Volkswagen Golf

Bécsben jártunk, eldugott VW Golf gyűjteményt láttunk

2018.09.03.

„A Volkswagen AG az én feleségem, a 116 Golf pedig a gyermekeink” – hangzott el egy vérbeli autószerelmeshez illő mondat egy Golf-gyűjtő szájából. Az úriembert a Porsche Hungaria szervezésében látogattuk meg.

Ugyan a múzeum csak a jövő évben készül el – talán áprilisra -, mi már azért szemügyre vehettünk több érdekességet is. Hogy mi kell egy 116 fős flotta felállításához? Végtelen türelem, szerencsés licitálások és éber tekintet az interneten barangolva. A kéményseprő foglalkozás mellett most jut igazán idő a szervezésre és tervezgetésre egy asszisztenssel, elvégre az autóknak nincs még meg a végleges helyük, no meg jó párat ki is kellene pofozni.

Josef Juza a negyedik autójánál érezte, hogy gyűjtő lesz belőle. Ekkor lépett át egy bizonyos lélektani határt, és szerette volna, ha ettől kezdve minden helyzethez meglenne a saját Golfja a garázsban – terepre, városba, utazáshoz. Néhány előszériás példány, tolóajtós kivitel, limitált Harlequin, ötajtós GTI az első szériából, átépített hegyi autó, elektromos csodák, rendőr és mentőautók, lakóbusz-szerű felépítménnyel ellátott tünemények… egyszóval hosszú a lista, de most már a garázs is bővül, úgyhogy izgalmas lesz a jövő és a Golf-fanoknak.

De nemcsak az életnagyságú modellekből akad ilyen szép számmal. A matchbox-os terén is gazdag a felhozatal, nem beszélve a milliónyi kulcstartóról, a Golfokkal gazdagon ellátott terepasztalról, ahol márkakereskedés és márkaszerviz is megtalálható arányosan kicsinyített Volkswagenekkel és személyzettel. Halomszámra álló alkatrészes ládák, bontatlan modellek az arasznyitól a karnyi méretig.

A világszinten egyedülálló gyűjtemény darabjai nem egyszer a tengerentúlról érkeztek – Florida, Kalifornia, de Afrika is a top helyeken szerepel. Általában 3-4-szer drágább volt maga a szállítás, mint amennyit az autó ért, de aki életcélként tekint egy ilyen típusú múzeumra, annak reakciói teljesen érthetők.

Maga az út egy kellemes ebéddel egybekötve izgalmasan telt, hiszen az új Volkswagen T-Roc kompakt szabadidő-autóval tettük meg a több száz kilométert. Az 1.5-ös, 150 lovas TSI jól vitte a karosszériát a manuális váltóval. Az autópályás 6 literes fogyasztást hazafele 6,5 literre rontotta Budapest, vagyis hosszú fokozatokból, motorerőből és hatékonyságból nem szenved hiányt a fapados kivitelekben erősen Skoda utóérzést adó, kissé feszes rugózású T-Roc. Gazdag külső optikai kiegészítői már önmagában sikereket borítékolnak a fejlődő országok piacain, és nekünk is tetszett.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.16
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Gyógymód. ..
2024.06.16
A Legfelsőbb Bíróság új ítélete: a részegség „ránézésre” is megállapítható. ..
2024.06.16
Egy évvel a centenáriumi győzelem után a Ferrari megismételte a bravúrt a Le Mans-i 24 órás....
2024.06.16
Ambivalens érzéseket támaszt bennem használttesztünk mai főszereplője, hiszen még annyira fiatal,....
2024.06.16
Egy európai központú, globális piaci elemző szervezet összeállította a legjobb fiatal használt....
2024.06.16
Már csak egy hét és újra eljön a Múzeumok Éjszakája, június 22-én az ország számos pontján várják....
2024.06.16
Súlyos közlekedési baleset történt vasárnap kora délután az Országos Katasztrófavédelmi....
2024.06.16
A dél-karolinai Charleston melletti gyárban megkezdődött a Volvo új elektromos zászlóshajó SUV-ja....
2024.06.16
Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjában ahhoz adunk tippeket, hogyan mutassunk jó példát a....
2024.06.16
2024 nyarán a BMW portfóliója új hajtáslánc-változatokkal, alapfelszereltségként és opcionális....