Le Mans

Élesben is száguldó műalkotás készült a BMW M Hybrid V8 versenyautóból

2024.05.24.

Julie Mehretu, a nemzetközileg elismert művész a BMW M Hybrid V8 versenyautó műszaki alapjaira álmodta meg a BMW Art Cars kollekció huszadik darabját - a modell a párizsi Pompidou központban ünnepelte világpremierjét.

A párizsi Pompidou központban első ízben gurult nagyközönség elé a BMW Art Cars kollekció huszadik guruló műalkotása. A nemzetközileg elismert művész az autótervezés és a sebesség iránt érzett szenvedélye kifejezéseként álmodta valóra a legendás kollekció következő darabját, amely néhány hét múlva a Le Mans-i 24-órás futamon is rajthoz áll.

„A BMW Art Car projekt egésze a feltalálásról, a képzelet erejéről és a lehetőséghatárok kitolásáról szól. Nem kiállítási tárgyként tekintek erre az autóra, hanem egy olyan gépként, amely versenyezni fog Le Mans-ban. Az egész egy performatív festmény. Az én guruló műalkotásom a motorsport-csapattal és a mérnöki csapattal szoros együttműködésben született meg” – fogalmazott Julie Mehretu. „A BMW Art Car csak a verseny célvonalában készül el teljesen” – tette hozzá.

A BMW és Julie Mehretu közötti együttműködés nem csupán a huszadik BMW Art Car guruló műalkotásra és a Le Mans-i 24-órás versenyre koncentrálódik. A projekt középpontjában az afrikai kontinens „Translocal Media Workshop Series” névre keresztelt találkozósorozata áll, amelynek égisze alatt a bajor prémiummárka és a művész együttműködése 2025-ben és 2026-ban is folytatódik. A sorozat eredményei és alkotásai a huszadik BMW Art Car guruló műalkotás társaságában mutatkoznak majd be az afrikai kortárs művészek munkásságait csokorba gyűjtő, fokvárosi Zeitz Museum of Contemporary Art Africa múzeumban.

„A BMW Art Cars kollekció kultúra iránti nemzetközi elkötelezettségünk szerves része. Mintegy fél évszázada dolgozunk együtt olyan művészekkel, akiket a mobilitás és a dizájn éppúgy lenyűgöz, mint a technológia és a motorsport. A Julie Mehretu által megálmodott versenyautó a BMW Art Cars kollekció rendkívül erős darabja, hiszen nem csupán egy lenyűgöző műalkotás: az autó mögötti ötletek lendületet adtak nekünk ahhoz, hogy kibővítsük kultúra iránti elkötelezettségünk azon fejezetét, amely mentén az afrikai fiatal művészek kreativitását támogatjuk” – mondta Oliver Zipse, a BMW AG igazgatótanácsának elnöke.

Julie Mehretu munkásságát a tér, a mozgás és az energia szimbiózisa mindig is nagymértékben meghatározta. A huszadik BMW Art Car modellen testet ölt a lendület és a kétdimenziós térben megalkotott motívumok teljes életnagyságban, háromdimenziós formában kelnek életre. Kiindulópontként a művész a 2021 – 2023 között megalkotott „Everywhen” című monumentális festménye szín- és formavilágát vette alapul. Az alkotás jelenleg Julie Mehretu velencei Palazzo Grassi művészeti múzeumban kiállított, „Ensemble” című tárlatának részeként tekinthető meg, mielőtt az a művész ajándékaként a New York-i Modern Művészeti Múzeum (MoMA) állandó gyűjteményébe kerül.

A huszadik BMW Art Car guruló műalkotáson Julie Mehretu széleskörű szín- és formai megoldásai is visszaköszönnek, a homályos fényképektől és a pontozott rácsmotívumoktól kezdve, a neonszínű festékszórókon át, egészen a művész ikonikus, gesztusjelzésekkel dolgozó absztrakcióiig. Az alkotást egy nagyfelbontású fényképként, karosszériafényezést segítő háromdimenziós fénytervezési technológiával vitte fel a versenyautó karosszériájára. „Ültem a BMW M Hybrid V8 versenyautó stúdiójában, a festmény előtt és arra gondoltam: mi történne, ha az autó keresztülhajtana a festményen és így hatást gyakorolna rá? Így született meg a remix ötlete” – nyilatkozta az alkotói folyamatról Julie Mehretu. „Folyton az volt az érzésem, hogy a festmény belecsöpög az autóba. Még a vese alakú hűtőrácsok is lélegeztek be a festékből” – tette hozzá.

