Olaszország

Az olaszok nem igazodnak ki a hibridek és elektromosok világában

2022.03.03.

Elektromos vagy hibrid? Három olaszból kettő zavarba ejtően bizonytalan azzal kapcsolatban, mi alapján válasszon autót az elektromobilitás korszakában – írja a római La Repubblica című napilap internetes kiadása egy felmérésre hivatkozva.

Az olaszok közül még mindig kevesen vannak tisztában a különféle hibrid meghajtású és kizárólag akkumulátorral működő járművek teljes körű használatához szükséges infrastruktúrák közötti különbségekkel. Az Areté közvélemény-kutató intézet ezzel kapcsolatban végzett széleskörű vizsgálatot, melynek eredményeit a napokban publikálták „Hibrid és elektromos autók – melyek a vásárlók legfőbb kételyei?” címmel.  

Az olaszok egyre nagyobb érdeklődést mutatnak az elektromos és hibrid autók iránt. De továbbra is zavarban vannak és bizonytalanok abban, mik a műszaki különbségek az egyes járműtípusok között. Így aztán még nagyobb a bizonytalanság, amikor dönteniük kell a vásárlásról.

A határozatlanság leginkább a beszerzési, karbantartási és újratöltési költségek kapcsán érhető tetten. Különösen keveset tudnak az olasz autósok az akkumulátorokról. De kevés az ismeretük e járművek főbb jellemzőiről és arról, hogyan kell vezetni őket.

A felmérés szerint 3 olasz közül kettő nem rendelkezik megfelelő információval arról, miként működnek a hibrid és a tisztán elektromos járművek, hol és hogyan kell tölteni őket, illetve miként kell akkumulátort cserélni bennük.  A felmérést tizenegy hónappal egy korábbi, a témában készült hasonló tanulmány után végezték el. Arra voltak kíváncsiak, mi változott az elektromos autók megítélésében az elmúlt egy év alatt.

Elektromos vagy hibrid?

A tanulmány azt vizsgálta, hányan tudják igazán, hogyan működnek az elektromos kocsik, hogyan töltik fel őket, hogyan mérik a termelt károsanyag-kibocsátás mennyiségét, mik a működési költségek, mekkora az autók autonómiája?

Az olaszok kétharmadára jellemzőek a bizonytalan vagy hiányos ismeretek, illetve a téves információk. Az interjúalanyok mindössze 40%-a van tisztában azzal, hogy a hibrid motorok típusonként (full, mild és plug-in) jelentős eltéréseket mutatnak, sőt, 31% gondolja úgy, hogy minden hibrid modellt konnektorról kell tölteni. A megkérdezettek 42 százaléka úgy tudja, hogy minden hibrid és elektromos autó zéró emissziós, és az elektromos autót közvetlenül az otthoni konnektorról lehet tölteni, speciális felszerelés (pl. fali doboz) beszerelése nélkül. Végül 63% gondolja úgy, hogy minden hibrid képes legalább 50 km-t megtenni elektromos üzemmódban.

Az ismeretek hiánya hozzájárul a kételyekhez: a megkérdezettek 43%-a nem tudja, hol és hogyan kell az akkumulátort újratölteni, mit jelent az autonómia, mennyi időbe telik a feltöltés és mekkora az élettartam.

Ennek ellenére a minta 77%-a nyilatkozott úgy, hogy készen áll arra, hogy a jövőben részben vagy teljesen elektromos meghajtású autót vásároljon. Az okokról nyilatkozva első helyen említették a környezetvédelmet (54%), a másik legfontosabb az üzemanyagköltségek lehetséges megtakarítása (19%).

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.03
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) nyílt meg a régió egyik legkorszerűbb járműtervezési....
2022.07.03
Mindkét vasárnapi futamot megnyerte a gyorsasági kamion Európa-bajnokság idei harmadik,....
2022.07.03
Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Brit Nagydíjat....
2022.07.03
Nézze meg a videót! ..
2022.07.03
A tízes rangsor élén a Haval és a Chery márkák modelljei állnak – írja a carsweek.ru.   ..
2022.07.03
Európa kiemelt céljának kell lennie, hogy integrálja a Nyugat-Balkánt az európai vasúti hálózatba....
2022.07.03
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Minket nem érdekel a Balaton. ..
2022.07.03
A Rába Járműipari Holding Nyrt. megvásárolta a Rekard Hajtómű- és Gépgyártó Kft. 75,1 százalékos....
2022.07.03
Több kilométeres a torlódás az M7-es autópályán Budapest felé. A forgalmat a 7-es főútra terelik -....
2022.07.03
Nem tartja kizártnak a Tour de France versenyigazgatója, hogy a francia kerékpáros körverseny....