támogatás

Csabai Kolbászfesztivál: Kis egri bortörténelem és kóstoló

2014.10.18.

Egerben és környékén a szőlőtermesztés a 11. században honosodott meg, ebben nagy szerepe volt Szent István király által 1004-ben alapított egri püspökségnek. A tatárjárás után betelepült vallonok honosították meg a szőlő francia művelési módját és a fahordó használatát. A környéken megtelepedett ciszterci szerzetesek a 13. században már Egerből fedezték borszükségletüket.

A szőlőtermesztés és a borkészítés a 16. században már a gazdaság legfontosabb ágává vált ezt még a török hódoltság sem szüntette meg, bár a törökök nem itták, de kereskedtek a borral. Ekkor jelentek meg a fehér fajták mellett a vörösbor szőlők, a kadarka fajtát és vele a héjon erjesztés technológiáját a törökök elől menekülő rácok hozták Egerbe. A török uralom után pedig szinte kizárólag a szőlőművelés és a bortermelés jelentette Eger gazdaságát. Ekkor, a 17-18. században alakult ki a környékbeli szőlőhegyek ma is használt neve és a legöregebb pincék is ebből az időszakból származnak.
 

Az 1886-ban feltűnt filoxéra Egerben is elpusztította a szőlők nagy részét. Ez után jelentek meg a borvidéken a kékfrankos, a kékoportó, a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a merlot fajták. Az egri bikavér készítésében később kiemelt szerephez jutó medoc noir is ekkor került a borvidékre.

A minőségi borkultúra a rendszerváltás után került újra előtérbe; az állami borkombinát körül több száz közepes és kis borászatot alapítottak, amelyek munkájának köszönhetően látványos fejlődés kezdődött a borvidéken és az Egri Bor megítélése is egyre javult. Jelentősen nőttek a kékfrankos, a cabernet sauvignon és a merlot fajták ültetvényei, nagyobb területen jelentek meg a pinot noir és syrah fajták. Újra szőlőültetvények foglalták el a kiemelkedő termőhelyeket, amelyeket addig a nagyüzemi művelés miatt mellőztek. Ezeknek köszönhetően mára az egri borok felzárkóztak a legjobbak közé, sőt, az Egri Borvidék borai Bordeaux-ban és más nemzetközi versenyeken is a legjobban szerepelnek a magyar borvidékek közül.

Békéscsabám most nem a borok, hanem a finomabbnál-finomabb kolbászok mérettetnek meg egymással nemes versenyben, azért érdemes lesz megkóstolni a legfinomabb egri borokat is. A Csabai Kolbászfesztiválon idén új hagyományt teremtünk, a szokásos borsátor mellett kiemelünk egy hazai borvidéket, így négy napon keresztül az Egri Borvidék borászainak bemutatóival, borkóstolóival, játékokkal, nyereményekkel várjuk a látogatókat.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.26
Frontálisan karambolozott egy busz és egy személyautó Sopronnál, a 8518-as út 26-os....
2024.04.25
A HangZóna mai vendége Rusznák András igazságügyi járműszakértő. ..
2024.04.25
Április 25-én a pekingi Auto China 2024 járműipari konferencián mutatta be legújabb fejlesztését a....
2024.04.25
Megszólalásig hasonlít a Citroen C5 Aircrossra és osztozik is majd technikai alapjain az új Opel....
2024.04.25
Több mint egy tucat elektromos autó hirtelen lángra lobbant egy Eibesbrunn melletti cég telephelyén....
2024.04.25
Több mint 20 év után megújult a márka logója és vizuális arculata – írja honlapján a német....
2024.04.25
Tudja mi a különbség a sales maneger, a business development manager és account manager munkakörök....
2024.04.25
A Porsche újabb változattal teszi teljessé a 2023-ban teljes modellfrissítésen átesett Cayenne....
2024.04.25
A Magyarországon működő járműipari vállalatok, beleértve a nagy autógyárakat és azok széles....
2024.04.25
A BMW Group debreceni gyára és a Lufthansa együttműködése révén kapacitás bővítés valósult meg a....