elektromobilitás

Elektromos kisautó mindennapi ingázáshoz

2017.08.09.

Tavaly a német Sono Motors egy sikeres Indiegogo közösségi finanszrozású kampány keretében összegyűjtötték a szükséges tőkét elektromos családi ingázó járművük gyártásához.

A Sion designja 7,5 négyzetméteres fotovoltatikus paneleket is magába foglal, melyek a a külső vázba kerültek beépítésre, hogy töltse az elektromos autót, míg az arra vár, hogy valaki vezesse. A végső gyártás előtti állapotot áprilisban leplezték le, és nemrég kezdődött el a Sion előrendelése.

A Sion 330 monokristályos SunPower PV cellát (mindegyik 3,65 W) kapott a motorháztetejére, az ajtókra, a csomagtartóra és az átlátszó tetőre, hogy ezek is segítsék feltölteni a Li-ion akkumulátorokat, miközben a jármű mozgásban van, vagy egy szabadtéri parkolóban, esetleg autóbeállóban várakozik. A napsugarak begyűjtése nem lesz elegendő ahhoz, hogy kizárólag napenergiával működjön az autó, de a cég elmondása szerint a Sion napi 30 kilométeres távot képes megtenni “kedvező körülmények között”. Szeptemberben a Sono elmondta, a rendszer teljesítményének csúcsa kizárólag napenergia-meghajtás mellett 65 km-nél van de a hétköznapi csúcs ehhez képest változni fog a felhőzet és a forgalomtól függően, amik beárnyékolhatják a paneleket, ezzel befolyásolva a teljesítményt. De minden kis segítség jól jön, igaz? A Sion teljes menetképessége 250 kilométer töltésenként.

Az ötajtós családi autó 80 kW-os háromfázisú aszinkron villanymotorjának egysebességes sebváltója 140 km/h-ra képes, ami elegendő ahhoz, hogy kielégítse a városlakók és az külvárosiak igényeit egyaránt.

Az egyébként egyszerű belső tér érdekes pontja a levegőszűrő rendszer, amely mohát használ, hogy segítse a por levegőből való eltávolítását az utastérben. A gyártó szerint a tulajdonosoknak nem kell aggódniuk, hogy a mohát gondozniuk kell, tekintve, hogy ez az anyag nem igényel különösebb karbantartást, és évekig tartós marad mielőtt cserélni kéne.

Az egyéb funkciók között megtalálható egy szórakoztató rendszer, amelyet egy 10 hüvelykes érintőképernyőről lehet vezérelni, továbbá blokkolásgátló fékek, utas- és vezetőoldali légzsákok, speciális fékrendszer és kétirányú töltési technológia jellemzik a modellt. Az opcionális pótkocsi rögzítés 750 kg teherig képes vontatni.

A Sion tulajdonosok 16,000 euróért megvásárolhatják külön az akkumulátort, vagy megvehetik az autót és akkumulátort csomagban, így utóbbi ára 4000 euró körül fog mozogni. A Sono-nak jelenleg 5,000 elővételi kötelezettségvállalásra van szüksége a sorozatgyártáshoz, és ha minden jól megy, ez jövőre el is tud indulni, így az első darabok 2019-re készülhetnek el.

(miferfiak.hu)

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.09.29
Nagyon népszerű közlekedési eszköz a segédmotoros kerékpár jármű-kategóriába tartozó robogó. Sokan....
2022.09.29
A járvány nagy lökést adott az online autókereskedelmnek és a lendület azóta sem állt meg. Van aki....
2022.09.29
Hetek óta attól hangos a magyar sajtó, hogy a Volkswagen akkumulátorgyárat akar építeni a győri....
2022.09.29
A legmodernebb teszt- és önvezető autók bemutatójától kezdve a statisztikai kvízjátékig sokszínű,....
2022.09.29
A Széchenyi István Egyetem (SZE) és a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI)....
2022.09.29
A baleset Pilisvörösvár és Piliscsaba között történt, a mentés idejére az utat lezárták - írja a....
2022.09.29
A Bagon történt balesetben egy 29 éves nő vesztette életét - írja a police.hu. ..
2022.09.29
Az európai energiaválság miatt az EV-ek töltése veszélyben van.   ..
2022.09.28
A hétszeres Formula 1-es világbajnok egy interjúban kendőzetlenül beszélt félelmeiről, mindennapi....
2022.09.28
A Budapesti Autósok Közössége újabb elrettentő és életveszélyes "gyöngyszemeket" tett közzé. Nézze....