Bemutató

Beckham tőzsdei játékosként is pofi, ha autóról van szó

2023.09.09.

A foci után az autók világában játszik komoly meccseket a legendás futballista, akit eddig több klasszikus és új márka is leszerződtetett nagykövetnek, persze jó pénzért.

A focisták többsége nagy autórajongó, közülük jónéhányuknak van komoly kollekciója, olyan, amivel csak milliárdosok, olajsejkek büszkélkedhetnek.

David Beckham három éve dobta piacra közel félmillió angol fontért Aston Martin V8 Volante autóját. Ő az aki nem csak gyűjti, adja-veszi az autókat, de iparosként is beszállt a járműbizniszbe, nem is akármilyen felállásban.

Először a Jaguar kínai marketingkampányának főszereplője lett, és az F-Type kupét, az XJ-t és az XE modelleket népszerűsítette a márka követeként. Aztán jött a bomba meglepetés, hiszen az igencsak fiatal vietnami VinFast márka arcaként népszerűsítette a BMW alapokra épített Lux modelleket.

A Vietnamból kivonuló General Motors üres telephelyét 2018-ban szerezte meg a VinFast, a csarnokokban korábban Chevroleteket szereltek össze. A szerződés értelmében a továbbiakban a VinFast forgalmazza az amerikai márka autóit és alkatrészeit, valamint vállalta a szervizhálózat működtetését és egy lokális modell gyártását. A GM-mel történ megállapodás után zöldmezős beruházással új komplexumot is építettek, itt készülnek az exportra is kerülő villanyautók. A vietnami autógyárnak a német EDAG segített a termékfejlesztésben és a gyártástechnológia kidolgozásában, a telephely és az üzemek gépesítésével a thaiföldi AAPICO céget bízták meg.

Első modellpárjuk az 5-ös és X5-ös BMW alapjaira épülő Lux A2.0 szedán és Lux AS2.0 SUV. Mindkét autó motorját az osztrák AVL fejlesztette tovább: a kétliteres, négyhengeres, N20 kódjelzésű benzines turbómotor 177, illetve 230 lóerős teljesítményű, mindkettőhöz nyolcfokozatú ZF automata kapcsolódik.

Az autóipari projektre eddig 3,5 milliárd dollárt költött a VinFast, melynek jelszavai: Vietnami-Stílusos-Biztonságos-Kreatív-Úttörő.

Az észak-vietnami Hai Phong kikötő közelében 335 hektáron felépülő komplexum ötvenezer négyzetméteres présüzemében és százezer négyzetméteres festődéjében, valamint 200 ezer négyzetméteres szereldéjében 1200 robot segíti a napi nyolcszáz autós termelést.

Nem szabad félvállról venni a céget, különösen miután az USA-ban is népszerű David Beckham meglökte a vietnami járműgyártó szekerét és az amerikai piacra lépéssel megugrottak a cég részvényárai. Az elektromos autókat gyártó vietnami Vin Fast tőzsdei értéke az első kereskedési napon meghaladta az élmenőkét: a vállalat részvényei 255 százalékkal emelkedtek a New York-i Nasdaq-on, ezzel a vietnami autógyártó értéke meghaladta a 85 milliárd dollárt és beelőzte a Fordot (48 milliárd dollár), valamint a General Motorst (46 milliárd).

A tőzsdei bevezetés 39 milliárd dollárral növelte a VinFast alapító-elnökének vagyonát, egyébként Pham Nhat Vuong eddig is Vietnam leggazdagabb embere volt. A hivatalos cégbeszámoló szerint övé a vállalat részvényeinek 99 százaléka.

A VinFast 2023.első felében 11,3 ezer autót gyártott, az álmok ennél grandiózusabbak, és van mire építeni, hiszen 97 millió lakosú Vietnamban ezer emberre csak 25 személyautó jut, ezen javítana a VinFast, mely évi 300 ezer autó gyártását tervezi.

