Continental

Continental-bónt kap, akinek rendben mind a négy kereke

2020.06.28.

Sajnos még mindig él az autósok körében az a tévhit, hogy a puhább keverékkel készülő téli abroncsok jobban tapadnak melegebb időjárási körülmények között, azonban ennek éppen az ellenkezője igaz. A melegebb évszakban a téli abroncsok fékútja jelentősen megnő, irányíthatóságuk pedig rosszabb, mint a nyári gumiabroncsoké – hangzott el Az ORFK-OBB és a Continental közös tájékoztatóján. 

Az ORFK-OBB és a Continental közös tájékoztatón hívta fel a figyelmet arra, hogy nyáron is kiemelt figyelmet kell fordítani a szezonnak megfelelő gumiabroncsok használatára, azok állapotára. Június végétől kezdődően, és július első hetében a rendőrök közúti ellenőrzéseket tartanak. Azok az ellenőrzésen átesett autósok, akiknél mindent rendben találtak a rendőrök, a Continental munkatársaitól kedvezményre jogosító utalványt kapnak. 

Az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) célzott közúti ellenőrzései június 26-án indultak el Pest megyében és június 29-én kezdődnek Budapesten. Az egyenruhások  várhatóan jövő hét szerdáig Budaörsön, Érden, Szigetszentmiklóson, Szentendrén és Gödöllőn, illetve a fővárosban ellenőrzik az autósokat, kiemelt figyelmet fordítva a gumiabroncsok állapotára.

Az ellenőrzések célja, hogy felhívják a figyelmet a gépjárművek teljes körű nyári felkészítésének fontosságára, az évszaknak megfelelő, optimális profilmélységgel és nyomással rendelkező gumiabroncsok használatára, illetve az akkumulátor és az abroncsok állapotára. A gumiabroncsok hatóságilag előírt minimális profilmélysége 1,6 milliméter, de a nyári abroncsok esetében minimum 3 milliméter mondható optimálisnak.

Hosszabb utazás előtt érdemes az autót szakemberrel átnézetni

A tájékoztató aktualitását az a tény adta, hogy a koronavírus-járvány lecsengése után érezhetően megugrott a forgalom a közutakon. Ez a balesetek számának emelkedésében is tükröződik. A megbetegedésektől való félelem ugyanakkor megváltoztatta az üdülési szokásokat is. Egyelőre úgy tűnik, hogy a belföldi pihenés lesz az idei év legnépszerűbb vakációs megoldása, várhatóan a megszokottnál is nagyobb lesz a hazai üdülőhelyek autós forgalma, így nagyon fontos, hogy az autónkat megfelelően felkészítsük a nyárra.

Az ORFK-OBB és a Continental is azt tanácsolja a nyaralni indulóknak, hogy az autók megfelelő felkészítése mellett vigyenek magukkal elegendő folyadékot és nem romlandó élelmiszereket, mert a hosszabb utakon előfordulhatnak jelentősebb ideig tartó, kényszerű várakozások.

„Nyári, kánikulai időszakban, amikor az autók jelentős töbletterhelés mellett, extrém melegben kénytelenek teljesíteni. kiemelt figyelmet kell fordítani a szezonnak megfelelő gumiabroncsok használatára, illetve az abroncsok állapotára, hosszabb utazás előtt nem elég azokat csupán szemmel ellenőrizni” - mondta el a tájékoztatón Musztrai Ferenc, a Continental Hungaria marketing vezetője.

A rendőri ellenőrzések célja a baleset-megelőzés

„Az ellenőrzések célja, hogy felhívjuk a figyelmet az évszaknak megfelelő, optimális profilmélységgel és nyomással rendelkező gumiabroncsok használatára” – jegyezte meg Berzai Zsolt rendőr alezredes, az ORFK Rendészeti Főigazgatóság, Közlekedésrendészeti Főosztály, Balesetmegelőzési Osztályának vezetője. „A koronavírus okozta veszélyhelyzet után az autók megfelelő műszaki ellenőrzése még indokoltabb, hiszen számos család sokkal kevesebbszer mozdult ki otthonról, sok autó hetekig, hónapokig pihent a garázsban, vagy csak ritkán, kifejezetten rövid utat tettek meg vele” – hangsúlyozta az ORFK-OBB főtitkára.

 „Azok az ellenőrzésen átesett autósok, akiknél mindent rendben találtak a rendőrök, a Continental munkatársaitól egy 10 ezer forint értékű utalványt, illetve a Continental gumiabroncsokra 30 százalékos kedvezményt kapnak, melyeket a Continental Centrum gyorsszervizben használhatnak fel augusztus végéig” – közölte a rendőr alezredes.

