XXI. Magyar Borok Útja Rallye

A balatoni Toszkánába száguld a XXI. Magyar Borok Útja Rallye

2016.08.06.

A Balaton északi partjának egyik legmeglepőbb gyöngyszeme a Liszkay Pincészet és Borkúria. A Toszkánát idéző tájon az erdő mélyén megbúvó aprócska zsákfaluból, a Zánka feletti Monoszlóról vezet az út a Pangyér-dűlőhöz, ehhez a különleges mikroklímájú, vulkanikus, ásványokban gazdag gyengén mészköves, agyagos talajjal megáldott dombos vidékhez. Itt található hazánk egyik legexkluzívabb boros vendéglátóhelye, melynek udvarára természetesen a XXI. Magyar Borok Útja Rallye mezőnye is bekanyarodik majd augusztus utolsó hétvégéjén.

Ez az apró ékszerdoboz már az ókori rómaiakat is lenyűgözte mediterrán mikroklímájával. Az általuk „Tvscvlanvm”-nak (tusculanum = nyári lak) nevezett környéken már annak idején felismerték, hogy kiváló vörösborok készíthetők a Káli-medence lankáin termő szőlőből. A 10 hektáron gazdálkodó Liszkay birtokhoz tartozó Pangyéri-dűlő Magyarország egyik legértékesebb szőlőterülete. A terület érdekessége, hogy Liszkay Mihály minisztériumi engedéllyel, kísérleti jelleggel kékszőlő telepítéssel visszatért a régmúlthoz, a 400 éven át tartó római pannon világ idejére, amikor is a filoxéria vész beköszöntéig a Balaton felvidék gyöngyszeme a Káli Medence híres volt a kék szőlőiről.

Ha úgy adódik, akár csobbanhatunk is…

Liszkayék 2003-ban kezdték meg a szőlők telepítését, magyar oltványokkal, a területre jellemző fajtákkal (Pinot Gris, Pinot Noir, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot), és ez a folyamat egészen 2006-ig tartott. A Káli medence a régió illetve a talaj adottságaiból fakadóan a Liszkay Borkúria elsősorban vörösborokat készít, a fehér szőlőfajtából csak a Pinot Gris maradt meg (kb. 15 éves telepítés). Itt is jellemző a késői szüret időpont, kíméletes feldolgozás, irányított reduktív erjesztés alacsony hőfokon. Az érlelés barrique hordóban történik, és jellemzően 12-18 hónapig tart.

Legutóbbi bejárásunk alkalmával egy fotózást kaptunk lencsevégre – nem csodálkozunk a helyszínválasztáson…

A gondos termelést és a magas színvonalú feldolgozást tekintve nem csoda, hogy a Liszkay vörösborok is szépen szerepelnek a hazai és nemzetközi borversenyeken. Legutóbb Londonból, a Decanter világborversenyről sikerült hazahozni egy ezüst- és egy bronzérmet. A Nemzetközi Páneurópa Vörösborversenyen a 2008-as Cabernet Franc több aranyérmet és az abszolút győztes, Champion díjat nyert. A magyarországi Pannon Bormustrán a 15 legjobb magyar vörös között, két Liszkay-bor, a Cabernet Sauvignon és a Cabernet Franc szerepel. 2015-ben a Cabernet Sauvignon 2011 a VinAgora Nemzetközi Borverseny aranyérmét hozta el.

Üde, nyári, olyan „balatoni-toszkán” a hangulat

Aki autentikus környezetben szeretné megkóstolni a borvidék egyedülálló tételeit, az megteheti az erdők között megbúvó, exkluzív Liszkay Borkúriában, mely különleges helyszíne lehet céges rendezvényeknek, esküvőknek, baráti és családi összejöveteleknek, borkóstolóknak és bortúráknak, illetve nem utolsó sorban romantikus, zongorás borvacsoráknak.

Ki ne vágyna egy ilyen környezetbe? Mi biztosan ellátogatunk, egyszer, és valószínűleg visszatérő vendégek leszünk… (kép forrása: Liszkay Borkúria)

A XXI. Magyar Borok Útja Rallye augusztus utolsó hétvégéjén fedezi fel a Balatoni Borrégiót, ahol meglátogatjuk a magyar Toszkánaként is aposztrofált Liszkay Pincészetet és Borhotelt is. Érdemes addig is velünk tartani, hiszen az Autószektor kiemelt rovatában és a verseny Facebook oldalán rendszeresen beszámolunk a versenyre való készülődésről.

Addig is memorizáljuk a Pangyéri-dűlőből származó remekműveket

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.01.27
A Katasztrófavédelem jelenti péntek este:     ..
2023.01.27
Az új kezdeményezés hétről hétre több érdeklődőt vonz. ..
2023.01.27
Tavaly több mint 21 millió utast fogadtak a romániai repülőterek, ami mintegy 88 százalékos....
2023.01.27
És hogyan befolyásolja a fűtés az üzemanyag-fogyasztást?   ..
2023.01.27
Eddig tisztázatlan okból és körülmények között 2023. január 27-én nem sokkal éjfél után a 6-os....
2023.01.27
A Sony és a Honda által kifejlesztett új elektromos autó Afeela márkanév alatt kerül forgalomba, és....
2023.01.27
A BMW M GmbH modellpalettájára 2023-ban is érkeznek új különkiadások. Az új BMW M3 CS a prémium....
2023.01.27
A versenyhivatal jóváhagyását követően az AutoWallishoz került a Nelson csoport flottakezelési....
2023.01.27
A töltőállomásaival immár Magyarországon is jelenlevő PKN ORLEN 2023-ban az olasz Scuderia....
2023.01.27
Jelenleg a villanyos átállásra koncentrál a Mazda, de amint teljesítették célkitűzéseiket,....