tanácsadás

Egyre népszerűbb az élő online használtautós tanácsadás

2023.01.27.

Az új kezdeményezés hétről hétre több érdeklődőt vonz.

A XXI. században már megszokott technológiák új lehetőségeket hoztak az élet minden területén. A közelmúltban olyan szolgáltatás indult, amely heti rendszerességgel biztosít felületet a használt autó vásárlás előtt állók és úgy általában az autók világa felől érdeklődőknek kérdéseik feltevésére és szakértői megválaszolására.

Az elterjedt szolgáltatás

Immár 9 éve, hogy a használt autók vásárlás előtti átvizsgálásával foglalkozó első vállalkozás megjelent a piacon. A jelenség előtte is létezett, de szervezett formában, kizárólag erre a tevékenységre 2014 előtt nem alapítottak céget.

A tevékenység lényege, hogy a kiszemelt hasznát autókat nem egy műhelyben, hanem a helyszínen vizsgáljuk meg. Itt azonnal adódik a kérdés, hogy mennyivel jobb ez, mint egy szervizkörülmények között elvégzett vizsgálat. Nos, műszaki szempontból semennyivel, sőt, de ezen a területen nem lehet kizárólag a műszaki szempontokat figyelembe venni. Hiszen a kereskedések sokszor egy emberrel működnek, nehéz megoldani, hogy a jármű kikerüljön a telephelyről, ez a kereskedések részére is rengeteg élőmunka igényt támaszt. Másrészt a mozgatott jármű minden esetben kockázatokat hordoz, és költséget generál. P-rendszám, vagy biztosítás, üzemanyag, az említett időráfordítás. Egy ilyen út alkalmával a gondosan lemosott autó koszos lesz és még sorolhatnám. Ami pedig az eredményességet illeti, az autók állapota megfelelő vizsgálati metódussal így is remekül megismerhető, a legötbb magas költséggel járó hiba megfelelen kiszűrhető.

Egy Volkswagen vizsgálati eredményeit beszéljük meg éppen (A képre kattintva megtekinthető az élő adás felvétele)

Az úttörőket aztán gyors ütemben követték, mára számos (igaz különböző minőségű és díjú) szolgáltató lépett a piacra (és kopott ki onnan). A szolgáltatók nem csak a piacon versenyeznek egymással, hanem a különböző felületeken megjelenő tartalmaikkal is.

Használtautó vizsgálati tartalmak

Itt, az Autószektor hasábjain 2014 óta futó Mesél a szakértő című rovatunk szintén az első volt, amely a használt autó piacon tapasztalható valós állapotokat mutatja be éles, valós járművizsgálatokon keresztül. A sokszor döbbenetes állapotú eladásra kínált autók vizsgálati eredményei mellett a szakértő arra is rendszeresen felhívja a figyelmet, hogy egy-egy hibajelenség, hiányosság milyen gyakorlati, műszaki, vagy éppen anyagi hátrányt jelenthetne a vásárlónak. A rovat nemrég lépte át a 150. cikk megjelenését, úgyhogy mára szinte minden típusból található tartalom.

A rovat készítőjeként kaptam állandó meghívást egy szintén XXI. századi platformra, az Autószektor nemrégiben indult HangZóna című podcastjébe. Ferencz Norbi stúdiójában mindig jóízű beszélgetések zajlanak le. „Autórajongók, ha találkoznak…” szoktam gondolni a beszélgetések közben, mert hiába próbáljuk 15 percbe sűríteni a témát, mindig újabb és újabb mellékszálak nyílnak, amelyeket nagyon nehéz elvarratlanul hagyni.

Filmezni is kell

Ahogy a használt autókkal kapcsolatos tartalmak egyre népszerűbbek lettek és egyre több olvasó számára vált elérhetővé a nagysebességű internet, kezdtek szaporodni a videós tartalmak is a témában. Gondoljunk csak az egyes portálokhoz tagozódott szakértő kollégákra, vagy a Becsületesnepper roadmovie-jaira.

Így kezdődött a „Filmez a szakértő” sorozatunk is, amelyben a cikk formátumban olvasható tartalomhoz hasonló, de rövid idő alatt mozgóképben is hangban is informáló tartalmak születnek. Azért vagyok büszke az eddig elkészült néhány videóra, mert a konkurenciával ellentétben az általam készített tartalom, nem egy előre megbeszélt, és vizsgálatra átadott járművet mutat be, hanem a mi vállalkozásunkban élesben megrendelt autó mellett mondjuk el, hogy mit tapasztaltunk az autón. Ilyet máshol a mai napig nem láttam. Egyik legnépszerűbb videónkban például egy Renault Megane vásárlás előtti vizsgálatáról jelentkeztünk be.

A tartalmak kérdéseket generálnak

A cikkek, videók és hanganyagok alapján egyre több telefon és e-mail érkezett, amelyeket egyenként egyre nagyobb időráfordítással lehetett csak megválaszolni. Ezért kísérleti jelleggel elkezdtem előbb Facebook oldalunkon, majd a Youtube csatornánkon és most már a TikTok-on is élő adásokat készíteni.

A tartalom lényege, hogy a (használt) járművek és úgy általában az autózás világából hozott témákról röviden beszélünk, beszélgetünk a nézőkkel, majd pedig egy, a közelmúltban vizsgált használtautó anyagát vetítjük a nézőknek, és élő kommentárok kíséretében vesézzük ki az esetet.

Persze ezt a formátumot is kezdik másolni, de élőben (egyelőre) csak nálunk lehet kérdezni.

Péntek délután négykor

Az élő használtautós kérdezz-felelek adások minden pénteken 16 órai kezdettel követhetők a YouTube és TikTok csatornánkon. Mindkét felületen érkeznek az élő kérdések nem csak a szolgáltatással kapcsolatban, hanem gyártókról, típusokról is kapunk konkrét kérdéseket, valamint az autózás mindennapjaival kapcsolatban szoktunk beszélgetni üzemanyagokról, karbantartásról, autóválasztásról, átverésekről, jogi hátérről és mindenről, amit a kedves nézők kérdeznek.

Várunk hát továbbra is minden érdeklődőt a YouTube-on. Nincs kényes kérdés, nincs tabu téma! Tedd a fel a kérdést, amit a haveroknak nem mersz!

És most egy kis ízelítő legutóbbi adásunkból!

További autós tartalmakért pedig kövesd az Autószektor Facebook oldalát!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.02.23
- A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD magyarországi óriásberuházásával....
2024.02.23
Az áremelés súlyosan érinti a „nagy” autókat.   ..
2024.02.23
- Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség - közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi....
2024.02.23
A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.....
2024.02.23
A magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató rendszerét....
2024.02.23
Közeleg a 2024-es, UNIX-AMTS Autó, Motor és Tuning Show, ahol Magyarországon először lesznek....
2024.02.23
Olyat büntetett a piros Ford sofőrje, hogy azt megemlegeti az audis - kevésen múlt a tragédia. ..
2024.02.23
Megnyílt a 46. Utazás kiállítás és 32. Budapest Boat Show a Hungexpo Budapest Kongresszusi és....
2024.02.23
Frontálisan összeütközött péntek reggel két kisbusz Báránd külterületén, a 42-es főút 17-es....
2024.02.23
Lehetőséget látva a jóval olcsóbb kínai Volkswagen modellekben, egy hivatalos kereskedés importba....