XXI. Magyar Borok Útja Rallye

A balatoni Toszkánába száguld a XXI. Magyar Borok Útja Rallye

2016.08.06.

A Balaton északi partjának egyik legmeglepőbb gyöngyszeme a Liszkay Pincészet és Borkúria. A Toszkánát idéző tájon az erdő mélyén megbúvó aprócska zsákfaluból, a Zánka feletti Monoszlóról vezet az út a Pangyér-dűlőhöz, ehhez a különleges mikroklímájú, vulkanikus, ásványokban gazdag gyengén mészköves, agyagos talajjal megáldott dombos vidékhez. Itt található hazánk egyik legexkluzívabb boros vendéglátóhelye, melynek udvarára természetesen a XXI. Magyar Borok Útja Rallye mezőnye is bekanyarodik majd augusztus utolsó hétvégéjén.

Ez az apró ékszerdoboz már az ókori rómaiakat is lenyűgözte mediterrán mikroklímájával. Az általuk „Tvscvlanvm”-nak (tusculanum = nyári lak) nevezett környéken már annak idején felismerték, hogy kiváló vörösborok készíthetők a Káli-medence lankáin termő szőlőből. A 10 hektáron gazdálkodó Liszkay birtokhoz tartozó Pangyéri-dűlő Magyarország egyik legértékesebb szőlőterülete. A terület érdekessége, hogy Liszkay Mihály minisztériumi engedéllyel, kísérleti jelleggel kékszőlő telepítéssel visszatért a régmúlthoz, a 400 éven át tartó római pannon világ idejére, amikor is a filoxéria vész beköszöntéig a Balaton felvidék gyöngyszeme a Káli Medence híres volt a kék szőlőiről.

Ha úgy adódik, akár csobbanhatunk is…

Liszkayék 2003-ban kezdték meg a szőlők telepítését, magyar oltványokkal, a területre jellemző fajtákkal (Pinot Gris, Pinot Noir, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot), és ez a folyamat egészen 2006-ig tartott. A Káli medence a régió illetve a talaj adottságaiból fakadóan a Liszkay Borkúria elsősorban vörösborokat készít, a fehér szőlőfajtából csak a Pinot Gris maradt meg (kb. 15 éves telepítés). Itt is jellemző a késői szüret időpont, kíméletes feldolgozás, irányított reduktív erjesztés alacsony hőfokon. Az érlelés barrique hordóban történik, és jellemzően 12-18 hónapig tart.

Legutóbbi bejárásunk alkalmával egy fotózást kaptunk lencsevégre – nem csodálkozunk a helyszínválasztáson…

A gondos termelést és a magas színvonalú feldolgozást tekintve nem csoda, hogy a Liszkay vörösborok is szépen szerepelnek a hazai és nemzetközi borversenyeken. Legutóbb Londonból, a Decanter világborversenyről sikerült hazahozni egy ezüst- és egy bronzérmet. A Nemzetközi Páneurópa Vörösborversenyen a 2008-as Cabernet Franc több aranyérmet és az abszolút győztes, Champion díjat nyert. A magyarországi Pannon Bormustrán a 15 legjobb magyar vörös között, két Liszkay-bor, a Cabernet Sauvignon és a Cabernet Franc szerepel. 2015-ben a Cabernet Sauvignon 2011 a VinAgora Nemzetközi Borverseny aranyérmét hozta el.

Üde, nyári, olyan „balatoni-toszkán” a hangulat

Aki autentikus környezetben szeretné megkóstolni a borvidék egyedülálló tételeit, az megteheti az erdők között megbúvó, exkluzív Liszkay Borkúriában, mely különleges helyszíne lehet céges rendezvényeknek, esküvőknek, baráti és családi összejöveteleknek, borkóstolóknak és bortúráknak, illetve nem utolsó sorban romantikus, zongorás borvacsoráknak.

Ki ne vágyna egy ilyen környezetbe? Mi biztosan ellátogatunk, egyszer, és valószínűleg visszatérő vendégek leszünk… (kép forrása: Liszkay Borkúria)

A XXI. Magyar Borok Útja Rallye augusztus utolsó hétvégéjén fedezi fel a Balatoni Borrégiót, ahol meglátogatjuk a magyar Toszkánaként is aposztrofált Liszkay Pincészetet és Borhotelt is. Érdemes addig is velünk tartani, hiszen az Autószektor kiemelt rovatában és a verseny Facebook oldalán rendszeresen beszámolunk a versenyre való készülődésről.

Addig is memorizáljuk a Pangyéri-dűlőből származó remekműveket

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.24
A szlovák szakszervezetek általános sztrájkkal fenyegetőznek – írja az automobilwoche.de   ..
2022.05.23
A BMW Motorrad bemutatta a BMW M 1000 RR 50 Years M jubileumi modelljét. ..
2022.05.23
Sokszor bizonyul elégtelennek az autósok természetes intelligenciája, gyakori a tahó megnyilvánulás....
2022.05.23
Súlyos karambol történt délután Hajdúböszörményben – számolt be róla az Országos Katasztrófavédelmi....
2022.05.23
Új támogatási alappal ösztönzi a vállalati napenergia-termelés kiépítését a főváros: akár 200 ezer....
2022.05.23
A Toyota házi tuningcégének számító japán Modellista a prémium szabadidő-autó megjelenését....
2022.05.23
Technológiai színház, monumentális nappali, térugró űrhajó a BMW iX, amit nehéz lenne bármihez is....
2022.05.23
„Hétfőn reggel az M1-es 68-as kilométerszelvényénél található forgalomfigyelő kameránk képén....
2022.05.23
A következő modellévre egy sor fejlett kényelmi technológiával egészíti ki a Highlander....
2022.05.23
A fennállása 50. évfordulóját ünneplő eseménysorozat részeként a BMW M GmbH egy limitált szériában....