Ford Puma

Borzongató teljesítményre képes az új Puma Rally1 WRC

2021.07.08.

Az M-Sport Ford World Rally Team (WRT) ma leleplezte a Puma Rally1 rallyautót, ami 2022-től versenyez majd a FIA Rally Világbajnokság új és izgalmas elektromos korszakában. A globális bemutató helyszíne a Goodwood Festival of Speed volt.

Az M-Sport Ford Puma Rally1 új generációs hibrid hajtáslánca hatékonyan hangolja össze a már több bajnokságon érmet szerző 1,6 literes EcoBoost benzines turbómotor, a 100 kW teljesítményű villanymotor és a 3,9 kWh kapacitású akkumulátor működését.

A Ford Puma kompakt SUV közismerten élvezetes vezetési élményét még magasabb szintre emelő rallyautó egyértelműen jelzi a Ford elkötelezettségét az elektromos hajtásláncok iránt. A vállalat idén jelentette be, hogy 2026-ra teljes európai modellpalettáján kínál majd nulla károsanyag-kibocsátású, tisztán elektromos hajtású vagy plug-in hibrid változatokat, 2030-ra pedig minden modellje elektromos hajtásláncú lesz.

Az autót az M-Sport Ford WRT pilóta, Adrien Fourmaux és az M-Sport Ford tesztpilóta Matthew Wilson vezeti - írja a cég közleménye.

“A Ford 100 százalékban elkötelezte magát az elektromos jövő iránt, és a versenypályák poklában már eddig is olyan innovációk születtek, amelyeket ma már közúti modelljeinkbe is beépítünk” - mondta el Mark Rushbrook, a Ford Performance globális igazgatója. “Az M-Sport Ford Puma Rally1 a legkeményebb körülmények közt teszi próbára a hibrid hajtást, bebizonyítva, hogy ez a technológia borzongató teljesítményre is képes.”

Az M-Sport idén jelentette be, hogy három évre szóló megállapodást kötött a hibrid technológia bevezetéséről a globális rally csúcskategóriájában. Az új, kifinomult plug-in hibrid hajtás versenyautós teljesítmény biztosít, ugyanakkor arra is alkalmas, hogy az autó károsanyag-kibocsátás nélkül szelje át a városokat, lakott településeket és az egyes szakaszok közé beiktatott szervizparkokat.

A Puma Rally1 hibrid rendszere ugyanazon az elven működik, mint a közúti Puma EcoBoost Hybrid hajtása. A fékezés és egyenletes haladás közben egyébként veszendőbe menő mozgási energiát a technológia elektromos árammá alakítja, amit az akkumulátor tárol, hogy a villanymotort táplálva csökkentse az autó üzemanyag-fogyasztását, vagy extra teljesítményt biztosítson. A Puma Rally1 esetében ez utóbbi a lényeg: versenykörülmények közt az elektromos rásegítés több alkalommal is három másodpercen át tartó, mintegy 100 kW-ra rúgó teljesítménylöketet jelent.

A többek közt a Kuga Plug-in Hybrid modellben is rendelkezésre álló plug-in hajtáslánc akkumulátora az egyes versenyszakaszok közt felállított szervizállomásokon külső áramforrásról is feltölthető, méghozzá alig 25 perc alatt. A 95 kg súlyú, folyadék- és levegőhűtésű akkucsomagot rendkívül szilárd burkolat védi a felverődő kövektől és egy esetleges baleset során fellépő erőhatásoktól.

A FIA WRC Rally1 kategória versenyzői a 2022-es évadban már kőolajszármazék-mentes üzemanyagot használnak; a szintetikus és bio alkotóelemekből összeállított hajtóanyag 100 százalékban fenntartható forrásokból származik.

“A WRC autók történetében új fejezetet nyitó korszak az eddigi legnagyobb technológiai előrelépés a WRC világában. A hibrid hajtás bevezetésével az autók erősebbé válnak, miközben hajtásláncuk sokkal inkább hasonlít a közúti modellekére,” vélekedett Malcolm Wilson, az M-Sport ügyvezető igazgatója. “A Puma neve már régóta jól cseng a rallyban, és már alig várom, hogy ezt a fantasztikus megjelenésű gépet ott lássam a 2022-es Monte Carlo Rally rajtvonalánál!”

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.09.19
Még csak ismerkedünk a villanyautókkal, gyűjtögetjük a tapasztalatokat – például arról, hogy....
2021.09.19
A védelmi ipari szakképzés infrastrukturális feltételeit teremti meg a Zalaegerszegi Szakképzési....
2021.09.19
Facebookos ismerőseinek akart dicsekedni sportkocsijával egy 70 éves olasz autós, ehelyett a....
2021.09.19
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Megyünk egy kört? ..
2021.09.19
A Müncheni Autószalonon bemutatott Cupra Tavascan Extreme E Concept az idén indult Extreme E....
2021.09.19
A napenergiával közlekedő és működő lakóautó prototípusának neve Stella Vita, és egy 17....
2021.09.19
Üzembe helyezte a hétvégén az ausztriai Villachban 1,6 milliárd eurós beruházással készült....
2021.09.19
A J.D. Power közvélemény-kutató intézet arra kérte az új autók tulajdonosait, hogy értékeljék,....
2021.09.19
Fokozott közlekedésrendészeti és mélységi migrációs ellenőrzést tartottak az autópálya Szabolcs-....
2021.09.19
Tedd le az autót, és válts aktív közlekedési formára! Tippek az Európai Mobilitási Hét alkalmából....