WRC

Dráma a Horvát-ralin: Neivulle kiesett, Evans vette át a vezetést

2023.04.23.

A Hyundai belga versenyzője az első helyről állt ki egy vezetői hiba miatt, a walesi toyotásnak így közel fél perc az előnye Ott Tänak előtt.

Pénteken két Toyota-defekt szólt bele az első helyért zajló küzdelembe, szombaton pedig egy vezetői hiba. Neuville a második szakaszon egy jobbkanyarban megcsúszott a murvás felhordáson, és nekicsúszott egy kőnek, amely megrongálta a Hyundai bal hátsó futóművét. Pedig a belga akkor már magabiztosan, több mint 10 másodperccel vezetett Evans előtt, és úgy tűnt, végre összejöhet a Hyundai első 2023-as győzelme. A sors azonban másképp akarta, Neuville feladta a napot, de vasárnap még vissza fog állni, hogy a Power Stage-en megpróbáljon bónusz pontokat szerezni.

 

Evans köszönte szépen az ölébe hullott első helyet, és már nem is adta ki a kezéből, bár Ott Tänak nagyon szorongatta: a 22 másodperces hátrányát szinte megfelezte a 14. gyorsasági után. Azonban az észt pilótának az utolsó két szakaszon műszaki gondja adódott a Ford Pumával (a kézifék rakoncátlankodott), ezért a nap végére a hátránya 25 másodperc fölé nőtt. Evansnak így már nagyon jó esélye van rá, hogy a 2021-es Finn-ralin aratott győzelme után ismét elsőként végezzen egy versenyen, és felélessze világbajnoki álmait. A Toyota pechje, hogy őt pont nem nevezte pontszerzőnek erre a versenyre (Breen halála miatt a Hyundai csak két autóval indult, ezért a japánok sportszerűségből szintén csak két autót neveztek be a Horvát-ralin a gyártók világbajnokságába, Ogier-t és Rovanperät).

„Hosszú nap volt, de a ma esti helyzetünket tekintve jól végződött. Kezdetben talán egy kicsit túlságosan is óvatosan mentem a piszkos helyeken, de úgy éreztem, a dolgok egyre jobbak lettek, ahogy a délelőtt telt, és egész jól működött az autó is. Nem voltam teljesen elégedett a délutánommal; veszítettünk egy kis időt Ott-hoz képest, de aztán volt néhány problémája, ami miatt lélegzethez jutottunk. De ezen a ralin az is fontos része a játéknak, hogy az úton maradjunk és elkerüljük a bajt. Az előnyünk nem tekinthető nagynak egy ilyen versenyen, így holnap is jól kell vezetnünk, miközben menedzselnünk kell a kockázatokat” – nyilatkozta a walesi pilóta szombat este.

Esapekka Lappi senkitől sem zavartatva őrzi a harmadik helyet az egyetlen versenyben maradt Hyundai-jal, a finn pilótának nagy szüksége van a pontokra a múlt versenyen, Mexikóban történt hatalmas autótörése után. A hátránya fél perc Tänak mögött, ami persze kevesebb is lehetne, ha nem lett volna egy megpördülése délelőtt.

Sébastien Ogier elképesztő tempót diktált: a pénteki defekt, az egy perces büntetése és egy szombat reggeli technikai probléma miatti 10 másodperces második időbüntetése ellenére is a negyedik helyen áll. Igaz, hatalmas nyomás nehezedik rá a mindössze két másodperccel mögötte lévő Kalle Rovanperä részéről, aki még nem tartja lefutottnak ezt a meccset. A 21 éves világbajnok szombaton az első helyről rajtolhatott, ami segítség volt neki, mivel tisztább pályákon mehetett, meg is nyert négy gyorsaságit a nyolcból. A hatodik helyért Kacuta Takamoto (Toyota) és Pierre-Louis Loubet (Ford) vív ádáz küzdelmet.

Vasárnap már csak négy szakasz és 54,5 km száguldás vár a mezőnyre, de a dobogós helyeken már nem várhatóak nagy változások, ha nem hibáznak a pilóták és az autók is kibírják a végéig.

Az állás szombat este:

1 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR Yaris Rally1 HYBRID) 2ó20p05.7mp

2 Ott Tänak/Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 HYBRID) +25.4mp

3 Esapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +55.4mp

4 Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR Yaris Rally1 HYBRID) +1m49.4mp

5 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR Yaris Rally1 HYBRID) +1m51.4mp

6 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR Yaris Rally1 HYBRID) +2m25.9mp

7 Pierre-Louis Loubet/Nicolas Gilsoul (Ford Puma Rally1 HYBRID) +2m32.1mp

8 Yohan Rossel/Arnaud Dunand (Citroën C3 Rally2) +6m40.2mp

9 Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov (Škoda Fabia RS Rally2) +6m51.7mp

10 Emil Lindholm/Reeta Hämäläinen (Škoda Fabia RS Rally2) +8m02.4mp

 

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.25
Az új szolgáltatás mindent visz: közvetlenül a 90-es évekből származik. ..
2024.07.25
A MÁV-Volán-csoport egy svéd lízingcégtől bérel dízelmozdonyokat, az első német Henschel....
2024.07.25
Két nehéz éven van túl a hajózás és a vitorlás élet a Fertő tavon. A hónapokig tartó, heves....
2024.07.25
A Joby Aviation hatrotoros, tüzelőanyag-cellás légi járműve egy hónappal ezelőtt több mint 800....
2024.07.25
Kamion és kisteherautó karambolozott az M7-es autópályán Balatonszárszó közelében, ezért egy....
2024.07.25
A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) négy új hajója alig néhány hónappal a forgalomba állítása után....
2024.07.25
„Háromdimenziós emberszimuláció”: a BMW Group regensburgi gyára már évekkel a NEUE KLASSE....
2024.07.25
Megszoktuk, hogy az autók, motorok rendre feszegetik a sebességi határokat. Az extrém....
2024.07.25
Szintet léptek a Toyota autonóm mobilitási fejlesztései: a vállalat technológiai kutatási....
2024.07.25
Belgiumban az autósok évente 40 órát és 51 percet töltenek forgalmi dugókban, ami azt jelenti, hogy....