A festmény és az autó tökéletes egybeolvadását háromdimenziós fénytervezési technológia tette lehetővé, amelynek segítségével a motívumok felvették a versenyautó vonalvezetését. A különleges karosszériafóliázás a Le Mans-i 24-órás futamra is zöld utat ad a BMW M Hybrid V8 versenyautónak: június 15-én a dél-afrikai Sheldon van der Linde, a holland Robin Frijns és a német René Rast triója a 20-as rajtszámmal versenyez majd a guruló műalkotással. A futamot akárcsak ők, Julie Mehretu is izgatottan várja: „Elmentem a BMW M Hybrid V8 versenyautó Daytona-i 24-órás futamára. Lenyűgöző élmény volt. Tervezők, mérnökök, aerodinamikai szakértők és más-más kreatív elmék mind azon dolgoznak, hogy kihozzák az autóból a maximumot. Amint az én autóm is versenypályára gurul, megannyi álom beteljesül” – fogalmazott.

A Le Mans-i 24-órás futam előtt Julie Mehretu guruló műalkotása a Comói-tó partján megrendezendő Concorso d’Eleganza Villa d’Este szépségversenyre is begurul. A BMW Group Classic és a Grand Hotel Villa d’Este legendás hétvégéjén a New York-i művész személyesen mutatja be a BMW Art Cars kollekció huszadik darabját. A Villa Erba területén teljes életnagyságban lesznek megtekinthetők az Alexander Calder (1975), Frank Stella (1976), Roy Lichtenstein (1977), Andy Warhol (1979), Jenny Holzer (1999) és Jeff Koons (2010) kézjegyét viselő BMW Art Car modellek is, amelyek ugyancsak Le Mans-ban ünnepelték versenypremierjüket. 2024. május 26-án, vasárnap Adrian van Hooydonk, a BMW Group vezető formatervezője és Julie Mehretu nyilvános panelbeszélgetésen avatja be a Concorso d’Eleganza Villa d’Este vendégeit a huszadik BMW Art Car alkotási folyamataiba.

A BMW és Julie Mehretu közötti együttműködés már a kezdetektől nem csupán a huszadik BMW Art Car guruló műalkotásra és a Le Mans-i 24-órás versenyre koncentrálódik. A projekt középpontjában az afrikai kontinens „Translocal Media Workshop Series” névre keresztelt találkozósorozata áll, amelynek égisze alatt a bajor prémiummárka és a művész együttműködése 2025-ben és 2026-ban is folytatódik. A projekt során a partnerek az afrikai kontinens lakóiban rejlő kreatív potenciálra összpontosítanak ott, ahol a BMW Group már több mint 50 éve oktatási projektekkel járul hozzá a társadalmi felelősségvállaláshoz.

Julie Mehretu és az Emmy-díjra jelölt producer, író, az afrikai médiaökoszisztéma erősítésén dolgozó Realness Institute társalapítója, Mehret Mandefro 2025-ben kilenc hónapon keresztül nyolc afrikai városban rendez majd művészeti találkozókat, hogy teret adjanak az afrikai művészek eszmecseréjének, kibontakozásának és transzlokális együttműködéseinek. A találkozók egyetlen célja, hogy fórumot nyisson a művészek számára, akik így új utakat találva járulhatnak hozzá saját helyi közösségeik jövőjének fejlődéséhez és kihasználhatják a transzlokális kollektívák erejét.

Julie Mehretu egy világhírű amerikai festőművész. 1970-ben született Etiópia fővárosában, Addisz-Abebában. Hétéves volt, amikor családjával az Egyesült Államokba költözött. Jelenleg New Yorkban és Berlinben él. A művész festményei, grafikái és rajzai a történelmi palimpszesztek tanulmányozásából kiindulva kalauzolják el a nézőt a kortárs élmények vizuális artikulációjába, valamint a társadalmi viselkedéskultúra és a térbeli pszichogeográfia ábrázolásába, a geológiai időtől a társadalmi jelenségek modern fenomenológiájáig.

