General Motors

Elektromos autókkal erősít Kínában a GM

2017.04.23.

Tíz elektromos és hibrid autómodellt visz piacra 2020-ig Kínában az amerikai General Motors Co. (GM).

Az autóipari konszern kínai érdekeltségének igazgatója, Matt Tsien pénteken a sanghaji autószalonon tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy Kínában két éven belül megkezdik a tisztán elektromos autók gyártását, valamint 2020-ig tíz új hibrid és elektromos modellt visznek a piacra az országban. Hangsúlyozta, hogy mind a tíz, a kínai hivatalos terminológiával élve új energia járművet (new energy vehicle, NEV) Kínában fogják gyártani. A GM 2020-ra évi 150 ezer hibrid és teljesen elektromos autót tervez értékesíteni Kínában, 2025-re pedig már több, mint félmilliót.


A GM a napokban mutatta be a Chevrolet Volt modell hibrid verzióját, amit Kínában tervez gyártani Buick márkanév alatt. A GM-hez hasonlóan a többi nagy autógyár, a Ford Motor Co., a Volkswagen AG, a Nissan Motor Co. és a többiek is ambiciózus villanyautó gyártási és értékesítési tervekkel készülnek meghódítani a világ legnagyobb autópiacát, a kínait. A kínai kormány pedig a világ legambiciózusabb programját készíti elő az elektromos járművek elterjesztésére és a környezetszennyezés csökkentésére. Részben a nagyvárosok súlyos légszennyezési problémájának az enyhítésére, részben azért, hogy az ország vezető szerepre tehessen szert az elektromos mobilitási technológia fejlesztésében.

A külföldi autógyárak eddig alapvetően ódzkodtak elektromos autókat értékesíteni Kínában, mert a szabályok értelmében kénytelenek átadni technológiai ismereteiket helyi együttműködő partnereiknek, máskülönben 25 százalékos importvám kivetésével kell szembenézniük még akkor is, ha a járművek Kínában készülnek. Peking azonban egyrészt olyan szigorú emissziós korlátozások bevezetésére készül, amit gyakorlatilag csak modellpalettájuk elektromos autókkal való kibővítésével lesznek majd csak képesek teljesíteni az autógyártók, másrészt kötelező kvótát is elő akarnak írni az elektromos autók gyártására.


Az előzetes információk alapján a kormány elképzelése szerint az autógyáraknak jövőre termelésük nyolc százalékát kellene elektromos autókkal teljesíteniük, az arány 2019-re 10 százalékra, majd 2020-ra 12 százalékra növekedne. Az autógyárak már jelezték, hogy az arányokat valószínűleg nem lesznek képesek elérni, és úgy tűnik, ellenvetésük meghallgatásra talált, a hatóságok kompromisszum késznek mutatkoztak. Peking törekszik az elektromos autók töltőállomás-hálózatának a kiterjesztésére is, hogy ezzel is enyhítse a vásárlók aggodalmait az elektromos autók használhatóságát és hatótávját illetően.

Februárban az állami tervhivatal bejelentette, hogy az idén 100 ezer nyilvános, és 800 ezer privát üzemeltetésű elektromos töltőállomás létesül az országban. Kínában az elektromos autók áfamentesek és nem vonatkoznak rájuk a nagyvárosokban érvényes rendszámkiadási korlátozások sem. Az elektromos és hibrid autók értékesítése azonban ennek ellenére is 4,4 százalékkal, 55,9 ezerre csökkent az idei első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, miközben a SUV modellek forgalma 21 százalékkal, 2,4 millióra szökött fel.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.10.30
Több mint 70 éves is lehet az a Bosch dinamó, ami még ma is hibátlanul szolgál egy szegedi biciklin....
2020.10.30
Ti Kristof néven indított baleset-megelőzési kampányt Guadeloupe-ban Jérôme Jean-Charles művész és....
2020.10.30
Atiq Shahid Afganisztánból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.10.30
 A tavalyihoz képest másfélszer több, összesen ötvenhat nevezés érkezett az ERC-kategóriában a....
2020.10.30
Saját szuperhősnővel, rózsaszín abronccsal és maszkosztással kampányolt a Bridgestone Tatabánya a....
2020.10.30
Az Európai Unió hatályos CO2-kibocsátási normájához igazodva a PSA-csoport, élén a Peugeot-val,....
2020.10.30
Az új Sorento a Kia első modelljeként, másodlagosütközés-elkerülő rendszerrel érkezik. Az MCB (....
2020.10.30
    ..
2020.10.30
Herczig Norbert négyszeres abszolút magyar bajnok raliversenyző szerint az elmúlt évek egyik....
2020.10.30
A Nissan egy középiskola művésznövendékeivel társult, hogy megünnepeljék azt a fajta kreativitást,....