fejlesztések

Cserélhető kazettás akkumulátorok fejlesztésén dolgozik partnereivel a Toyota

2022.08.05.

A Toyota az egyik alapító tagja a Commercial Japan Partnership Technologies Corporation (CJPT) elnevezésű közös vállalatnak, amely partnervállalatainak a karbonsemlegesség, az autonóm járművek, a konnektivitás és a mobilitási szolgáltatások (köztük például az autómegosztó szolgáltatások) területén folyó fejlesztésit hangolja össze. A Toyota leányvállalat Hinot és Daihatsut, valamint a Suzukit és az Isuzut is tulajdonosai között tudó CJPT bejelentette, hogy a Yamato Transporttal közösen megkezdi a cserélhető és újratölthető kazettás akkumulátorok szabványosításának és kereskedelmi forgalomba hozatalának tanulmányozását, amely területen a Toyota előrehaladott kutatásokkal bír.

Az akkumulátoros elektromos haszongépjárművek bevezetése számos kihívást állít a gyártók elé, beleértve a hagyományos benzin- és dízelmotoros járművek tankolási idejénél hosszabb újratöltési időt, valamint a számos jármű egyszerre vagy körülbelül egyidőben esedékes töltése miatti megnövekedett logisztikai leállást (amikor a járművek és így a rakomány is áll). A kereskedelmi célú akkumulátoros elektromos modellek bevezetése várhatóan a társadalom egészére is egyre nagyobb terhet ró majd, például az üzemi telephelyeken megnövekszik a villamosenergia-csúcsigény a számos éppen használaton kívüli jármű által előálló koncentrált újratöltés miatt.

E problémák megoldása érdekében a Yamato Transport és a CJPT megkezdi a kivehető és hordozható kazettás akkumulátorok gyakorlati alkalmazásának tanulmányozását. A Toyota által évek óta fejlesztett technológia révén várhatóan csökkenthetőek az akkumulátoros elektromos modellek bevezetésének költségei: a cserélhető kazettás akkumulátorok bevezetése révén az akkumulátor kapacitása a tényleges hatótávolsági igényekhez igazítható, így nem feltétlenül lesz szükség a nyersanyagigényes és költséges túl nagy hatótávú változatokra. Így ahelyett, hogy kevés nagyhatótávú akkumulátor kerülne be korlátozott számú autóba, több, közepes hatótávú akkumulátor szolgálhat ki sokkal nagyobb mennyiségű autót. Csökken emellett a töltőinfrastruktúrára nehezedő teher is, hiszen a kisebb kapacitású akkumulátorok gyorsabban feltölthetőek. A cserélhető kazettás akkumulátorok emellett csökkenthetik a logisztikai állásidőt: az akkumulátorok cseréje csökkentheti a jármű állási idéjét. A megoldás emellett segít kiegyensúlyozni a villamosenergia-igényt: a csereakkumulátorok újratölthetők, miközben a járművek üzemelnek, csökkentve ezzel a villamosenergia felvételi csúcsidőszakokat.

Ezen túlmenően a Toyota fejlesztéseinek felhasználásával a CJPT még inkább szeretné kiterjeszteni a kazettás akkumulátorokkal működő akkumulátoros elektromos haszongépjárművek terveit. A vállalat elképzelése szerint az akkumulátoros elektromos mini-haszongépjárművektől az akkumulátoros elektromos könnyű haszongépjárművekig a kazettás akkumulátorok és azok töltőrendszereinek általánossá tétele csökkenti az akkumulátoros elektromos haszongépjárművek költségeit, és ösztönzi azok széles körű elterjedését. Energiagazdálkodási megoldásként a vállalat arra törekszik, hogy javaslatokat tegyen a tényleges használati követelményeknek megfelelő akkumulátorhasználat elérésére.

Mindeközben a Yamato Transport egy zöld szállítási ökoszisztémát kíván felépíteni, amely magában foglalja a szállítmányozási és kiszállítási partnereit is azáltal, hogy közösségekkel közösen hoz létre egy kazettás akkumulátor-alapú villamosenergia-felhasználási rendszert. Amellett, hogy a megújuló energiatermelési csúcsok és az akkumulátoros elektromos haszongépjárművek újratöltésének időzítése közötti szakadék megszüntetésével elősegíti a zöld energia felhasználását, a vállalat azt is tanulmányozni kívánja, hogy hogyan lehet növelni a közösségek ellenálló képességét a rugalmas elektromos energia szolgáltatásával – például kazettás akkumulátorok szállításával olyan területekre, ahol egy esetleges katasztrófa idején nehéz az elektromos energia infrastruktúráját fenntartani.

A CJPT és a Yamamoto Transport nyitott arra, hogy fontolóra vegye új partnerekkel való együttműködést a kazettás akkumulátorok szabványosítása és kereskedelmi forgalomba hozatala, valamint az elektromos járművek népszerűsítése érdekében, hogy ezzel is hozzájáruljanak a karbonsemleges társadalom megvalósításához.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.11
Izgalmas és homályos kalandjai miatt film is készült életéről, igaz, kicsit más figuraként jelent....
2022.08.11
Mintegy 4,2 milliárd forint állami forrásból négysávosra bővítik az 52-es főutat Kecskeméten,....
2022.08.11
Az Easyjet mellett a Ryanair idén a világ egyik legjobb fapados légitársasága – írja a Travelbook.....
2022.08.11
Hetven évvel ezelőtt vette kezdetét Mladá Boleslavban a teljes egészében acél karosszériával....
2022.08.11
2022 első hat hónapjában 57 ezer 411 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 11,4....
2022.08.11
A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma júliusban 1 294 608 fő volt, elérte a járvány....
2022.08.11
Retró hétvégét tart a MÁV a Balatonnnál augusztus 13-án és 14-én, a szerelvényeket többek közt....
2022.08.11
Minden szabályt áthágott a taxis, aki két piros lámpánál, sajátos vargabetűvel pofátlankodott át a....
2022.08.11
Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság....
2022.08.11
Ki tudja, talán hamarosan ismét ilyen 4 lóerős autókkal kell majd járnunk, mint a HMV FreeWay EV....