A 2018-ban alapított VinFast autó-, és motorkerékpár márka új profil a Pham Nhat Vuong által 1993-ban, Ukrajnában grundolt és a Ho Si Minh-városi tőzsdén is jegyzett Vingroup. A közel félszáz céget, áruházakat, szállodákat és egyetemet működtető, hanoi központú Vingroup a Mivina élelmiszermárka sikerének köszönheti felfutását, nyereséget továbbra főleg ingatlanokba fekteti, miközben beszállt a járműgyártásba is.

David Beckhem közben több más járműipari projektnél is elkötelezte magát és globális szerepet vállalt a Maserati Grecale kampányában. Fuoriserie programjának keretében márkanagykövetét, David Beckhamet a Maserati arra kérte fel, hogy állítsa össze az 1967-es Maserati Ghibli kupé színeit. A Night Interaction modellek kék fényezést és cserzett bőr belsőt kapnak. Egy másik összeállítást az 1986-o Quattroporte Royale ihlette, ennél a Verde Royale sötétzöld külsőhöz barna bőrbelső társul. A Beckham-féle limitált összeállítású autókban plakett jelzi a DB-változatot. A Fuoriserie DB Essentials-kivitel kérhető az MC20 szupersportkocsihoz és a Grecale luxus-SUV-hez is. A focista több mint egy évtizede hasonló kreációkat javasolt a Victoria a Range Rover Evoque modellnél.

Maserati Grecale    Forrás: Stellantis

Beckham tulajdonosként részt vesz a klasszikus modelleket, teherautókat és kommunális járműveket villamosító Lunaz cégben, melybe az alapító David Lorenz szervezte be. A vállalkozás annyira sikeres, hogy növelnie kellett kapacitását az angliai Silverstone Technology Cluster területén. A növekvő megrendeléseket és az egyre nagyobb bevételt a dúsgazdag ügyfeleknek köszönheti, hiszen már eddig is több Rolls-Royce, Range Rover, Jaguar, Bentley Continental Flying Spur modellt villamosítottak.

David Beckham és üzlettársa David Lorenz    Forrás: Lunaz

A Lunaz Group része a Lunaz Design, mely klasszikus autókat újít fel és villamosít. A Lunaz Applied Technologies flottákkal foglalkozik, a Lunaz Powertrain készíti a saját fejlesztésű moduláris hajtásláncokat, jelenleg már teherautókhoz, kommunális járművekhez, többek között kukáskocsikhoz és buszokhoz is. A Lunaz 2024-ig ötszáz új mérnökképesítésű munkatársat vesz fel.

A cég készítette az az elektromos hajtású Jaguar XK140 Open Two Seater (OTS) by Lunaz típust, melyet Beckham Brooklyn nevű fia és menye, Nicola kapott nászajándékként Palm Beachben.

A Beckham által megrendelt klasszikus formájú Jaguar XK140-est Hyper 9-es jelzésű, kefe nélküli, 120 kilowattos teljesítményű villanymotorját 48,5 kWh-s akkumulátor táplálja.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.14
Motorkerékpárossal ütközött össze egy személyautó Baján, az 55-ös főút Szegedi úti szakasza és a....
2024.04.14
Minden tekintetben közelebb lépett az RS3-hoz frissítése után az Audi S3. Továbbra is kívánatos....
2024.04.14
A Škoda AUTO közzétette tisztán elektromos, akkumulátorhajtású (BEV), városi SUV-crossover....
2024.04.13
Motorossal ütközött össze egy személyautó a 4-esen, Vecsésnél – jelentette az Országos....
2024.04.13
Háromszor körbejárta a földet Ikarus Gyula, akinek különleges buszai több ezer óra munkával....
2024.04.13
TCR World Tour: Hungaroring nem, Sport tv magyarul igen!   ..
2024.04.13
Hazánkban még soha nem látott színvonalú rali mezőny gyűlt össze a V-Híd Rally Hungary-re, amit....
2024.04.13
A Honda bejelentette, hogy négy fejlesztése is diadalmaskodott a Red Dot Design Award 2024-es....
2024.04.13
Ha valaki még gondolkodna, hogy megvegye-e a jegyét a bécsi F1 Exhibition-re, ne tegye, csak....
2024.04.13
A Forma-1-es világbajnoki idény második felére a Ferrari akár utol is érheti a címvédésre jó....