közlekedésbiztonság

Életveszélyes holtterekre figyelmeztetnek

2024.05.12.

Élénk, sárga színű, a nagyobb méretű járművek holtterére figyelmeztető matricákat helyez ki májustól autóbuszok és trolik hátuljára és oldalára a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) - közölte a társaság az MTI-vel.

Fotó: BKK

A május 11-i közlekedési kultúra napjához kapcsolódóan elinduló intézkedés a tavaly elfogadott közlekedésbiztonsági stratégiával összhangban történik - mutattak rá. A matricákon Vigyázz, holttér! felirat olvasható magyarul és angolul, illetve fekete ábra jelzi az autóbusz körüli holtteret. Ezeken túl mintegy 120 autóbusz hátulján is megjelennek holttérre figyelmeztető, nagyobb méretű plakátok. A francia és brit jógyakorlatokat is követő kezdeményezés célja, hogy felhívja a járművezetők, a kerékpárral, rollerrel vagy gyalog közlekedők figyelmét a biztonságos közlekedésre – írták.

A járművek hátulján elhelyezett matrica menetközben, míg az oldalmatrica a busz mellett piros lámpánál várakozók számára hasznos, hiszen utal arra, hogy a vezetőfülke mellett állva holttérben van a közlekedő, így a busz- vagy troli sofőrje nem láthatja – részletezték. A közleményben írtak szerint a program részeként a BKK szemléletformáló oktatást biztosít a buszok és trolibuszok vezetőinek, továbbá egy edukációs videót is készítenek, amely a társaság honlapján és közösségi oldalain lesz elérhető.

Ismertették továbbá, hogy idén is folytatódik a Sulizóna-program, hogy az iskolák környékén is javuljon a már önállóan közlekedő gyermekek biztonsága és biztonságérzete. Jelezték: a program hosszútávú célja, hogy minél többen menjenek szívesen iskolába gyalog vagy kerékpárral, ezzel is csökkentve az autós forgalmat. Jelenleg 3 fővárosi iskola bevonásával zajlik a program, azonban várják további intézmények jelentkezését. Az iskolák a kerületi önkormányzat felé jelezhetik csatlakozási szándékukat - tették hozzá.

MTI

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.18
„Élvezd a kabriót, feel the sunshine!” ..
2024.06.18
- Már rendelhető az új Crafter modell, amelynek az első járművei már nyáron elérhetők lesznek a....
2024.06.18
Miért és hol jár büntetés a bevált szokásért?   ..
2024.06.18
Összeütközött négy személyautó az M3-as autópálya Nyíregyháza felé vezető oldalán, az M0-s autóúti....
2024.06.18
A Porsche bejelentette, hogy Szingapúr lesz a tizenegyedik Porsche Experience Center (PEC)....
2024.06.18
Figyelmeztető előrejelzést adott ki a hőség miatt Magyarország területére szerda éjfélig a....
2024.06.18
- A hungarikumok és a nemzeti értékek nem csupán az értékőrzés miatt fontosak számunkra. Ezek a....
2024.06.18
- Csődöt jelentett a Fisker amerikai elektromos autógyártó alig egy évvel első modellje piacra....
2024.06.18
- Kedden este indul Budapestről Splitbe az idei első Adria InterCity. Augusztus második feléig....
2024.06.18
Sem az ittas vezetés, sem pedig a gyorshajtás nem kifizetődő: büntetőpontok, a jogosítvány bevonása....