utazás

Barangolások négykeréken Észak-Magyarország útjain

2021.05.30.

A Bükk, Aggteleki és Zempléni-hegység a kirándulások és természetközeli élmények kiapadhatatlan forrásai. Ám ha valaki nem az aktív túrázás híve, az is garantáltan megtalálja itt a számításait. 

Az országos kéktúra teljesítése után négykeréken is elindultam az északi régió felfedezésére, amelyhez társam egy vadonatúj Nissan Juke volt. A vezetési élményről ITT írtam, ebben a beszámolóban pedig három olyan kirándulóhelyet ajánlok, amelyek autóval és kis sétával bármely korosztály számára felhőtlen kikapcsolódást ígérnek.

Lillafüred

Akár Miskolc, akár Eger felől közelítjük meg a hegyek közé ékelt, apró települést, már az odavezető út is felér egy önálló kirándulással. A szerpentines és minden oldalról fákkal körülvett út egyike hazánk legszebb hegyi terepének, amelynek méltó megkoronázása lehet a lillafüredi megálló. A látképet a Hámori-tó partján álló 220 szobás Palotaszálló uralja, amely 1930 óta várja a pihenésre vágyókat. 

Ám nemcsak a szálloda kinézete képeslapszerű, hanem annak környezete is igazán figyelemreméltó. A zöld színű Hámori-tó partján egy kiépített ösvényen egy rövid sétára indulhatunk, ám ha kedvünk tartja, valamelyik színes csónakban vízre is szállhatunk, ahonnan teljes valójában megmutatkozik a táj szépsége.  

Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu

A gyerekek számára kiváló program Lillafüreden az erdei kisvasutazás, vagy libegőzés a bükkfák sűrűjében, ami a fehérkőlápai turistaházhoz és egy erdei játszótérhez visz fel. Felfedezéseinket a föld alatt folytathatjuk a Szent István és Anna barlangban, míg záró programként csodáljuk meg a lillafüredi vízesést, ami 20 méteres magasságával hazánk legnagyobb, mesterséges kialakítású zuhataga.

Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu

 

Aggtelek

Az Aggteleki-hegység hazánk legnagyobb barlangrendszereit rejti, amelyek közül a leghíresebb, az UNESCO világörökség részét is képező Baradla-barlang. A barlang bejárására több útvonal és lehetőség is kínálkozik Aggtelek, illetve Jósvafő felől, amelyek közül kedvünk és erőnlétünk függvényében tetszőlegesen válogathatunk.

A legteljesebb élményt nyújtó verzió egy 60 perces, vezetett túra lehet, amit sima utcai ruhában, kiépített járdán sétálva tudunk teljesíteni. Ez az Aggteleki-barlang legszebb részein vezet keresztül és enged betekintést a cseppkövek rejtett világába. 

Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu

Mivel a barlangban egész éven 10-12 fok van, ezért a nyári melegben is érdemes magunkkal vinni egy pulóvert a látogatás idejére. Ha időnk engedi, érdemes kitérőt tenni Jósvafő felé is, ahol a hucul lovak mellett egy elképesztő kék színű tengerszemet és egy hűs vizű zuhatagot is láthatunk.

Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu

Füzéri vár

Magyarország egyik legszebb környezetben fekvő vára, és 7 természeti csodáinak egyika, a Zempléni-hegység legkeletibb részén, Füzéren található. A 170 méter magas vulkáni kúpon álló, hófehér vár látványa már messziről feltűnik a település felé közeledve. 

A várat a tatárjárás után a 13. század elején építették, ezzel Magyarország legkorábbi kővárainak egyike. Az erődítmény jelentős felújításon esett át, amelynek során felépült az Alsó Vár, megújult a Felső Vár Várkápolnája és az egész komplexum új köntöst kapott.

Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu

A vár parkolójából egy 700 méteres út vezet a várig felfelé, ami emelkedőkkel teli, de közben hamisíthatatlan erdei környezetben szusszanhatunk egyet a pihenőpadokon. A várba érve interaktív kiálltás keretében megtapasztalhatjuk, hogyan éltek elődeink a középkorban. Sőt, a kicsik Reg-élő vártekergő térképpel feladatokat oldhatnak meg és pecséteket gyűjthetnek, amiért a végén ajándék lesz a jutalmuk.

Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu

A múltidéző séta végeztével pihentessük meg szemünket a körülöttünk lévő tájon, amelynek láttán nem lesz kétségünk afelől, hogy Füzér az egyik legszebb fekvésű várak egyike. A gyilokjárókról és az akár 2 méter vastag kőfalakról egyedálló panoráma nyílik a hegyke között megbújó településekre és a Nagy-Milic hegyvonulataira, amelyet ha erőnk tartja, az országos kék vonalán akár meg is mászhatunk.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.20
A Mercedes-Benz 135 millió euróért (52 milliárd forint) árverezte a mindösze két példányban létező....
2022.05.20
Egy feltehetően migránsokat szállító kisteherautót követő, két egymás mögött haladó rendőrautó....
2022.05.20
Egy konnektorról tölthető, zöld rendszámos Audi Q3 Sportback 45 TFSI e volt a jubileumi autó. ..
2022.05.20
Szerencsére a Volvo utasai túlélték a súlyos balesetet, a Magyar Közút alkalmazottai nem sérültek....
2022.05.20
Nem sokkal tíz óra előtt egy teherautó és egy autószállító tréler ütközött az M0-ás autópálya 46-os....
2022.05.20
2022 első négy hónapjában 37 ezer 780 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 11,6....
2022.05.20
A Pikes Peak rekordját tartó Volkswagen ID.R versenyautó is látható lesz a május végi kiállításon a....
2022.05.20
A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. 2021-ben 3,1 milliárd euró árbevételt ért el az előző....
2022.05.20
A gépjármű-oktató férfi a közúti forgalomban úgy tartott órát egy tanulójának, hogy előtte alkoholt....
2022.05.20
A német gyártó kiadta a Polo Track első előzetesét, amely a megszűnt Gol helyére készül. ..