gumiabrocs-gyártás

Az európai gumigyártók a koronavírus hosszantartó hatásaira figyelmeztetnek

2020.04.04.

És a központi uniós támogatás szükségességére hívják fel a figyelmet.

A globális COVID-19, köznevén koronavírus járvány egyre súlyosabb, a társadalomra és a gazdaságra gyakorolt hatása nem hasonlít semmilyen korábban tapasztalt eseményhez. Az egészségügyi aggodalmak, az ellátási lánc hiányosságai, az alacsony kereslet és a kormányzati intézkedések arra késztették az európai gumiabroncsipar szereplőit, hogy határozott lépéseket tegyenek. Az elmúlt hetekben az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetségének (ETRMA) számos tagvállalata jelentette be európai gyártóüzemének ideiglenes bezárását.

Az ETRMA hazai tagszervezete, a Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA) adatai szerint a helyzet Magyarországon is hasonló: a tagvállalatok egy része gyártási tevékenysége részleges vagy teljes szüneteltetéséről számolt be. Ám a fent említett tényezők hatása túlmutat az „egyszerű” gyárbezárásokon: olyan K+F létesítményeket és a kiskereskedelmi hálózatokat is érint, amelyek kulcsfontosságúak az iparág jövője szempontjából. A válság kiterjedt gazdasági- és szociális következményei miatt az ETRMA konstruktív párbeszédet sürget a szükséges intézkedésekről és támogatási rendszerekről mind uniós, mind nemzeti szinten.

A gumiabroncsipar minden szükséges intézkedést megtesz a munkavállalók és a közösségek egészségének védelme érdekében, és gyors intézkedéseket hoz a vírus terjedésének megakadályozása érdekében. A létesítmények ideiglenes bezárásával az európai gumiabroncs-ipar a nemzetközi, nemzeti és helyi hatóságok ajánlásait követi azzal a határozott céllal, hogy megvédje munkavállalóit, megszakítsa a fertőzési láncot, és segítse a járvány terjedésének megakadályozását.

„A fő operatív tevékenységek felfüggesztése kétségkívül súlyos, hosszú távú hatásokkal jár az iparunk számára. Ez az iparág egyik legnagyobb kihívása, amellyel valaha is szembesültünk.”- jelentette ki Fazilet Cinaralp, az ETRMA főtitkára, hozzátéve, hogy „jelenleg még nem világos, hogy az európai gumiabroncs-ipar mikor lesz képes folytatni a termelési tevékenységet, illetve, hogy a nemzetközi ellátási lánc mikortól működhet újra”.

A válság eddig példa nélküli jellege miatt az európai gumiabroncs-ipar határozott és gyors fellépésre szólít fel mind az EU, mind nemzeti szinten olyan szabályozási tervek kidolgozása érdekében, amelyek eenyhítik a válság hatását.

„A gumiabroncsok nem csak az áruk és az emberek mozgása szempontjából nélkülözhetetlenek, hanem az európai gazdaság szempontjából is. Közvetlenül körülbelül 370 ezer munkavállalót foglalkoztatunk Európában. Most kötelező jelleggel meg kell határozni, hogy miként támogassuk alkalmazottainkat, hogyan szolgáljuk ki az autóipart és más ügyfeleinket, továbbá az, hogy miként ösztönözhetjük ágazatunk fellendülését a kapacitás, a kutatási képesség és az innováció tartós veszteségének elkerülése érdekében valamennyi európai érdekelt fél bevonásával. ” – zárta szavait Fazilet Cinaralp.  

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.05.29
- A BMW Group átvette és kifizette a leendő debreceni autógyárának a területét, az ingatlan....
2020.05.29
Hiánypótló tanulmányt közölt a Müncheni Műszaki Egyetem, amiben a villanyautók szívritmus-....
2020.05.29
Újabb gyorshajtókat szűrtek ki a forgalomból a Vas megyei rendőrök. Volt, aki 90 helyett 156 km/h....
2020.05.29
Marc-Jan Janssen Hollandiából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.05.29
Az éves eredmények bemutatásakor jelzetteknek megfelelően, a Groupe Renault átalakítási tervet....
2020.05.29
A korábbi tervekkel ellentétben mégis egyszerre rendezik a túraautó-világkupa (WTCR) és a....
2020.05.29
Ittasan, a sebességet túllépve, vezetői engedély nélkül közlekedett személyautójával egy férfi....
2020.05.29
Mi segítünk, hogy ők segíthessenek: az Audi Hungaria hat egészségügyi és szociális intézménynek....
2020.05.29
A Kamaz orosz gépjárműgyártó vállalat azt tervezi, hogy idén elindítja az Euro 6 ökológiai....
2020.05.29
A Hableány tragédiájára, a 28 áldozatot követelő dunai hajóbaleset áldozataira emlékeztek hajós....