mérleg

A Daimler Truck bombajó negyedévet zár

2022.05.18.

Januártól márciusig a Daimler Truck a vártnál sokkal jobban teljesített. A haszonjármű-gyártó most megemelte az év egészére vonatkozó várakozásait – írja az automobilwoche.de

 

Daimler teherautó Fotó: Daimler

Az áremeléseknek köszönhetően a kamiongyártó Daimler Truck váratlanul jól tudta viselni az év eleji terheket. Az üzletmenet olyan jól megy, hogy az első három hónap után a szállítási problémák, a költségek növekedése és az ukrajnai háború ellenére a cégcsoport megemelte éves értékesítési céljait, így a nagyobb bevételre is jobb kilátásokat lát.

"Az első negyedéves pozitív eredményeink azt mutatják, hogy a változó általános feltételek mellett is képesek vagyunk a pályán maradni" - mondta Jochen Goetz pénzügyi igazgató. A Stuttgart melletti Leinfelden-Echterdingenből származó vállalat továbbra is profitál a fő értékesítési piacokon tapasztalható erős keresletből.

A Dax (német tőzsdeindex)  élén álló Daimler kamion részvényei 7,7 százalékkal 29,11 euróra emelkedtek. Daniela Costa, a Goldman Sachs elemzője az első negyedévben váratlanul magas bevételekről és a várakozásoknak megfelelően az üzemi haszonról beszélt. A JPMorgan elemzője, Jose Asumendi megemelte az évre vonatkozó bevételi becsléseit, és azt mondta, hogy a Daimler Truck volt a legjobb készlet-visszaállítási történet az általa nyomon követett teherszállítási részvények közül.

Martin Daum Fotó: Daimler Truck

Az áremeléssel a cég folytatja az ukrajnai háború kirobbanása okozta összeomlás utáni kilábalási trendet. Mélypontján a részvény 20,285 euróra esett márciusban. Január közepén az árfolyam a korábbi rekordmagasságát, 35,755 eurót jelentette. A részvények a decemberi kiválás után 28 euróról indultak.

Az első negyedév után a Daimler menedzsmentje Martin Daum vezérigazgató és Goetz pénzügyi igazgató 45,5 és 47,5 milliárd euró helyett 48-50 milliárd eurós bevételt feltételez 2022-re. Ez elsősorban a jobb eladási áraknak és az árfolyamhatásoknak köszönhető. Észak-Amerikában, a Daimler Trucks legfontosabb piacán az áremelések nagyrészt csak a második negyedév végétől lépnének életbe – mondta Goetz egy konferenciahívásban. Júliusban egy újabb árforduló következik Európában, ahol az összárak kétszámjegyű százalékkal haladják meg az előző évi szintet. Goetz szerint a második negyedév továbbra is kihívásokkal teli lesz az üzemi eredmény szempontjából.

A főként a szállítási problémákból és az emelkedő alapanyagárakból adódó többletköltségeket magas háromszámjegyű milliós összegre becsülte, de továbbra is azt feltételezi, hogy az áremelések ezt kompenzálni tudják majd. Daum főnök már márciusban bejelentette, hogy nagyarányúan szeretné megfordítani az árcsavart, és a valaha volt legnagyobb áremelésről beszélt. Még a már megrendelt teherautókat is ritkán mondják le későbbi áremelések esetén, a járművek iránti nagy kereslet miatt. Ám - Goetz szerint - az áremeléseket a növekvő költségekkel indokolták. Ha ezek ismét csökkennének, azt árcsökkentés formájában az ügyfelekre is áthárítanák.

A vélhetően jobb értékesítési teljesítmény azt jelenti, hogy a konszolidált kamat- és adózás előtti eredmény (EBIT) valószínűleg a vártnál valamivel jobb lesz.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.17
Ahogy minden évben, idén is személyes élményekkel jelentkezünk majd a Rally Croatia-ról, azaz....
2024.04.17
Eddigi legnagyobb projektjébe vágott bele az Autistic Art Alapítvány annak érdekében, hogy egy....
2024.04.17
És egyetemistákkal együtt tervezték.   ..
2024.04.17
Állványon elhelyezett és menet közbeni sebességmérő eszközzel is dolgoztak BRFK XVIII. Kerületi....
2024.04.17
Lássuk azokat az ikonikus autótípusokat, amiket sikerült a modern korba is sikerrel átültetni. ..
2024.04.17
Éves összevetésben 7 százalékkal nőtt az autóipari termelés az első negyedévben - derül ki a....
2024.04.17
Új kiskereskedelmi koncepció hirdetett meg a Toyota, amelynek jegyében megújulnak és gyökeresen....
2024.04.17
- A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak összehasonlíthatósága érdekében....
2024.04.17
Nyugat-Európában már egyre gyakoribb, és 1-2 éven belül itthon sem lesz ritka, hogy a kereskedők....
2024.04.17
- Újabb pályázati kör nyílt meg kedden az Európai Unió ingyenes InterRail-bérleteket biztosító,....