Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Hogyan korcsolyázzunk gyerekkel?

2023.01.29.

Itt a koriszezon, Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjaiban megmutatjuk a legfontosabb tudnivalókat, ha a jégre merészkednétek. 

Néhány nap múlva itt a február, de komoly mennyiségű hó egyelőre nem esett Magyarországon, így a szánkózásra még várni kell. Korcsolyázni viszont sok helyen lehet, a tavak még nem fagytak be, de a jégpályák mindenkit várnak. Összeszedtük, hogyan kezdjetek neki a korcsolyázásnak. 

Mikor kezdjen korizni a gyerek? 

Túl korán nem ajánlott belevágni, mert akkor csak kudarcot jelent a gyereknek a korizás. Érdemes megvárni, amíg kialakul a gyerek megfelelő mozgáskoordinációja, izomereje, egyensúlyérzéke, kitartása. A gyerekek fejlődése nagyon eltérő, így egyénenként nagy különbségek lehetnek, mikor ajánlott a jégre menni velük, de valahol 4 éves kor körül már lehet próbálkozni. 

A Városligeti Műjégpályán nagyon hangulatos a korcsolyázás

Az életkor mellett az is nagyon fontos tényező, hogy elég nagy-e már a gyerek lába ahhoz, hogy megfelelő méretű korcsolyát húzzunk a lábára. Általában 25-ös mérettől lehet korcsolyákat kapni, illetve bérelni, így előfordulhat, hogy a picik már szívesen kipróbálnák, milyen a korcsolyázás, de kénytelenek megvárni, amíg belenőnek a koriba. 

Milyen korcsolyát vegyek?

Elsőre nem biztos, hogy érdemes sokat költeni egy korcsolyára, amikor még nem tudhatjuk, hogy gyereknek  egyáltalán tetszeni fog-e ez a sport. Lehet, hogy jobb először bérelni egyet, később viszont jobban megéri, ha sajátot vásárolunk. Ha csak alkalmanként, téli szezonban csúszunk a családdal egy-kéthetente, fölösleges a gyereknek drága új korcsolyát venni, egy kis utánajárással és türelemmel az apróhirdetések között használtan is ki lehet fogni megfelelő, jó minőségű darabokat. Vannak kimondottan kisgyerekeknek szánt, dupla pengével rendelkező korcsolyák, de a szakemberek ezeket nem javasolják, ugyanis a kicsik így nem tanulják meg az egyensúlyozást egy pengén.

 

Így néz ki a műkorcsolya...

Akár használtan, akár újonnan vásárolunk korcsolyát, mindig próbáljuk fel! Figyeljünk, hogy jól illeszkedjen a gyerek lábára, ne vegyünk túl nagyot annak reményében, hogy majd sokáig jó lesz rá, mert ha nem passzol a lábára, akkor már a kezdeteknél nehézségei lehetnek a mozgás során. Arra is ügyeljünk, hogy olyan zokniban próbáljunk, amit majd korizás közben viselünk. Apróságnak tűnik, de könnyen előfordulhat, hogy később kicsi lesz a kori, ha vastag zoknival használjuk. 

Kétféle korcsolyatípus létezik: a műkorcsolya és a hoki korcsolya (van még a gyorskorcsolya is, de aki azt szeretné űzni, valószínűleg pontosan tudja, mit akar). A műkorcsolya pengéje a cipőnél hosszabb, első részén van egy recés kialakítás, a cipő általában bőrből készült, és végig fűzős kialakítású.

...ez pedig a hoki korcsolya

A hoki korcsolya pengéje nagyjából a cipő hosszával megegyező, elöl és hátul enyhén ívelt. A penge vékonyabb és magasabb, mint a műkorcsolyánál, és az elején nincs rece. Cipője végig fűzős, és kemény anyagból készült. Elsőre bizonytalanabbnak tűnhet a korizás benne, viszont dinamikusabb, mint a műkorcsolya. Nagyon sok korcsolyán – főleg olcsóbb darabokon – kizárólag csatos rögzítés található, ami kényelmes megoldásnak tűnik, de így kevésbé illeszkedik majd a lábhoz a kori, mint a fűzős rögzítéssel. Szezonként pár alkalomra azonban ezek is jók lehetnek. 

