elektromos töltőállomások

Az Egyesült Királyságban már több elektromos töltőállomás van, mint benzinkút

2019.08.24.

Az Egyesült Királyságban az elektromos autók nyilvános töltőhelyeinek száma immár meghaladja a hagyományos benzinkutak számát. Ezt a Nissan tette közzé a brit Energia Intézet és a Zap Map geolokációs website adatai alapján – írja a quattroruote.it, a legnépszerűbb olasz autós magazin internetes oldala. 

A Nissan közleménye aláhúzza: az „előzés” a korábbi előrejelzéseknél egy évvel korábban történt. A statisztikák elemzésekor azonban figyelembe kell venni, hogy a brit földön található 8936 hagyományos benzinkút mindegyike különféle üzemanyag-adagolókkal rendelkezik, illetve számos más szolgáltatást is nyújt, miközben a 9 328 elektromos töltőállomás összesen 14 821 oszlopot és 25 225 töltőcsatlakozást foglal magában.

Az előrejelzésekhez képest egy évvel korábban

A yokohamai bázisú japán autógyár az Egyesült Királyságban, konkrétan Sunderlandben állítja elő az elektromos Leaf modellt, ezért érthető, hogy árgus szemekkel követi az országon belüli trendeket. A Nissan most azt közölte, hogy egy 2016-os előrejelzés alapján jövőre, azaz 2020 augusztusára várták a fordulatot a töltőállomások piacán, de ez egy évvel korábban bekövetkezett. Ennek oka, hogy az elektromos gépkocsik a vártnál sokkal gyorsabban hódították meg a brit autósokat. (Az eladások augusztusban 158,1% -kal növekedtek). Amennyivel gyorsabban terjedtek el az elektromos töltőpontok, olyan arányban zártak be a hagyományos - benzint és gázolajat forgalmazó - kutak szerte Nagy-Britanniában.

Az első üzemanyagtöltő állomást 1919 novemberében nyitották meg Aldermastonban (London keleti részén). A benzinkutak száma 1970-ben érte el a maximumot: akkor 37 539 működött a szigetországban. Azóta a visszaesés megállíthatatlan: a kutak majdnem 80% -át bezárták.

A nyilvános elektromos töltőállomásokkal épp ellenkező előjelű folyamat zajlik: Míg 2011-ben – amikor a Nissan piacra dobta a Leaf-et - alig néhány százat tartottak nyilván, mára több mint 9 ezerre nőtt a számuk. Ebből 2 ezret idén, 2019-ben telepítettek.

Ütemes növekedés

Az elektromos töltők hálózata ütemesen növekszik, különös tekintettel a gyorstöltőkre. Jelenleg több mint 1600 van belőlük, de a Zap-Map szerint idén júliusban már naponta kettővel nőtt a számuk.

A Nissan kimutatása szerint jelenleg a brit autópálya-hálózat mentén fekvő benzinkutak mindegyikében van már elektromos töltőpont, többségük gyorstöltő. A tendencia talán Londonban a legszembetűnőbb. A londoni közlekedési vállalat, a London for Transport több mint ezer feltöltési pontot telepített az elmúlt évben a brit fővárosban, miközben a hagyományos benzinkutak száma folyamatosan csökken. London központjában már csak feleannyi klasszikus benzinkút található, mint a gyéren lakott Skót-felföldön.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.08.09
A villanyos technika jött, látott, és győzött a Országos Rallycross Bajnokság első idei futamán.....
2020.08.09
Forgalomcsillapítási mintaprojekt részeként ideiglenes forgalmi rendet vezet be a Fővárosi....
2020.08.09
Ahmad Reza Sohrabi Iránból  küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.08.09
Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a rendhagyó Forma-1-es 70. évforduló....
2020.08.09
A lengyel turistabusz kora reggeli tragédiáját követően délután újabb baleset történt az M5-ös....
2020.08.09
A szerb honvédelmi miniszter, Alekszandr Vulin hivatalosan is átvette azt az 56 darab UAZ Patriot....
2020.08.09
E heti rajzunk készítője T-boy. Rajzának címe: Hűű, de vagányul vezetek!  ..
2020.08.09
A négy fiatal a tűzlétrán mászott be a remízbe - írja a rendőrség honlapja, melyen közzétették a....
2020.08.09
Nyolc hétvégén át rendezik meg Makón a SzabadON fesztivált, ahol különböző tematikus programok....
2020.08.09
Egyszerű vízi szórakoztató eszköznek hihetjük a vízibiciklit, de hamis biztonságérzetet nyújt, és....