energiaválság

Betiltanák az elektromos autókat Svájcban! Sebességkorlátozás is jön és leállhatnak a sífelvonók

2022.12.04.

A kormány bemutatta a villamosenergia-hiány kezelésére vonatkozó tervét.

 

Svájc kétségtelenül azon európai államok közé tartozik, amelyek a leginkább szorgalmazták az elektromos autók használatát és ezt az igényt a lakosok is jól fogadták, akik jelentős arányban vásároltak villanykocsikat. Most azonban ugyanezek a svájci polgárok bajban lehetnek az energiaválság kezelését célzó intézkedések miatt.

Azt gondolnánk, Svájcnak nem kell aggódnia holmi energiaválság miatt, hiszen van több atomreaktorja is, a vízenergia felhasználásában pedig élen járnak. Csak egy kis kitérő és extra érdekesség: így épült a legújabb, idén nyáron átadott vízerőmű, ami 900 MW energiát termel, nagyjából annyit, mint a gösgeni atomerőmű.

Mégis, a svájci vezetők attól tartanak, hogy idén télen akadozni fog az áramellátás. Ezért a kormány több intézkedést bocsátott a kantonok elé konzultációra. "Minden egyes intézkedés célja, hogy elkerüljük a súlyosabb intézkedéseket" - magyarázta a szövetségi tanácsos Guy Parmelin, aki hangsúlyozta: első körben az energiával való takaréskosságra kérik a lakosságot, ám ha ez nem hoz komoly eredményt, jönnek a szankciók.  

A szövetésig tanácsos takarékosságra szólítja fel a lakosokat (Fotó: 20min.ch)

A legfontosabb az elektromos autókra vonatkozik, amelyek használatát betiltanák. Az egyetlen kivétel: a vásárlás, a munka és az orvosi ügyek intézése - kicsit olyan, mint a pandémia miatti zárlat.

Ez a lépés valószínűleg erős bumeráng lenne a végrehajtó hatalom számára, amely, miután az elektromos járművek bevezetését szorgalmazta, most az azokat megvásárló polgárokat büntetné.

De további nehézségek érnék a többi autóst is, mivel a sebességkorlátozás, amely a svájci autópályákon már most is csak 120 km/h, tovább csökkenne 100 km/h-ra. Mindez azért, hogy üzemanyagot takarítsanak meg a közlekedők és esetleg fosszilis tüzelőanyagot különítsenek el vészhelyzeti áramtermelésre.

A szabadság vége? (Fotó: ticino.ch)

És ha még ez sem lenne elég, akkor a 3-as szintű riasztás is beindulhat, amelynek során az otthoni termosztátokat le kell zárni 18 fokra, ami nemcsak a helyi lakosokat érinti majd, de a síszezonra érkező turistákat is.

Az áramhiány-fenyegetettségre írott forgatókönyvben szerepel a 40 foknál magasabb hőmérsékleten való mosás tilalma, a kirakatvilágítás és a reklámképernyők megszüntetése, a fűtés tilalma az éjszakai szórakozóhelyeken, a sífelvonók leállítása, a boltok nyitvatartásának napi egy órával való csökkentése, az autómosók bezárása, a sportlétesítmények használatának tilalma, valamint a kaszinók, vidámparkok és mozik bezárása is.

A labda most a kantonok térfelén van, de az utolsó szó a kormányé lesz, amelynek december 12-én kell megerősítenie a korlátozó intézkedések hatályba lépését.

Forrás: auto.hwupgrade.it, tdg.ch, canal9.ch, 20min.ch

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.02.06
A lencsék és a fotóchipek már nem elegendőek: a modern autókban lévő kameraérzékelők kis....
2023.02.05
Robotokra és autonóm járműcsodákra várunk, miközben a 123 éves autós tartozékot sem használjuk,....
2023.02.05
Az egyetlen cél a világbajnoki cím megnyerése, a versenyzők pedig egyenlő feltételekkel vágnak neki....
2023.02.05
Nem az a magyarázat, amit sokan rávágnának erre az egyszerűnek tűnő kérdésre.   ..
2023.02.05
Az ausztrál Relectrify startup által kidolgozott vezérlési technológia szó szerint minden téren....
2023.02.05
A Brüsszeli Autókiállítás idén ünnepelte 100. évfordulóját, de hatalmas sikerét nem kizárólag a....
2023.02.05
Nem unatkoztak a Katasztrófavédelem munkatársai szombaton Magyarországon. ..
2023.02.05
A hétszeres F1-es világbajnok brit szerződésének meghosszabbítását sugallta a Mercedes csapatfőnöke....
2023.02.05
Az elektromos, hibrid és plug-in hibrid járművek értékesítése jelentősen nőtt 2022-ben a belső....
2023.02.05
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Csillaggarázs és a mínuszok.  ..