Tóbiás és Balambér kalandjai

Életveszélyes és tilos a vékony jégre lépni

2023.02.12.

Az elmúlt napokban kezdtek befagyni a tavaink, ám a vékony jégre életveszélyes rámenni, ráadásul az idő is enyhül. 

Az elmúlt napokban jellemző tartósan fagypont körüli hőmérsékletnek és az éjszakai fagyoknak köszönhetően elkezdtek befagyni a természetes vizeink. Sokan abban reménykedtek, hogy korcsolyázhatnak a hazai tavainkon, de egyelőre türelmesnek kell lenniük. A Balatonon és a Velencei-tavon nem alakult ki kellően vastag jégréteg, ezért életveszélyes rámenni. Így Tóbiás és Balambér is inkább a fedett jégcsarnokba mennek, ha korcsolyázni támad kedvük. 

A drónnal készült képen jég látható a Balatonon Siófoknál 2023. február 8-án (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A Balatonon a parti sávban és a kikötőkben néhány napja 3-7 centiméteres volt a kialakult jégréteg, ami túlságosan vékony, ráadásul változó szerkezetű, ezért nem alkalmas a biztonságos jégen való tartózkodásra – figyelmeztetett a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság. Ráadásul a hétvégén enyhül az idő, feltámad a szél is, ami összetörheti és a partra sodorhatja a tó jegét. A Velencei-tavon pénteken 6 centiméter volt a jég vastagsága Agárdnál, de ez sem alkalmas még sportolásra, és az enyhülő időjárás miatt nem várható a jég erősödése. 

Tíz centi biztonság

A legalapvetőbb szabály, hogy a szabad vizek jegére csak akkor szabad lépni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri, vagy meghaladja a 10 centimétert. A szabad vizek jegére csak ott szabad rámenni, ahol nem tiltott, sok helyen pedig táblával figyelmeztetnek arra, hogy tilos a jégre lépni. 

Tilos a szabad vizek jegére menni:

  • éjszaka és korlátozott látási viszonyok között;
  • járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével;
  • kikötők és veszteglőhelyek területén;
  • folyóvizeken és azok mellékágain.

Komoly bírság jár érte

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság a Balaton teljes parti sávjában kiemelten ellenőrzi, hogy mindenki betartja-e a jégen tartózkodással kapcsolatos szabályokat. Aki megszegi az előírásokat, azt a rendőr, a közterület-felügyelő, a halászati őr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője figyelmeztetheti, 5 ezertől 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, vagy szabálysértési eljárást indíthat, melyben akár 150 ezer forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak.

Ha majd rendesen befagy

Bár egyelőre életveszélyes a tavak jegére merészkedni, még van ideje a télnek, hogy megfelelő vastagságú jégréteget hizlaljon, és sokak örömére biztonságosan lehessen korcsolyázni, csúszkálni, fakutyázni. Ezért lássuk, mire kell majd figyelni. 

A biztonságos korcsolyázáshoz olyan helyet keressünk, ahol a víz mélysége nem több 120 centiméternél. A part közelében, ahol sekélyebb a tó, akár a mederig be tudni fagyni a víz, így jóval kisebb a beszakadás kockázata. Valamint ha a mégis megtörténne a baj, és beszakad a jég, a sekély víz miatt csekélyebb annak az esélye, hogy a jégtábla alá sodródjon szerencsétlenül járt korcsolyázó. Ezért érdemes például a sekély vízű strandoknál rámenni a jégre, de a legjobb megoldás, ha kijelölt helyen, ellenőrzött körülmények között korcsolyázunk a tavakon, ilyenkor mentőszemélyzet és mentőeszköz is van a parton. 

Megfagyott víz a Balaton partján Siófoknál 2023. február 8-án (MTI/Vasvári Tamás)

Amennyiben megfelelő, 10-12 centiméteres a jég, akkor is erősen ajánlott betartani pár óvintézkedést. Soha ne menj egyedül a jégre, és legyen nálad indulás előtt teljesen feltöltött mobiltelefon. Lehetőleg ne álljatok szorosan egymás mellett a jégen nagyobb csoportban, mert akkor egy kisebb területen nagyobb terhelést kap a jég, így megnő a beszakadás veszélye. Amennyiben gyanús ropogást-recsegést hallotok, azonnal feküdjetek hasra, hogy a jég minél nagyobb felületen legyen terhelve. Hason csúszva közelítsétek meg a legközelebbi biztos pontot, partot vagy stéget. 

Teendők beszakadás esetén

Beszakadás esetén igyekezz a jég szélében megkapaszkodni, és lábbal a legközelebbi biztos pont felé lökni magadat. Közben kérj segítséget! Ha egy társad szakad be, egy pillanatot sem szabad késlekedni, mert a jeges vízbe esett ember teste percek alatt kihűl. Próbáljuk meg minél hamarabb kihúzni a bajba került embert, de közben arra is figyeljünk, hogy ne szakadjon be alattunk is a jég. Az a legjobb, ha hasra fekszünk, és kúszva közelítjük meg a beszakadt részt. Érdemes minden csúszkáláshoz bekészíteni olyan eszközt, amit oda tudunk nyújtani a bajba jutott embernek; ez lehet kötél, hosszabb faág vagy szánkó. 

Ha bármilyen jéggel kapcsolatos veszélyhelyzetet észlelsz, például beszakadást vagy süllyedést, azonnal hívd a 112-es segélyhívón a vízirendészet járőreit, vagy kérdj segítséget a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság 1817-es vízi segélyhívó telefonszámán!

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.27
Életében először versenyzett esőben; újabb két dobogós helyezést szerzett az újoncok között;....
2024.05.27
Autós üldözésre és lövöldözésre került sor szombaton éjszaka Liptószentmiklós belvárosában, miután....
2024.05.27
Ankara előrehaladott tárgyalásokat folytat a kínai BYD és a Chery vállalattal elektromos járművek....
2024.05.27
A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország....
2024.05.27
A  Magyar Kormány nevében Varga Mihály pénzügyminiszter köszöntötte Magyarország tíz legnagyobb....
2024.05.27
Az ÖBB – Osztrák Szövetségi Vasútak -  létszámhiánnyal küzd. A vasútspecifikus foglalkozások a....
2024.05.27
Péntekről szombatra virradó éjszaka egy Hyundai személykocsi csapódott fának Nagymácséd (Galántai....
2024.05.26
Szigetújfalu közelében találták meg vasárnap a Verőcénél múlt szombaton történt hajóbaleset hatodik....
2024.05.26
A megújított Superb kombi változata akkor lép piacra, amikor a riválisok mezőnye ritkul, a....
2024.05.26
A hazai közönség előtt szereplő Charles Leclerc, a Ferrari versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-....