ár-érték arány

Az új autók értékcsökkenése: mit mond a közgazdaságtan?

2020.01.13.

Az új autók árának csökkenése hatalmas mértéket ölt az első néhány évben, ez köztudott. Ennek értelemszerűen számos oka van: az első tulajdonosi lét megfizetése mellett vannak olyan költségek, amik nem oszlanak meg az autó életciklusa során, hanem annak megvételénél kell megfizetni az árukat, jellemzően ilyenek például a különböző opciós extra felszereltségek. De evezzünk most más vizekre, nézzük meg, mit mond a közgazdaságtan a jelenségről!

A közgazdaságtanon belül is George Akerlof-ot hívjuk segítségül, aki a The Market for Lemons: Quality Uncertainty and the Market Mechanism (magyarul kb. A tragacsok piaca: minőségi bizonytalanság és a piaci mechanizmus) című munkájáért egyébként Nobel-díjat is kapott 2001-ben.

De hogy is néz ki Akerlof tragacspiaca? Ebben az elméleti világban kétféle autó van: “citrom”, amit mindenki el akar kerülni, ezek a megbízhatatlan, úgy alapvetően rossz használt autók. Citromok helyett mindenki barackokat akar, megbízható, szervizelt, jó állapotú autókat.

A probléma ott kezdődik, hogy a vásárlók valójában nem tudják, hogy mit vásárolnak. A hirdetésekben és az elmondottak alapján minden használtautó a barack kategóriába sorolandó, ugyanakkor tudjuk, hogy a helyzet közel így fest és a barackoskosár olykor citromokkal van tele. De mit tesz az ember, ha nem biztos abban, hogy valóban jó minőségű terméket vásárol? Megpróbál kevesebbet fizetni érte. Emiatt a jó terméket áruló kereskedők közül sokan felhagynak az üzlettel, így arányaiban még több citrom lesz a piacon, ami tovább csökkenti a vevők által fizetett összegeket, így végül lehetetlen lesz egy “barackot” mindenki számára jó áron eladni.

Ez a példa persze nem teljesen életszerű, a használtautó-piacról nem tudnak csak úgy kiszállni a jó minőségű autókat árusító kereskedők. Épp ezért a University College of London kutatói megpróbálták kideríteni, mennyit is veszít egy autó a valódi értékéhez képest azért, mert a vásárlók nem tudják, milyen autót is vásárolnak és ezért az autók ára alacsonyabb a reálisnál.

Az ő vizsgálatuk során ez újkori eladási árak leértékelésével becsülték meg az autó értékét, majd megvizsgálták, hogy az adott autó mennyivel a becsült érték alatt találnak gazdára. Az eredmény egyértelmű, Akerlof nem véletlenül lett Nobel-díjas: az első évben a valós érték alatt 18%-kal alacsonyabb áron keltek el a “barackok” a “citromok” keltette bizonytalanság miatt, a második évben pedig 8%-ot jelentettek a vásárlókban felmerülő kétségek. Az ő modelljuk alapján egészen az autó kilencedik évéig igaz, hogy a jó autókat alacsonyabb áron árulják, mint amennyit elméletileg érniük kellene és csak a kilencedik év után kérhetik el a reális árat az autóért.

Fontos megjegyezni, hogy a kutatás Dánia autóipiacát vizsgálta, így ezek az értékek nem feltélenül érvényesek mindenhol, ugyanakkor érdekes elgondolkodni, hogy az autók elképesztő iramú értéktelenedése mögött a rossz autókat tökéletes gépként áruló eladók tevékenysége áll.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.03.29
Khodeli Nodar Grúziából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.03.29
Nem kell kimozdulni ahhoz, hogy a biztonságos közlekedéshez szükséges készségeket és ismereteket....
2020.03.29
A NASA bemutatta az első képeket a teljesen elektromos, X-57 Maxwell névre hallgató repülőjéről,....
2020.03.29
Tavaly meghirdetett stratégiája részeként jelentős akvizícióról határozott az AutoWallis Nyrt.....
2020.03.29
Elkészült a Környe és Vértessomló belterületi részeit összekötő kerékpárút, melyhez a két település....
2020.03.29
Csaknem tizenegymillió ember nevét viszi magával az űrbe az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA....
2020.03.29
Egy 33 éves fácánkerti férfi ellen felfegyverkezve elkövetett garázdaság és rongálás miatt indult....
2020.03.28
A Toyota bemutatta a 2020-as Gazoo Racing Yaris autóját, amely egy 1,6 l lökettérfogatú....
2020.03.28
Mattia Binotto, a Ferrari csapatvezetője szerint a Forma-1-es csapatok nyitottak arra, hogy a....
2020.03.28
Oleg Gutsol Ukrajnából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....