Opel

Az új Opel Astra nyerte a 2015-ös „Arany Kormánykerék” díjat

2015.11.12.

A győztes az Opel Astra! Az Opel új kompakt sztárját ismerték el tegnap este Berlinben az autóipar Oscarjával, amikor odaítélték a kategória „Arany Kormánykerék” díját. Az Astra még csak október közepén jelent meg a márkakereskedőknél, de máris megszerezte a fontos kitüntetést

Az Opel Group elnök-vezérigazgatója, Dr. Karl-Thomas Neumann és marketing-vezetője, Tina Müller volt jelen az átadási ünnepségen az Axel-Springer székházában, hogy átvegyék a díjat Marion Horn (Bild am Sonntag) és Bernd Wieland (Auto Bild) főszerkesztők kezéből. Az „Arany Kormánykerék” díjat közösen adja ki ez a két médium. Az olvasókból, szakértőkből és a raliversenyző-legenda Walter Röhrlhöz hasonló ismert személyiségekből álló zsűri alapos gyakorlati tesztelés után választja ki az év legjobb új autótípusát.

“A legfontosabb díj a valaha épített legjobb Opelnek, amely egyben a termékválasztékunk legfontosabb autója. Mi az Opelnél rendkívül büszkék vagyunk az „Arany Kormánykerékre”. Bizonyítja, hogy erőfeszítéseink kifizetődtek. Az új Astra egyet jelent a könnyű építéssel, a rendkívül hatékony motorokkal, a jobb térkihasználással, a luxusosztályból származó felszereltséggel, a trendformáló kapcsolódással és a példás minőséggel,” mondta a boldogságtól sugárzó Dr. Neumann az átadási ceremónián.

Az Opel marketing-vezetője, Tina Müller hozzátette: “Új Astránk minden tekintetben győztes típus, ahogy a kvantumugrás-videónkon is látható. Máris több mint negyvenezer megrendelés futott be rá, most pedig elnyertük ezt a fontos díjat. Mindannyian el vagyunk ragadtatva. Az Opel ismét rangos márkának számít – és vezérlő csillaga az Astra!”

Az Opel és az „Arany Kormánykerék”: a rüsselsheimi győztesek

Szép hagyományt folytat az új Opel Astra a nagyra becsült 2015-ös „Arany Kormánykerék” díj megnyerésével, hiszen ebben a versengésben az Opel Senator A-val, 1978-ban, két évvel a díj alapítása után győzött először a rüsselsheimi központú márka, és azóta öt évtized alatt 16-szor ismételte meg a bravúrt.

1978 – Opel Senator A: az első “Arany Kormánykerék”

A Villámosok 1978-ban nyerték el először az „Arany Kormánykereket” az Opel Senatorral. Az 1977-es Frankfurti Autószalonon bemutatott Senator a legendás Kapitän, Admiral és Diplomat utódaként 1993-ig maradt a márka zászlóshajója. Az 1978-as Senator háromféle motorral készült: a 2.8 literes teljesítménye 103 kW/140 LE volt, a 3.0 literesé 110 kW/150 LE, a 3.0 literes csúcs-motoré pedig 132 kW/180 LE.

1979 – Opel Kadett D: a helykihasználás díjnyertese

Egy évvel később újra dobogóra állhatott az Opel. Az 1979-es Kadett D volt az első fronthajtású kompaktautója, és ez nyerte a márka második „Arany Kormánykerekét”. Keresztben álló motorjának és a kardántengely hiányának köszönhetően bőséges férőhelyet kínált utasainak és poggyászuknak, holott 126 milliméterrel rövidebb volt az elődjénél. A Kadettel vezették be az új, felülvezérelt motorokat. A négyhengeres, 1.3 literes teljesítménye 44kW/60 LE vagy 55 kW/75 LE volt. Az 1425 litert elérő csomagterű kombi mellett két különböző ötajtós is volt a programban. 1983 januárjában a sportos Kadett GTE következett, 187 km/órás csúcssebességgel és 1.8-as, 115 lóerős, négyhengeres motorral.

1981 – Opel Ascona C: három jó kocsi

1981-ben az Opel Ascona C vitte haza a díjat Rüsselsheimbe. Ez volt az első középkategóriájú, fronthajtású Opel, amelyből gyártottak négyajtóst és kombit is. Az Ascona C hajtóerejét 1.3 - 1.6 literes benzinmotorok mellett egy 1.6-os dízel adta.

