közlekedés biztonság

Chicken Game

2015.09.11.

Rámenős vagy inkább előrelátó vezető Ön? Erre a kérdésre a nők nagy része általában a második jelzőt választotta. Eddig. A helyzet változóban.

Görög dráma egy kis kereszteződésben. Fura helyzet, kétsávos főútra kell besorolni, de az ellenkező irányból, vagyis a sorolás inkább hajtűkanyar. A főút forgalmát itt épp lámpa fogja meg, a besorolóknak a sor megindulása kínál rövid lehetőséget, hogy besurranjanak. Meg is teszik, gyakran nem is egyesével, ki nagyobb, ki szűkebb kanyart véve.

Ilyen helyzetben találta szembe magát a középkorú úr, középkorú VW volánjánál egy látványosan női autó látványosan nőies vezetőjével. Csak pillanataik voltak rá, hogy eldöntsék: az úr rostokol tovább keresztben állva vagy az ifjú hölgy vár még egy zöld lámpát. Egyszerre mindketten megindultak. Már csak fél méter. Már csak húsz centi. Satu! A VW nagyot bókolt, és az üdezöld tünemény pedig már el is tűnt a kereszteződésből.

A világ talán leghíresebb Chicken Game-jének hőse: James Dean

Chicken Game: így hívják azt az amerikai eredetű autós játékot, amikor két sofőr száguld egymás felé, és az veszít, aki előbb elrántja a kormányt. Nos, ebben az esetben az úr adta fel a meccset, ő lett a „chicken”, a gyáva tyúk. Mondhatnánk persze, hogy lovagiasan előre engedte a „női hölgyet”, de ez nem lenne igaz. (Ez a kereszteződés igazi harapófogó-helyzetbe hozza az autósokat, a besorolókat a hátuk mögötti nyomás kényszeríti előre, a főúton lévőket meg az, hogy ki akarnak szabadulni a káoszból.)

Az effajta ki-ki meccsek persze mindennaposak az utakon. Először is mindenki siet, aztán pedig a férfiak kedvenc játéka, hogy kinek nagyobb, erősebb, vadabb az autója, a fellépése, ki tapossa a másikat az aszfaltba. Azonban azzal, hogy a mindennapi forgalomban a nők részvétele immár közelíti a férfiakét, egyre nagyobb a gyakorlott, a rámenős, az istenigazából férfias magatartású női drájverek aránya.

 

A "Haragban a világgal" sztárjának a száguldás volt a élete - és az lett a halála is

Az ezredforduló körüli években a Michigan-i egyetem sok tízezres, rendőrségtől származó minta alapján vizsgálta a kérdést, és arra a megállapításra jutott, hogy megalapozottak a női vezetők hibáiról közkézen forgó vélekedések. Igen, a nők rosszul parkolnak, igen, utálnak tolatni és különösen utálnak figyelő férfiszemek jelenlétében szűk helyre bejátszani egy nagy autót. És hogy szokatlan forgalmi helyzetek hajlamosak pánikreakciót – értsd: satuféket – kihozni belőlük.

Lehet, hogy ha tíz évvel később ismét elvégzik a baleseti statisztikák elemzését, más eredményre jutnak a tudósok. Lehet, hogy azt találják, a gyorshajtók, a szabálytalanul előzők, a sávok közt pillangókként csapongók közt megnőtt a hölgyek aránya.

És a Chicken Game-et is egyre gyakrabban ők nyerik.

 

Jámbor Gyula

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.12.05
Félpályás útlezárás mellett helyszínelnek a rendőrök - írja a police.hu. ..
2021.12.05
Növelni tudta enyhén a járműeladást az idén az Óbudai Javító Kft. a koronavírus-válság sújtotta....
2021.12.05
A Budapesti Rendőr-főkapitányság balesetmegelőzési kisfilmmel hívja fel a figyelmet arra, hogy....
2021.12.05
Elkezdődött a december, aki eddig nem készítette fel az autóját a téli időszakra, ne várjon tovább....
2021.12.05
A magyarországi autópiacon a következő időszakban nem valószínű a 2020. évihez hasonló visszaesés,....
2021.12.05
A Budapest felé vezető oldalon történt az eset - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2021.12.05
Úgy tűnik, hogy érdemes megjegyezni a Gaussin nevet, hiszen a szándékaik komolyan a nullemissziós....
2021.12.04
Az amerikai Anderson Economic Group piackutató október végén megjelent tanulmánya meglepő dolgot....
2021.12.04
A Deep Space Projekt néven fejlesztett autó közel egymilliárd forintba fog kerülni. ..
2021.12.04
A hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte az első Forma-1-es....