elektromos töltőállomások

Az Egyesült Királyságban már több elektromos töltőállomás van, mint benzinkút

2019.08.24.

Az Egyesült Királyságban az elektromos autók nyilvános töltőhelyeinek száma immár meghaladja a hagyományos benzinkutak számát. Ezt a Nissan tette közzé a brit Energia Intézet és a Zap Map geolokációs website adatai alapján – írja a quattroruote.it, a legnépszerűbb olasz autós magazin internetes oldala. 

A Nissan közleménye aláhúzza: az „előzés” a korábbi előrejelzéseknél egy évvel korábban történt. A statisztikák elemzésekor azonban figyelembe kell venni, hogy a brit földön található 8936 hagyományos benzinkút mindegyike különféle üzemanyag-adagolókkal rendelkezik, illetve számos más szolgáltatást is nyújt, miközben a 9 328 elektromos töltőállomás összesen 14 821 oszlopot és 25 225 töltőcsatlakozást foglal magában.

Az előrejelzésekhez képest egy évvel korábban

A yokohamai bázisú japán autógyár az Egyesült Királyságban, konkrétan Sunderlandben állítja elő az elektromos Leaf modellt, ezért érthető, hogy árgus szemekkel követi az országon belüli trendeket. A Nissan most azt közölte, hogy egy 2016-os előrejelzés alapján jövőre, azaz 2020 augusztusára várták a fordulatot a töltőállomások piacán, de ez egy évvel korábban bekövetkezett. Ennek oka, hogy az elektromos gépkocsik a vártnál sokkal gyorsabban hódították meg a brit autósokat. (Az eladások augusztusban 158,1% -kal növekedtek). Amennyivel gyorsabban terjedtek el az elektromos töltőpontok, olyan arányban zártak be a hagyományos - benzint és gázolajat forgalmazó - kutak szerte Nagy-Britanniában.

Az első üzemanyagtöltő állomást 1919 novemberében nyitották meg Aldermastonban (London keleti részén). A benzinkutak száma 1970-ben érte el a maximumot: akkor 37 539 működött a szigetországban. Azóta a visszaesés megállíthatatlan: a kutak majdnem 80% -át bezárták.

A nyilvános elektromos töltőállomásokkal épp ellenkező előjelű folyamat zajlik: Míg 2011-ben – amikor a Nissan piacra dobta a Leaf-et - alig néhány százat tartottak nyilván, mára több mint 9 ezerre nőtt a számuk. Ebből 2 ezret idén, 2019-ben telepítettek.

Ütemes növekedés

Az elektromos töltők hálózata ütemesen növekszik, különös tekintettel a gyorstöltőkre. Jelenleg több mint 1600 van belőlük, de a Zap-Map szerint idén júliusban már naponta kettővel nőtt a számuk.

A Nissan kimutatása szerint jelenleg a brit autópálya-hálózat mentén fekvő benzinkutak mindegyikében van már elektromos töltőpont, többségük gyorstöltő. A tendencia talán Londonban a legszembetűnőbb. A londoni közlekedési vállalat, a London for Transport több mint ezer feltöltési pontot telepített az elmúlt évben a brit fővárosban, miközben a hagyományos benzinkutak száma folyamatosan csökken. London központjában már csak feleannyi klasszikus benzinkút található, mint a gyéren lakott Skót-felföldön.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.09.21
Frontálisan ütközött két autó, sajnos a vétlen fél húzta a rövidebbet. Két ember életét vesztette. ..
2020.09.21
Hétfőn kezdődött és péntekig tart az idei közúti közlekedési környezetvédelmi akció - jelentette be....
2020.09.21
Cikksorozatunk első részeiben az 1/1990 (IX.29.) KHVM rendelet vesézzük ki, mivel ez szabályozza a....
2020.09.21
Az Audi Hungaria „Minőségi Táncművészetért” díjat adott át a Győri Balett magántáncosának, Guti....
2020.09.21
A magyar rendőrök a brit hatóságok által körözött gépjárművet foglaltak le a nagylaki....
2020.09.21
Sokan azt hiszik, hogy az Autopilot képes tökéletesen helyettesíteni az emberi irányítást, de az....
2020.09.21
Mintegy háromszáz emberrel a fedélzetén zátonyra futott vasárnap egy komp a Balti-tengeri Botteni-....
2020.09.21
A Toyota brit pilótája többek között annak köszönhette sikerét, hogy a többiekkel ellentétben....
2020.09.21
A koronavírus-járvány egyik fő áldozata a tömegközlekedés, nyertesei pedig a használtautó-....
2020.09.20
A hibrid LMP1-es prototípusok utoljára vehettek részt a világ leghíresebb autóversenyén, ahol....