint 1600 van belőlük, de a Zap-Map szerint idén júliusban már naponta kettővel nőtt a számuk.

A Nissan kimutatása szerint jelenleg a brit autópálya-hálózat mentén fekvő benzinkutak mindegyikében van már elektromos töltőpont, többségük gyorstöltő. A tendencia talán Londonban a legszembetűnőbb. A londoni közlekedési vállalat, a London for Transport több mint ezer feltöltési pontot telepített az elmúlt évben a brit fővárosban, miközben a hagyományos benzinkutak száma folyamatosan csökken. London központjában már csak feleannyi klasszikus benzinkút található, mint a gyéren lakott Skót-felföldön.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.09.18
Önnel is előfordult már, hogy nem tudott bejutni a saját autójába? Ennek számos oka lehet: lemerült....
2020.09.18
A BMW lesz az első autógyártó, amely lehetővé teszi az ügyfeleinek, hogy iPhone készüléküket....
2020.09.18
A legendás Le Mans-i 24 órás versenyen sorozatban harmadik győzelmére hajtó TOYOTA GAZOO Racing  ....
2020.09.18
Drónokkal figyelik az osztrák-magyar és az osztrák-szlovén határszakaszt augusztus végétől. A....
2020.09.18
A BMW 1-es sorozat kivételesen sportos kiadása egyedülálló elsőkerék-meghajtással és mechanikus....
2020.09.18
Klaus Zellmer, a Porsche Cars North America Inc. korábbi elnök-vezérigazgatója a Volkswagen....
2020.09.18
Bár Ausztriában nem pofátlan(tan)ításnak hívják, az ottani rendőrség is bevet civilnek álcázott....
2020.09.18
Huszonhárom év után megújult az Euro NCAP félátfedéses frontális ütköztetési szabványa. A vadonatúj....
2020.09.18
A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága a győri Városháza....
2020.09.17
Svédországban készítettek egy felmérést, kideríteni, hogy emberek különféle csoportjai mennyire....