Toyota GT86

A drift-világbajnoknak még a szervizkocsija sem hétköznapi

2018.09.05.

Fredric Aasbo 1000 lóerős GT86-osa nem az egyetlen Toyota a csapatában: a drift-fenomén műhelykocsija, irodája és otthona egy alaposan átalakított Proace furgon.

Amióta a driftsport élvonalába került, Fredric Aasbo szó szerint az egész világot bejárta. Tengerentúli versenyei komoly szervezést igényelnek, ám ha európai futamon vesz részt, a világbajnoknak mindössze három dologra van szüksége: GT86-X versenyautójára, szerelőjére, Erik Nilssenre, és a csapat szervizkocsijára – egy új generációs Toyota Proace furgonra.

A több mint 1000 lóerős versenyautóról gyakran olvasni a sajtóban, ám a csapat szürke öszvére, a felszerelést hordozó Proace rendszerint megbújik a sárga-feketére matricázott kocsi árnyékában, dicsőség helyett pedig csak munka az osztályrésze. Hogy helyrebillentsék a világ egyensúlyát, a brit Toyota blog munkatársai kifaggatták Erik Nilssent a Proace titkairól.

A GT86 mellett egyértelmű volt, hogy a csapat szervizkocsija is Toyota lesz. Először a Hiluxra gondoltak, mivel a nagyobb vontatható tömeg kapóra jöhet, amikor a versenyautóval megterhelt trélert kell vontatni, de a Proace zárt raktere jóval praktikusabb és biztonságosabb a szerszámok és alkatrészek szállítására. Miután két évet lehúztak az első generációs modellel, az idei versenyszezonra az új verzióra váltottak.

A rakteret egy specialista tervezte és építette meg. Odabenn minden moduláris, vagyis két verseny között, ha úgy hozza a szükség, kiemelik a különleges szerelvényeket, és a Proace hétköznapi furgonként használható. Ennek ellenére Erik, aki gyakorlatilag az autóban tölti a fél életét, nem teljesen elégedett a járművel. Két ötlete is van, amivel még jobbá tehetné. „Jó volna kialakítani egy teraszféleséget a tetején, ahonnan szemmel követhetjük a futamot, de már így is a terhelhetőség határán járunk, szóval nem kockáztatunk. A másik a motor: nincs semmi baj a 120 lóerős dízelmotorral, de nem érzem fairnek, hogy Fredric autója nyolcszor erősebb. Ha egy erősebb blokkra cserélhetnénk, ez a Proace lenne a legjobb autó a világon.”

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.23
A vasárnapi első futamon ismét rajt-cél győzelmet aratott, a második viadalon pedig harmadik lett a....
2024.06.23
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Ez már a harmadik a héten. ..
2024.06.23
Nem tudja vagy nem akarja használni a légkondicionálót? Íme néhány hasznos tipp és trükk az autó....
2024.06.23
A címvédő, háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája nyerte a Forma-1-es....
2024.06.23
A világ legkékvérűbb járműflottáját csak minősített cég ápolhatja. ..
2024.06.23
A Toyota célja a dedikáltan akkumulátoros elektromos bZ4X modellel, hogy új mércét állítson fel a....
2024.06.23
Hajnalban az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Kőszárhegy térségében a fehér Mercedes....
2024.06.23
A SURFACING, amely a fenntartható energia, a víz és a fény találkozásában rejlő harmónia, valamint....
2024.06.23
Visszatért a Nissan a családi autók piacára: a Townstar személyszállító változata kiváló mobilitási....
2024.06.23
Az autózás világában meglepő partnerséget kötött a Peugeot és a Lego. Egy különleges verseny....