Veszélyeket hordoz a téli gumik nyári használata

„A melegebb évszakban a téli abroncsok fékútja jelentősen megnő, irányíthatóságuk pedig rosszabb, mint a nyári gumiabroncsoké. A téli gumi meleg időben jóval erősebben deformálódik, így nyáron sokkal kevésbé biztonságos. A gumik cseréje mindenképpen indokolt” - fogalmazott Pócsik László, a Continental Centrum társtulajdonosa. Azt tanácsolta: hosszabb út vagy nyaralás előtt ajánlott egy alapos műszaki átnézés is. „Az olajszintet, a fékeket, az akkumulátort, a lámpákat, a hűtőfolyadékot, és az ablaktörlőket, valamint az ablaktörlő folyadékot is érdemes leellenőriztetni, amit akár gyorsszervizben is megtehetünk. A legjobb, ha mindezzel egy gyorsszervizt keresünk fel, hiszen jobb, ha az akkumulátor ellenőrzését a szakemberekre hagyjuk. Egészen biztos, hogy senki sem akar egy lemerült akkumulátorral bajlódni a nyaralás alatt”

Aktív motoros lévén úgy fogalmazott: „A kétkerekű járműveinkről sem szabad megfeledkezni, hasonlóan körültekintően kell eljárnunk az műszaki ellenőrzés során, mint az autók esetében”

„Sajnos még mindig él az autósok körében az a tévhit, hogy a puhább keverékkel készülő téli abroncsok jobban tapadnak melegebb időjárási körülmények között, azonban ennek éppen az ellenkezője igaz. A melegebb évszakban a téli abroncsok fékútja jelentősen megnő, irányíthatóságuk pedig rosszabb, mint a nyári gumiabroncsoké” – figyelmeztet Hoffer Zsolt, a Continental vezetéstechnikai nagykövete. Elmondta: a téli gumiabroncs meleg hőmérsékleti körülmények között jóval erősebben deformálódik, így nyáron sokkal kevésbé biztonságos.

Ugyancsak a defektek és az ebből fakadó balesetek elkerülését szolgálja a megfelelő abroncsnyomás beállítása is. A megfelelő nyomás jobb kormányozhatóságot, optimális tapadást, fékstabilitást és fékutat biztosít. Alacsony nyomással viszont a gumiabroncs hamarabb felmelegszik, mely gyengíti az abroncs összetevőit, így növelve a defekt kockázatát.

Hogyan válasszunk gumiabroncsot?

„A választás során mindenképpen számításba kell vennünk saját autóhasználati szokásainkat, kitérve arra, hogy milyen rendszerességgel, átlagosan milyen távon, milyen körülmények között használjuk gépjárművünket” – mondta el Menkó Illés, a Continental Hungaria Kft. műszaki szakértője. „A drágább abroncsok rendszerint jobb irányíthatóságot, rövidebb fékutat, jobb tapadást nyújtanak. Bár a prémium abroncs költségesebb, amikor megvásároljuk, azonban hosszú távon gazdaságosabb választás, ugyanis kisebb a gördülési ellenállása, így az autó kevesebbet fogyaszt” – hangsúlyozta Menkó Illés a sajtótájékoztatón tartott bemutatón.

A nyári gumiabroncsok összetételükből adódóan jobb tapadást biztosítanak nyári körülmények között, mint a téli abroncsok, amelyek nem megfelelőek nyári körülmények között: balesetveszélyesek és károsíthatjuk azokat a nyári használatukkal. Éppen ezért javasolt a melegebb hónapokban a szezonnak megfelelő gumiabronccsal útnak indulni. Az abroncsok nyáron megnövekedett terhelésnek, illetve magas hőmérsékletnek vannak kitéve, ezért indulás előtt különösen fontos azok alapos ellenőrzése. Ezzel a defekt bekövetkezésének esélye minimálisra csökkenthető.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.15
Ismét felvillanyozódott a Hyundai márka és újabb elektromossal bővíti márkakupa-sorozatát. ..
2024.04.15
Visszatér a tél Ausztriába, hétfőn figyelmeztetést adtak ki az autósoknak – írja a Heute című....
2024.04.15
Miért áll egy kihegyezett versenyautó egy hófödte versenypályán, és miért sorakoznak mögötte....
2024.04.15
Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) és az Audi Hungaria tárgyaló delegációi közötti....
2024.04.15
Az Audi több mint 20 új, tisztán elektromos, plug in hibrid és hagyományos, belső égésű motorral....
2024.04.15
Április 9-én Pekingben mutatta be legújabb, működésének első öt évében kapacitás- és....
2024.04.15
Erősen indította az AutoWallis Csoport Kiskereskedelmi üzletága az idei évet, miután 16 százalékkal....
2024.04.15
Alkalmanként átlagosan 2,5 órát parkolnak a magyar autósok az utcán és 6 órát a parkolóházakban, az....
2024.04.15
Európai tervezés, törökországi gyártás, japán hagyományok - ezek a sarokpontjai a Mitsubishi Colt....
2024.04.15
Múlt és jelen egyhelyen mindig izgalmas egyveleget mutat, nem véletlen, hogy az Akkor és Most Jármű....