Julie Mehretu a Michigan állambeli Kalamazoo College magánegyetemet elvégezve, 1997-ben a Rhode Island-i RISD művészeti iskolában szerzett képzőművészeti mesterdiplomát. Egy évet a szenegáli Cheikh Anta Diop Egyetemen is tanult. A művész 1999 óta saját stúdiót is működtet New Yorkban. Műveit számos kitüntetéssel, így többek között a MacArthur Díjjal (2005), a berlini Amerikai Akadémia Mundheim-ösztöndíjával (2007) és a US Department of State Medal of Arts díjjal (2015) is elismerték. Alkotásait 2019 és 2023 között a Los Angeles-i Country Museum of Art múzeumban, az atlantai High Museum of Art múzeumban, a New York-i Whitney Museum of American Art múzeumban és a Minneapolis-i Walker Museum of Art múzeumban is kiállították. Julie Mehretu eddigi legnagyobb európai, önálló kiállítása 2024. március 17-én nyitotta meg kapuit „Ensemble” címmel a velencei Palazzo Grassi művészeti múzeumban.

2021-ben Julie Mehretu az Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémia, illetve a Nemzetközi Dizájnakadémia tagja lett. Julie Mehretu munkásságát világszerte hirdeti a Marian Goodman Galéria, miközben a londoni White Cube galériában és a berlini Carlier Gebauer galériában is megtekinthető állandó kiállítása.

A Julie Mehretu által megálmodott BMW Art Car guruló műalkotás párizsi világpremierje kapcsán a szakmai zsűri tagjai az alábbi nyilatkozatot tették: „El vagyunk ragadtatva Julie BMW Art Car modelljétől! Okwui Enwezor már a zsűrizésünk során megalkotta a „Dynamism in Form” kifejezést, ami mindennél jobban leírja a művész által ihletett BMW M Hybrid V8 versenyautót. Julie első háromdimenziós munkája a rá jellemző esztétikát és formanyelvet a glitch art gondolataival és az elmosás technikájával egyesíti, amely mentén a sebességet zsigeri élménnyé varázsolja. Az így született energikus tér éppoly intenzív és ütőképes a versenypályákon, mint amennyire ambiciózus a képzelet kreatív játszótereként. Az újdonság nem csupán Jenny Holzer és Frank Stella guruló műalkotásai előtt tiszteleg, de olyan vizuális hálót is fon a Mad Max-től kezdve, a graffitik világán keresztül, egészen az utcai művészetekig, amely még a BMW Art Cars kollekción belül is egyedülálló.”

A huszadik BMW Art Car guruló műalkotásnak a BMW M Hybrid V8 versenyautó biztosít vásznat. A BMW M GmbH új hosszútávú versenyautójának meghajtásáról egy körülbelül 640 lóerő maximális teljesítményre képes hibrid hajtáslánc-technológia gondoskodik, amelyben az elektromos motor egy 4.0 liter hengerűrtartalmú V8-as erőforrást támogat. A versenyautó végsebessége 345 km/óra (amely a versenypálya borításától és vonalvezetésétől is függ).

A BMW M Hybrid V8 versenyautó sikeresen teljesít az FIA World Endurance Championship idei futamain, ahol a „Hypercars” kategória csúcskategóriás versenygépeivel néz farkasszemet. A BMW M Hybrid V8 versenyautó júniusban a Le Mans-i 24-órás megmérettetésre is megérkezik, a BMW V12 LMR 1999-es győzelme óta a BMW M Motorsport első prototípusaként.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.18
„Élvezd a kabriót, feel the sunshine!” ..
2024.06.18
- Már rendelhető az új Crafter modell, amelynek az első járművei már nyáron elérhetők lesznek a....
2024.06.18
Miért és hol jár büntetés a bevált szokásért?   ..
2024.06.18
Összeütközött négy személyautó az M3-as autópálya Nyíregyháza felé vezető oldalán, az M0-s autóúti....
2024.06.18
A Porsche bejelentette, hogy Szingapúr lesz a tizenegyedik Porsche Experience Center (PEC)....
2024.06.18
Figyelmeztető előrejelzést adott ki a hőség miatt Magyarország területére szerda éjfélig a....
2024.06.18
- A hungarikumok és a nemzeti értékek nem csupán az értékőrzés miatt fontosak számunkra. Ezek a....
2024.06.18
- Csődöt jelentett a Fisker amerikai elektromos autógyártó alig egy évvel első modellje piacra....
2024.06.18
- Kedden este indul Budapestről Splitbe az idei első Adria InterCity. Augusztus második feléig....
2024.06.18
Sem az ittas vezetés, sem pedig a gyorshajtás nem kifizetődő: büntetőpontok, a jogosítvány bevonása....