Forma-1

Csökkentheti a versenyek számát az F1 új főnöke

2021.01.21.

Ha a járvány után normalizálódik a helyzet, véget vethet a Forma–1-es versenynaptár folyamatos bővítésének a sportág új elnöke. A futamszám csökkentését és a pályák rotációját helyezte kilátásba - írja az m4sport.hu.

Már januárban módosítania kellett a Forma–1-nek az FIA által december közepén elfogadott 2021-es versenynaptárán. Az ausztráliai és a kínai versenyeket elhalasztották, a programba került Imola, jó eséllyel Portimao is helyet kap. Az év második felében pedig több futam eredeti időpontját is módosították, hogy helyet szorítsanak Melbourne-nek.

A koronavírus miatti problémák nem változtak 2020 óta, annak kezelése viszont idén már nem Chase Carey feladata, hanem Stefano Domenicalié, aki hivatalosan január első napjával vette át az F1 elnöki pozícióját. A Ferrari korábbi csapatfőnöke a brit Sky Sportsnak nyilatkozva megerősítette, hiába adták ki a naptáruk második verzióját, nem vehető biztosra, hogy nem lesznek további változások benne, viszont törekszenek a 23 versenyük megtartására.

„Mi, és személy szerint én is napi szinten kapcsolatban állunk a szervezőkkel, mert a világjárvány még jelen van, ezt nagyon jól tudjuk. Ezért is változtattunk Ausztrália helyén a naptárban. De a jelenlegi információk alapján minden a terv szerint fog alakulni. Természetesen kellően rugalmasnak kell lennünk, és a szezon első felében vélhetően lesznek események, amiket közönség nélkül vagy korlátozott számú néző előtt bonyolítunk le. De biztosíthatom a támogatóinkat a szurkolóinkat, hogy mindent megteszünk a szezon sikeres lebonyolításáért” – fogalmazott Domenicali.

Az elmúlt hetekben több pletyka is napvilágot látott az esetleges változásokról. Fölmerült például, hogy a hosszabb előkészületek és az elkülönülés nehézségei miatt veszélyben lehetnek a városi versenyek. Ezt az F1 szóvivője, de később az érintettek közül Monaco és Baku is cáfolta. Domenicali elismerte, készülnek B-tervekkel, alternatív forgatókönyvekkel, de nem titkolnak semmit. „Vannak alternatíváink szükség esetére. A világjárvány folyamatosan alakul, ezért rugalmasan kell viszonyulnunk a szezonhoz.”

Kevesebb futam, de több pályával?

Egy ilyen helyzetben első pillantásra furcsán hathat, hogy éppen most készül rekordhosszú, 23 futamból álló bajnokságot tartani az F1. Tavaly 22 versennyel terveztek, de a járvány miatt 17 lett belőle. Emiatt komoly bevételkiesést könyvelt el a sportág, és ezen keresztül a csapatok is. Innen nézve nem meglepetés, hogy most ennyire ragaszkodnak a 23 versenyhez, és még a múlt évi eredeti tervekhez képest is bővítettek: mindenkinek égető szüksége van a bevételek növelésére.

Hogy mennyire azt jól jelzi, hogy a csapatok sem tiltakoznak kézzel-lábbal a sűrű program és a sok triplahétvége ellen, noha bevallottan vannak kétségeik a megvalósíthatóság kapcsán, és aggódnak a dolgozóik terhelése miatt. A Liberty Media azonban azóta a naptárbővítésre törekszik, hogy 2017-ben felvásárolta az F1-es kereskedelmi jogokat, mivel új piacokon, új országokban, régiókban kíván terjeszkedni.

Domenicali most előrebocsátotta, hosszabb távon talán változás lesz e téren: kilátásba helyezte a futamszám csökkentését, sőt azt is, hogy az egyes helyszínek váltogassák egymást. 

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.02.28
Egy 18 éves lány életét vesztette egy szánkóbalesetben vasárnap Ausztriában, a liezeni kerületben,....
2021.02.28
25 éve léteznek, még ma sem széria. Érdekes működési elvük most egyszerűen! ..
2021.02.28
Mileta Miloradovic Szerbiából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2021.02.28
Az észt versenyző az első szakasztól az utolsóig dominált a havas versenyen, de a világbajnoki....
2021.02.28
Nem csak a Trabant, hanem időnként a Simson  motor is bekerül a rendőrségi hírekbe Németországban.....
2021.02.28
E heti rajzunk készítője Kelemen István, rajzának címe: Slamasztika. ..
2021.02.28
Korábban mi irányítottunk, így nem kellett ezzel számolnunk, de mi lesz a mozgásváltozás okozta....
2021.02.28
Hétfőtől negyedik alkalommal nyílik meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)....
2021.02.28
A flottakezelésben piacvezető LeasePlan új kereskedelmi igazgató kinevezésével indította a 2021-es....
2021.02.28
A tavaly ősztől már Magyarországon is rendelhető, és most tavasszal a hazai márkakereskedésekbe is....