repülő autó

Az orosz repülő autónak nincsenek szárnyai

2021.01.07.

Megjelentek az első fantáziaképek a fejlesztés alatt álló Flyter orosz elektromos meghajtású repülő autóról. Ami első pillantásra meghökkentő: a járművön nincsenek szárnyak és légcsavarok – írja a motor.ru orosz autós szakportál.

A voronyezsi startup, a Scienex közzétette az orosz repülő autóról, a Flyterről készült első fantáziaképeit. A járművet a tervek szerint légi taxiként alkalmazzák majd.

A szerkezet szokatlanul néz ki, mivel nincsenek szárnyai és nyitott légcsavarjai. A projekt irányítói szerint épp ez a Flyter-konstrukció legfőbb előnye más, a "nagy kvadrokopterekkel", vagy "városi konvertoplánokkal" szemben.

A Scienex két éve dolgozik a Flyter-projekten. Induláskor azt a feladatot tűzték ki maguk elé, hogy hozzanak létre egy olyan elektromos meghajtású légi autót, amely ideálisan illeszkedik a városi környezetbe, és így légi taxiként használható. Ehhez egyszerre több tervezési kérdést kellett megoldani.

Először is, a járműnek elég kompaktnak kell lennie, hogy ne akadályozza a mozgást városi környezetben, és előkészítetlen felületen, például egy normál autóparkolóban is le tudjon szállni.

Másodszor, nem szabad nagy nyitott légcsavarokkal rendelkeznie, mivel ez nem biztonságos. Mozgása közben akár egy ember, egy állat vagy bármilyen tárgy a légcsavarok közé kerülhet.

Harmadszor, mentesnek kell lennie a multikopterek aerodinamikai hátrányaitól. "Ha egy nyitott légcsavar merőlegesen helyezkedik el a szél síkjára, akkor vitorlaként viselkedik. Márpedig a nagyvárosokban a szélmozgás állandó jelenség" - magyarázza Jevgenyij Tirnov, a Scienex alapítója. "Így az erős széllökések egyszerűen elfújhatnák a járművet."

A Flyter egy normál parkolóhelyet tölt be, azaz körülbelül 5 méter hosszú és 2 méter széles. Korszerű formája kiváló aerodinamikai lehetőségeket nyújt. A formai kialakításnak köszönhetően a légi autó képes lesz óránként több mint 100 kilométeres sebességgel repülni, hatótávolsága pedig egy feltöltéssel 100 kilométer megtételére elegendő.

A Flyter a valóságban kissé eltér a képeken rögzített koncepciótól, de alapvető formai adottságai azzal megegyezőek. A tervezők szerint a légi kocsi biztonságos, kompakt és jól manőverezhető lesz.

Az előzetes becslések szerint a Flyter ára 200 ezer dollár körül lesz majd.

A Scienex vezetői kitérően válaszoltak arra a természetesen felmerülő kérdésre, hogy a Flyter miként emelkedik a levegőbe szárnyak és légcsavarok nélkül. A tervezők közölték: a jármű hivatalos bemutatójáig nem akarják felfedni az összes kártyájukat a versenytársak előtt.

További részleteket 2021 nyarához közeledve lehet majd megtudni a járműről, amikor a Scienex készen áll majd a mérethű prototípus tesztelésére.

Tirnov szerint már nem is olyan távoli az a jövő, amikor a nagyvárosokban hatékonyan tudnak majd működni a légi taxik. "Az áttörés valószínűleg ez már ebben az évtizedben megtörténik, de nem lennék meglepve, ha öt éven belül megjelennének az első repülő autók az égen” - mondja a Scienex alapítója.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.09.17
A helyszínelés idejére a rendőrök teljes szélességében lezárták az érintett útszakaszt, kerülni a....
2021.09.17
Romániában 16 százalékkal nőtt a járműgyártás az első nyolc hónapban a tavalyi azonos időszakhoz....
2021.09.17
- Forgalomkorlátozás lesz a 10-es főút Pilisvörösvári szakaszán burkolatfelújítás miatt szeptember....
2021.09.17
A járvány miatti kényszerszünet után ismét elindul a fiatal vezetőket továbbképző Ford-tréning. Az....
2021.09.17
Bármit építünk, fontos, hogy ismerjük a leendő felhasználó jellemzőit és igényeit. Így tett az a....
2021.09.17
Túlsúlyos karavánt intettek ki a forgalomból a Pest megyei rendőrök. ..
2021.09.17
Belgiumban a cég minden negyedik munkatársa a tisztán elektromos meghajtású MINI-t választotta, a....
2021.09.17
Az Ioniq 5 után három évvel jöhet a nagy terepjáró az elektromos almárka kínálatába. ..
2021.09.17
Néhány perc különbséggel adott hírt tegnap késő este a katasztrófavédelem két oszlopnak csapódó....
2021.09.16
A vietnami VinFast autógyártó cég szabadalmaztatta a Pininfarina által tervezett modelljét....