MABISZ

Díjbevételi csúcsot döntött tavaly a biztosítási piac

2021.03.05.

Új díjbevételi csúcsot ért el a biztosítási szektor a tavalyi évben, 1204 milliárd forinttal. Örvendetes, hogy a szerződésszámok is növekedni tudtak - hangzott el a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) tájékoztatóján.  

Nagy meglepetést nem hozott a biztosítási piacon a tavalyi negyedik negyedév, amelynek eredményeit a mai napon tette közzé az MNB: a díjbevételek nőttek, igaz, szerényebb mértékben, mint a megelőző években – mondta Pandurics Anett MABISZ elnök. A szerződéses állomány is nőtt kis mértékben, ami azt mutatja, hogy mind az ügyfelek, mind a biztosítók megtalálták a megoldást a biztosításkötésekre.

A lakosság tudatosságát mutatja, hogy kitartottak a folyamatos díjas biztosításaik mellett. Az életbiztosítások is nőni tudtak, s kiegyensúlyozottabbá vált az élet és a nem élet ágazat növekedése. Az életbiztosítási piacon belül a nyugdíjbiztosítások megint húzóágazatnak számítottak a 16,8%-os növekedéssel. A csoportos és hitelfedezeti életbiztosítások szintén nagyot nőttek. A válság ráirányította a figyelmet egy kisebb ágazatra, a pénzügyi veszteségek elleni biztosításokra, melyek szintén jelentős mértékben nőttek. A vegyes életbiztosítások – melyek súlya igen nagy a teljes szektoron belül - ezzel szemben jelentősen csökkentek, amit részben az elhúzódó válság, részben az előző év rekord teljesítménye is magyaráz.

A nem-élet piacon ugyanaz a vegyes kép látszik, mint a harmadik negyedévben: az utasbiztosítási szektor összeomlott, itt közel 60%-os zuhanás következett be a díjbevételekben éves alapon. A szerződések száma csak mintegy 17%-kal esett vissza, ami arra utal, hogy utaztak ugyan az ügyfelek, de rövidebb időre és jellemzően belföldre, ahol az átlagdíjak jóval alacsonyabbak.

A kgfb-biztosítások esetében a díjbevételek 7,3%-kal nőttek, a szerződések száma 3,8%-kal nőtt. A kárráfordítás csökkent. A kárgyakoriság csak a második negyedében csökkent, a szigorú kijárási korlátozásoknak köszönhetően, utána azonban gyorsan visszakorrigált. Az átlagkárok viszont feljebb kúsztak, amit a forintárfolyam, a sérelemdíjak radikális emelkedése és a szervízdijak emelkedése is magyaráz.

Mint mindenki, a biztosítók is több forgatókönyvvel készülnek az idei évre, minden attól függ, mikor tér vissza az élet a normális mederbe. Átmeneti fizetési nehézségben lévők kaptak haladékot a biztosítóktól, nagy kérdés, hogy a válság elhúzódása mennyire fogja érinteni az idő előtti törléseket, fejtette ki Pandurics Anett.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.04.15
Ártánd Közúti Határátkelőhelyen jelentkezett kilépésre egy román férfi az általa vezetett....
2021.04.15
Az ipar számos területén a valóság digitális leképezésével, az úgynevezett digitális ikrekkel....
2021.04.15
A 37-es számú főúton Bodrogolaszi térségében az 59. kilométerszelvényben történt baleset miatt a....
2021.04.15
A ceglédi nyomozók elfogták azt a két férfit, akik a gyanú szerint elloptak egy magára hagyott....
2021.04.15
2023-tól a General Motors Cruise cég robot taxijai Dubaj utcáin lesznek – írja az automobilwoche.de....
2021.04.15
A járványhelyzet ellenére is minden idők egyik legnagyobb szabású járműberuházására készül a....
2021.04.15
2021 első negyedévében is megőrizte a kivonásokkal tisztított magyarországi újautó piacon tavaly....
2021.04.15
A Magna és a REE együtt építenek elektromos autókat – írja az automobilwoche.de   ..
2021.04.14
Kigyulladt egy autó Karcagon, nem sokkal éjfél előtt - írta a Katasztrófavédelem. A tűzoltókat a....
2021.04.14
Amint felharsan a kettős megfúvású turbóval lélegeztetett sorhatos, érezzük és tudjuk, hogy a....