Öltözés és felkészülés

A kezdő gyerekekre mindenképpen adjunk vízhatlan ruhát (akár síruhát, overált) hiszen ők még gyakran esnek vagy „lecsücsülnek” a jégre, egy melegítőalsó hamar átázik, és vizes ruhában, átfagyva senkinek sincs kedve korcsolyázni. Ne felejtsük el a sapkát és a kesztyűt sem, és akár fejvédő sisakot, illetve térdvédőt is adhatunk a gyerekre. 

A korcsolyát nem szabad túl szorosra vagy túl lazára kötni, illetve csatolni. Meg kell találni az optimális erősséget, hogy a cipő ne szorítsa el a gyerek lábát, de megfelelően tartsa a bokáját. A jégpályán kívül, amikor eljutunk az öltözőtől a jégig, mindig használjunk élvédőt, hogy ne sérüljön a korcsolya éle. Edzés után a pengét töröljük szárazra, hogy ne rozsdásodjon. 

A korcsolya élezését nem szabad elhanyagolni, erre szezononként akár két-három alkalommal is szükség lehet, persze attól függ, milyen gyakran van használatban. Érzésre is meg lehet állapítani, szükség van-e élezésre: ha állsz a jégen, és oldalirányba kitolva a lábadat túl könnyen kicsúszik, akkor bizony megérett az élezésre. 

Első lépések

Lehetőleg olyan időpontot válasszunk az első néhány alkalomhoz, amikor nincs óriási zsúfoltság a jégen; nem biztos, hogy a szombat délutáni tömeg, hangos zene és zaj a legjobb időszak a tanulásra. Ha találtunk egy nyugodt délutánt, akkor kezdődhet az első lecke: meg kell tanulni esni! Hajlítsa be a térdét, dőljön az egyik oldalra, majd óvatosan menjen teljesen le. Ezután jöhet a felállás megtanulása! Térdeljen le mindkét térdére, majd miközben a háta egyenes marad, az egyik korcsolyával támaszkodjon fel a jégre, majd jöhet a másik és húzza fel magát. 

Fejvédőt és térdvédőt is adhatunk a gyerekre

Bár az oktatók általában nem használnak „pingvint” vagy más, jégen csúszó eszközöket, amelyekbe a gyerekek belekapaszkodhatnak, néha ezek magabiztosságot adhatnak a gyerekeknek. A palánkot viszont érdemes használni, kapaszkodjunk bele, és lépegessünk, emelgessük a lábunkat, hogy megtapasztaljuk, hogyan viselkedik a penge a jégen. A továbbiakban jöhet a siklás behajlított térdekkel, összezárt lábakkal, eközben a szülő a gyerek előtt vagy mögötte haladhat és segíthet neki. Arra figyeljünk, hogy ne csak az egyik kezét fogjuk mert az kizökkenti az egyensúlyából. Ha a csúszás már magabiztosan megy, elkezdheti hajtani magát: az egyik korcsolyát tolja maga mögé, és a penge belső élével lökje meg magát. Ahogy nő a tempó, úgy egyre fontosabb megtanulni a megállást is, elsőként a hóekét érdemes elsajátítani, amikor fordított V alakban összezárja a lábait. 

A gyerekek nagyon gyorsan tanulnak, már néhány alkalom után egész jól elboldogulnak a jégen, ám ha nehézségeink támadnak, esetleg szeretnénk, ha profi módon megtanulna korizni, akkor mindenképpen kérjük szakember segítségét az oktatásban. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.23
A vasárnapi első futamon ismét rajt-cél győzelmet aratott, a második viadalon pedig harmadik lett a....
2024.06.23
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Ez már a harmadik a héten. ..
2024.06.23
Nem tudja vagy nem akarja használni a légkondicionálót? Íme néhány hasznos tipp és trükk az autó....
2024.06.23
A címvédő, háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája nyerte a Forma-1-es....
2024.06.23
A világ legkékvérűbb járműflottáját csak minősített cég ápolhatja. ..
2024.06.23
A Toyota célja a dedikáltan akkumulátoros elektromos bZ4X modellel, hogy új mércét állítson fel a....
2024.06.23
Hajnalban az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Kőszárhegy térségében a fehér Mercedes....
2024.06.23
A SURFACING, amely a fenntartható energia, a víz és a fény találkozásában rejlő harmónia, valamint....
2024.06.23
Visszatért a Nissan a családi autók piacára: a Townstar személyszállító változata kiváló mobilitási....
2024.06.23
Az autózás világában meglepő partnerséget kötött a Peugeot és a Lego. Egy különleges verseny....