1982 – Opel Corsa A: kis autó, nagy hatással

Alig 12 hónappal később, 1982-ben, a vadonatúj Corsa A szerezte meg gyors rohammal az „Arany Kormánykereket”. Az Opel első, csupán 3,62 méteres, de arányos formájú kiskocsija markáns, a raliautókéra emlékeztető kerékívekkel és kategória-rekordot sejtető 0.36-os légellenállási alaktényezővel főképp a hölgyek szívét hódította meg. A csúcsot a 72 kW/98 LE teljesítményű Corsa GSi képviselte. A kétajtós lejtős- és lépcsőshátút 1985-ben egészítette ki a népszerű ötajtós. A Corsa A bestseller lett, 3.1 millió darabbal.

1984 – Opel Kadett E: egy újabb kompakt kategória-győztes

Öt évvel az első „Arany Kormánykerék” elnyerését követően ismét a Kadett futott be, az 1984-es második generációval. A szintén fronthajtású Kadett 1984-től 1991-ig készült, és abszolút győztesként 1984-ben “Év Autója” lett. Ugyanakkor az aerodinamika bajnokaként a sportos GSi 0.30-as alaktényezővel lepte meg a szakembereket, de még a normál ötajtós is szenzációs 0.32-t ért el. Összesen 3.779.289 darab talált gazdára.

1987 – Opel Senator B: bársonyosan sima járás

Az Opel Senator B megismételte elődje sikerét. A hátsókerék-hajtású Opel Omegán alapuló zászlóshajót főképp soros hathengeres motorok hajtották, köztük a sima járású, háromliteressel (115 kW/156 LE). A motoron élére állított pénzérme nem dőlt el beindítás után! Később vezették be a négyszelepes verziót, variálható Dual-Ram szívórendszerrel és 150 kW/204 LE teljesítménnyel.

1990 – Opel Calibra: az élatléta

Vérbeli bajnok nyerte el az 1990-es „Arany Kormánykereket”: egy lélegzetelállító kupé, 0,26-os rekord-alaktényezővel! A Calibra négyféle motorral volt kapható, 85 kW/115 LE és 150 kW/204 LE között. Az összkerékhajtású, és nulláról 100 km/órára mindössze 6,8 másodperc alatt gyorsuló Opel Calibra Turbo volt a hab a tortán. 125 kW/170 LE teljesítményű V6-os motor tette teljessé a kínálatot. Autósport-babért 1996-ban aratott a Calibra V6, a Nemzetközi Túraautó Bajnokság megnyerésével.

1994 – Opel Omega B: „aranyos” nagykocsi

Az Omega második kiadása mély benyomást tett a zsűritagokra, szíven találta őket a dinamikus design, a bőséges tér, és az új, alumínium-hengerfejű V6-os motor 155 kW/210 LE-ig terjedő teljesítménye. Új légzsákrendszer gondoskodott az utasok maximális biztonságáról. A hatalmas rakterű kombi a családok és iparosok ideális járműve lett, míg a négyajtós kivitel az üzletemberek reprezentatív limuzinjaként futott be.

1995 – Opel Vectra B: tükröm, tükröm…

Az Opel Vectra legszembetűnőbb részlete az ajtóval harmonikus egységet képező, áramvonalas külső tükör lett. Ennek az „Arany Kormánykerék” ítészei sem tudtak ellenállni! Ám a Vectra győzelmében szerepet játszottak az 1.6 és 2.6 liter közötti hatékony benzinmotorok is, 55 kW/75 LE - 125 kW/170 LE teljesítménnyel, ezenkívül vele mutatkoztak be az 1.7 - 2.2 literes, közvetlen befecskendezésű dízelek.

1999 – Opel Zafira A: hétüléses átváltozó-művész

Ki találta fel? Az Opel! Igen, Rüsselsheimben született a kompakt egyterű, amely pillanatok alatt (15 másodperc), úgy alakul át hétszemélyes autóból 1700 liternyi poggyászterű szállítójárművé, hogy nem kell kivenni az üléseket, mert elsüllyednek a padlóban. Titka a Flex7, ezzel nyerte el a Zafira az 1999-es „Arany Kormánykereket”. Nem maradt hatástalan a kocsi kompakt külső mérete és kimagasló menetdinamikája sem.

2002 – Opel Vectra C: itt az elektronika

A Vectra harmadik nemzedéke ismét aranyat nyert, akárcsak az előző kettő. Vele jött el a középkategóriában az elektronika kora, rendszereit kábelköteg helyett CAN-busz (Controller Area Network) kötötte össze, szervokormánya elektrohidraulikus. Az 1.6 - 3.2 literes benzin- és dízelmotorok teljesítménye 74 kW/100 LE - 206 kW/280 LE. 2004-ben vezették be a Vectrában az aktív IDS Plus futóművet, folytonos csillapítás-szabályozással (Continuous Damping Control – CDC), amely a pillanatnyi menethelyzetnek megfelelően állítja be a lengéscsillapítókat.

