Yaris

Brutálisan néz ki és durván szól a Yaris hibrid rali versenyautó – videóval!

2021.08.21.

2022-től a szabályzatnak megfelelően hibrid Rally1-es versenyautók lépnek a jelenlegi WRC csúcskategória helyébe. A Toyota már a finomhangolást végzi GR Yaris alapú konstrukcióján.

A Nemzetközi Automobil Szövetség, az FIA 2020 márciusában hagyta jóvá azokat a változtatásokat, amelyek túlzás nélkül új korszakot nyitnak a rali világbajnokság történetében. A WRC kategória helyébe lépő Rally1 géposztály egyszerre lesz fejlettebb és hétköznapibb az eddigi csúcs-versenyautóknál. A szabályalkotók arra törekedtek, hogy korlátozzák az egekbe szökő költségeket és javítsák a széria fenntarthatóságát.

Az előbbi érdekében számos alkatrészt szabványosítanak a sorozatban, illetve megtiltják az olyan költséges és bonyolult komponenseket, mint az aktív központi differenciálmű vagy a folyadékhűtésű fékrendszer. Egyszerűbb lesz az üzemanyagtartály, a futómű, és nem engedélyezik a borítólemezek alatti, aerodinamikai hatású struktúrákat.

A másik nagy újdonság a hibrid hajtáslánc bevezetése, ami egyrészről csökkenti a világbajnokság szénlábnyomát, másrészről erőteljes kapcsolódási pontot teremt a motorsport és a szériamodellek között, hiszen a közúti járművek körében szintén egyre gyakoribbak a benzin-elektromos hibrid modellek.

Ezen a téren egyetlen más gyártó sem rendelkezik akkora tapasztalattal, mint a Toyota. Ezt 2024-től szabadon kamatoztathatja a gyártó, azonban az FIA az új szabályrendszer első három évére az esélyegyenlőség érdekében – no meg azzal a céllal, hogy 2023-tól új szereplők számára is megnyissa a géposztályt – minden csapat részére előírta, hogy ugyanattól a központi beszállítótól származó elektromos komponensekkel szerelje fel járművét.

Az előzetes információk szerint ez a hibrid egység akár 100 kW (2023-tól a Rally1+ géposztályban +200kW) extra teljesítményt biztosít az autóknak, a gyorsasági szakaszokon azonban korlátozni fogják a használatát, míg a tervek szerint az etapokon emissziómentesen közlekednek majd a versenyautók.

Noha nem saját fejlesztésű hibrid komponenst használ, a Toyota GR Yaris alapjaira épülő Rally1-es versenyautó már megkezdte intenzív tesztprogramját. Matthew Wilson és Juho Hänninen tesztpilóták Finnországban és Portugáliában gyűjtöttek értékes adatokat, hogy a fejlesztőmérnökök tovább finomíthassák a 2022-es szezonban rajthoz álló technikát.

A pontos műszaki adatokat egyelőre hét lakat alatt őrzik, de az FIA szabályzatának értelmében várhatóan nem a GR Yaris háromhengeres turbómotorja, hanem a jelenlegi WRC versenyautó szintén 1,6 literes, de négyhengeres, 380 lóerős, több mint 425 Nm forgatónyomatékú erőforrása kerül be az egyedi térvázra épülő versenyautóba – ezt fogja kiegészíteni a 136 lóerős villanymotor.

A tesztek helyszínén készített videók hanganyaga ugyanerre enged következtetni. Az oldalajtó mögötti légbeömlők a legendás B-csoportos rali versenyautóknál a középmotor hűtésére szolgáltak, itt azonban a motor marad elöl: az ülések mögött a hibrid egység akkumulátora kap helyet, amelynek azonban szintén komoly hűtési igénye van.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.08
A Mercedes a Continental prémium termékeivel szereli fel az EQ sorozat új, teljesen elektromos SUV-....
2022.08.08
A Continental legújabb tanulmánya szerint a válaszadók több, mint 70%-a aggódik a közlekedés....
2022.08.08
Létrejött a pesti nagykörúti kerékpársávok folytatása Budán – írta közleményében a Budapesti....
2022.08.08
Angliából lopott autót foglaltak le a rendőrök Békés megyében, a méhkeréki közúti határátkelőhelyen....
2022.08.08
A nagyközönség számára először idén júniusban bemutatott új Peugeot 408 Fastback most a Louvre-Lens....
2022.08.08
Az elmúlt 24 órában négy anyagi kárral végződő úgynevezett vadelütéses balesetekhez riasztották a....
2022.08.08
Nemrég jelentette be a BMW, hogy több funkciót is előfizetéses rendszerben fog kínálni vásárlói....
2022.08.08
Az előző versenyhétvégéhez hasonlóan Michelisz Norbert vasárnap a túraautó-világkupa (WTCR)....
2022.08.08
Az észt versenyző idei második sikerét szerezte, a hazaiak kedvence, Kalle Rovanperä csak 6,8....
2022.08.08
Ráfutásos balesetet rögzítettek az M3-as autópálya kamerái: ha csak kicsit nagyobb követési....