Győr

Együttműködésre lépett a Magyar Közút és a Széchenyi-egyetem

2022.04.22.

A Magyar Közút és a győri Széchenyi István Egyetem között már lassan két évtizedes a kapcsolat, a már meglevő együttműködésnek a felek új lendületet adtak azzal, hogy hivatalosan is aláírták az erről szóló dokumentumot.

Az egyetem szenátusi termében tartott sajtónyilvános rendezvényen az együttműködési megállapodást a Magyar Közút részéről  Szilvai József Attila vezérigazgató, az egyetem képviseletében pedig dr. Baranyi Péter Zoltán rektor látta el kézjegyével. 

Szilvai József Attila (balról a második) és dr. Baranyi Péter Zoltán (jobbról a második) az ünnepélyes aláíráson.

Az eseményen Szilvai József Attila a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta: fontos ez az együttműködés, és az intézménnyel kialakított folyamatosan fejlődő kapcsolat.

Több olyan pontot is megemlített, amely a Magyar Közút számára fontos. Mindenek előtt az utánpótlás biztosítása, felkészült, végzett egyetemistákkal. Legyenek azok mérnökök, közgazdászok, jogászok vagy éppen informatikusok.

Ez a mai munkaerő piacon nem egyszerű feladat. Szükségünk van a kutató és szakmai tudást birtokló fiatalokra, akik itt tanulnak a győri Széchenyi István Egyetemen –fogalmazott.

Legalább ennyire fontosnak nevezte a magyar és EU-s pályázatokban való közös részvételt, mert ahogy fogalmazott: egyedül nem tudunk eredményt elérni.

Harmadikként arról beszélt, hogy kölcsönösen kihasználják egymás erőforrásait, például a laborokat. A Magyar Közút  rendelkezik laborokkal, ahol a fiatalok tanulhatnak, és fejlődhetnek.

A megállapodás aláírása előtt Dr. Borsos Attila dékánhelyettes is megosztotta gondolatait az együttműködésről.

Vezérigazgató és rektor kézfogása: együtt a közös előnyökért.

–Idáig három tanszék működött együtt szorosan a közúttal, a közlekedésépítészeti, a szerkezetépítési és a közlekedési tanszék. A mostani megállapodás ezt magasabb szintre emeli. A cég, és annak ösztöndíj programja is népszerű hallgatóink körében, és többen töltik le szakmai gyakorlatukat is a Magyar Közút-nál. A kutatás területén szorosabb lesz az együttműködés, közös projektekkel, pályázatokkal –foglalta össze az egyetemi docens.

Mit tartalmaz az aláírt dokumentum?

Jelen együttműködési megállapodás aláírásával az alulírott felek partnerségre lépnek egymással azzal a céllal, hogy elősegítsék az egyetemi-vállalati együttműködésben megvalósuló kutatás-fejlesztési projektek definiálását és kidolgozását, valamint különböző oktatási és képzési együttműködések kialakítását – olvasható a dokumentumban.

Az együttműködés főbb területei és módja

A Magyar Közút részt vesz az egyetemmel közös pályázati konstrukciók kidolgozásában és azok megvalósításában, bevonja az egyetemet az előre egyeztetett területeket érintően saját szakmai programjának megvalósításába. Külön megállapodás alapján laborszolgáltatásokat vesz igénybe az egyetemtől.

Részt vesz a vállalati igényekre alapozott, innovatív képzési programok tematikájának a kidolgozásában, amelyhez vállalati munkatársakat delegál, többek között áramlástan témakörben angol nyelvű projektgyakorlatok kidolgozásában.

Az együttműködésben több tanszék is részt vesz.

Lehetővé teszi és ösztönzi munkatársait vendégelőadások megtartására az egyetem különböző kurzusaihoz, illetve szakmai eseményeihez, rendezvényeihez kapcsolódóan.

Szakdolgozat, illetve PhD kutatási témákat jelöl meg és vállalati konzulenseket delegál szakdolgozatok, ill. PhD disszertációk készítéséhez a vállalat által definiált témakörökben.

A Széchenyi-egyetem tájékoztatja a Magyar Közutat az egyetem képzési, továbbképzési programjairól, a vezetői készségek fejlesztését célzó képzéseiről.Részt vesz a Magyar Közút szakembereivel vállalati belső trénerek, ún. képzők képzését célzó program kidolgozásában a menedzsment oktatás területén, többek között változásmenedzsment, innovatív vezetési módszerek, SCRUM, pénzügy, kockázatmenedzsment, döntéselőkészítés, támogatás témakörökben;

Tájékoztatja a Magyar Közutat kutatás-fejlesztési és innovációs együttműködési lehetőségekről és előzetes egyeztetés alapján bevonja a Magyar Közutat az egyetemmel közös pályázati konstrukciók kidolgozásába és azok megvalósításába. Részt vesz a Magyar Közút szakmai programjának megvalósításában az előre egyeztetett területeket érintően. Laborszolgáltatást nyújt a Magyar Közút részére külön megállapodás alapján.

Lehetőséget biztosít vendégelőadások megtartására az egyetem különböző kurzusaihoz, illetve szakmai eseményeihez, rendezvényeihez kapcsolódóan.

Meghirdeti a Magyar Közút által definiált szakdolgozati, illetve PhD kutatási témákat az egyetemisták és PhD hallgatók számára.

Speciális, egy féléves időtartamú képzési programokon való részvétel, például MBA fókuszált témakörének elmélyítése érdekében pénzügy, kontrolling területén.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.28
Kevesen gondolnák, hogy a több mint 1000 lóerős Lucid Air villanyautóban, a vadonatúj Range....
2022.05.28
A hely, ahol festői környezetben James Bond BMW-je parkol és ahol egy gombóc fagyi drágább, mint....
2022.05.28
Igazi ritkaságokkal érkezett a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. az AMTS-re. ..
2022.05.28
Charles Leclerc, a Ferrari hazai versenyzője indulhat az élről vasárnap a Forma-1-es Monacói....
2022.05.28
Lehet, hogy nem ez a legerősebb és leglátványosabb autó a kiállításon, de ennek van a legjobb....
2022.05.28
A kamerákkal, radarral és lidarral felszerelt autonóm teherautók hamarosan nagyrészt önállóan....
2022.05.28
A Volkswagen standján a számtalan pályarekordot tartó Volkswagen ID.R prototípus is megtekinthető a....
2022.05.28
Vác ad otthont a hazai ralibajnokság soron következő futamának, a Dunakanyar Rallye-nak. A Peugeot....
2022.05.28
A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) több kategóriában meghirdette és....
2022.05.28
Négy évtized, négymillió eladott példány, négy hajtott kerék: a Toyota 4Runner a modern kompakt....