2005 – Opel Zafira B: megvan a tucatnyi arany

A Zafira második generációja még magasabbra tette a Flex7 ülésrendszer mércéjét, ami újabb „Arany Kormánykereket” ért. Sőt, ez lett a földkerekség leggyorsabb egyterűje, hiszen a 177 kW/240 LE teljesítményű OPC kivitel 8:54:38 perc alatt tett meg egy kört a Nürburgring Nordschleifén. E rekordhoz persze kiváló menettulajdonságok is kellettek.

2009 - Opel Astra J: a kompakt design-autó

2009-ben az Astra J, ez az igazi design-autó lépett a tágas Kadett D, illetve az áramvonalas Kadett E helyébe, megszerezve az Opel harmadik „Arany Kormánykerekét” a kompakt osztályban. Az Astra már a márka „szoborszerű szépség, németes precizitással” filozófiájának jegyében született, olyan modern asszisztensekkel, mint az Opel Eye, vagy a kanyarba bevilágító AFL+ fényszórórendszer. A pillanatnyi menethelyzethez adaptív FlexRide technikával alkalmazkodott, és első utasai AGR-minősítésű (Egészséges Hát Munkacsoport) ülésekben foglalhattak helyet.

2010 – Opel Meriva B: ügyes, kompakt, aranyat ér

Újabb Opel-egyterű kapott aranyat 2012-ben, a Meriva B. A zsűri tetszését a variálható FlexSpace hátsó ülés és az innovatív, hátrafelé nyíló hátsó ajtó nyerte el. A FlexDoors megkönnyíti a kisgyerekek beszállítását, de a magas emberekét is. Turbófeltöltés vitte fel a motorok teljesítményét (55 kW/75 LE - 103 kW/140 LE), illetve le a méretüket.

2012 – Opel Zafira Tourer: guruló klubszoba

A Zafira mellé prémium-társ sorakozott fel a Zafira Tourerrel, amely azonnal nyert is egy újabb „Arany Kormánykereket”. Flexibilis belső tere mellett klubszobaszerű komfortjával és panoráma-üvegtetejével szerzett jó pontokat, meg olyan innovációkkal, mint a radaralapú sebességszabályozó és az empatikus frontális ütközésveszély-figyelmeztetés. A hosszú távokat kiválóan bíró, de annál kevesebbet fogyasztó 2.0 CDTI dízel teljesítménye 121 kW/165 LE. A később megjelent 1.6 CNG turbo ecoFLEX (110kW/150 LE) pedig három éven át zsinórban nyerte el a környezetet legjobban kímélő egyterű autó címét (2013 - 2015).

2015 – Opel Astra K: új minőség

A győztes az Opel Astra! Az új Astra teljesen új, könnyű felépítésű, kizárólag a legújabb generációjú motorokkal, és ultra-modern kapcsolódást tesz lehetővé az okostelefon integrálásával, illetve az úttörő személyes asszisztenssel, az Opel OnStarral. A márka hagyományainak megfelelően olyan felszereléseket hoz le a kompakt szegmensbe, amelyek korábban csak magasabb kategóriákban fordultak elő. Ezek eredményezték a 2015-ös „Arany Kormánykereket”.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.12.05
Vannak vagy talán voltak olyan hírek, hogy a Jaguar megszünteti a limuzin gyártást és kivonul a....
2021.12.05
Félpályás útlezárás mellett helyszínelnek a rendőrök - írja a police.hu. ..
2021.12.05
Növelni tudta enyhén a járműeladást az idén az Óbudai Javító Kft. a koronavírus-válság sújtotta....
2021.12.05
A Budapesti Rendőr-főkapitányság balesetmegelőzési kisfilmmel hívja fel a figyelmet arra, hogy....
2021.12.05
Elkezdődött a december, aki eddig nem készítette fel az autóját a téli időszakra, ne várjon tovább....
2021.12.05
A magyarországi autópiacon a következő időszakban nem valószínű a 2020. évihez hasonló visszaesés,....
2021.12.05
A Budapest felé vezető oldalon történt az eset - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2021.12.05
Úgy tűnik, hogy érdemes megjegyezni a Gaussin nevet, hiszen a szándékaik komolyan a nullemissziós....
2021.12.04
Az amerikai Anderson Economic Group piackutató október végén megjelent tanulmánya meglepő dolgot....
2021.12.04
A Deep Space Projekt néven fejlesztett autó közel egymilliárd forintba fog kerülni. ..