sztrájk

Durva: sztrájkok miatt korlátozták az üzemanyag-eladást a franciák

2016.05.21.

A munkajogi reform elleni, hetek óta tartó tiltakozások az autósokat is elérték Franciaországban: az ország északi részén fekvő Normandia és Bretagne területén az ellátás biztosítása érdekében pénteken korlátozták a benzinkutakon eladható üzemanyag mennyiségét.

A rennes-i körzetben kiadott rendelet szerint a személyautók sofőrjei legfeljebb húsz, a teherautóké legfeljebb 150 liter üzemanyaggal tankolhatják fel járműveiket. Az intézkedéssel a munkajogi reform elleni tiltakozások és sztrájkok hatását akarják enyhíteni a hatóságok. Észak- és Nyugat-Franciaországban, valamint Marseille környékén kedd óta kamionsofőrök tartják blokád alatt az olajfinomítókat és üzemanyag-raktárakat.


A sofőrök attól tartanak, hogy az új munkajogi törvények miatt több munkát kellene elvégezniük kevesebb bérért. A sztrájk miatt Normandia, Bretagne és a nantes-i régió számos településén csütörtök óta nem lehet a benzinkutakon üzemanyaghoz jutni. Egy francia tisztségviselő úgy becsülte, pénteken Északnyugat-Franciaországban a töltőállomások húsz százaléka nem üzemelt.

Helyi televíziókon mutatott képsorok szerint a térség működő benzinkútjain kígyózó sorokban várták a sofőrök, hogy tankolhassanak. Alain Vidalies francia közlekedési miniszter a France Info rádiónak úgy nyilatkozott, hogy rövidtávon nem áll fenn az üzemanyag-hiány kockázata, az országnak nincs szüksége a stratégiai tartalékok bevetésére.

Francois Hollande francia elnök ötéves államfői mandátuma legfőbb reformjának tekinti a 10 százalék feletti munkanélküliség csökkentését célzó munkajogi reformot, amelynek egyik legfőbb eleme a munkaidő rugalmasabbá tétele a vállalatokon belüli belső egyeztetésekkel, valamint az elbocsátások szabályozásának könnyítése.

Bírálói szerint a reform túlságosan is kedvez a munkaadóknak, és fokozhatja a munkavállalók kiszolgáltatottságát. A munkajogi reform ellen több mint két hónapja tartanak az egyre gyakrabban erőszakos eseményekbe torkolló tüntetések Franciaországban.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.19
II. Albert és trónörökös fia az új Artura Spiderben száguldott. ..
2024.06.19
A rövid szöveges üzenetben útdíjtartozásról értesítik a felhasználót, akit arra kérnek,....
2024.06.19
A Le Mans-i 24 órásra időzítették az Endurance Világbajnokság 2025-ös naptárának közzétételét. ..
2024.06.19
A Mercedes jelenleg zajló beruházásai nyomán Magyarország legnagyobb kapacitással bíró autógyára....
2024.06.19
Törökország 40%-os extra vámot vet ki az összes kínai járműre az import visszaszorítása, a folyó....
2024.06.19
A magyar válogatott csoportmeccseinek apropóján nemzeti színűre világítják ki a Bridgestone....
2024.06.19
Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Mercedes-Benz Group AG stuttgarti székhelyén munkaebéd....
2024.06.19
Oktatási, kutatási és kulturális területen tervez együttműködést kialakítani a győri Széchenyi....
2024.06.19
Szoboszlai Dominik vagy Toni Kroos? Gulácsi Péter vagy Manuel Neuer? Marco Rossi vagy Julian....
2024.06.19
Mit gondolnak saját magukról az autósok? Erre voltak kíváncsiak a spanyol közvélemény-kutatók, akik....