WRC

Elfyn Evans nyerte a Portugál-ralit, újra nyílt a világbajnokság

2021.05.24.

A Toyota walesi pilótája mindössze két pontra közelítette meg a Portugáliában harmadik helyen végző Ogier-t a pontversenyben.

Elfyn Evans karrierje negyedik győzelmét ünnepelhette Portugáliában, a négy sikerből hármat jelenlegi csapatával, a Toyotával szerzett. Ezzel kárpótolta magát az áprilisi csalósásért, amikor pár tizedmásodperccel lemaradva, az utolsó kanyarban vesztette el a Horvát-rali első helyét Sébastien Ogier-val szemben. Ezúttal azonban a franciák hétszeres világbajnoka „csak” a harmadik lett, amira az a magyarázat, hogy pénteken elsőként rajtolva neki kellett takarítania a pályákat a többiek előtt. A két dobogós helyezésnek köszönhetően a Toyota 37 pontra növelte előnyét a Hyundai-jal szemben.

 

A rendkívül kiegyensúlyozottan vezető Evans nem a leggyorsabb pilóta volt Portugáliában, de így is nyert gyorsaságikat és folyamatosan dobogós helyen haladt. Ahhoz, hogy az első helyen találja magát, a Hyundai csapat hibái is kellettek: pénteken Thierry Neuville, szombaton Ott Tänak volt kénytelen az élről kiállni a kitört jobb hátsó futómű miatt. Ezután Evans-nak már nem kellett sok kockázatot vállalnia, bár vasárnap még megmutatta a harmadik Hyundai-t vezető Dani Sordónak, hogy a 10,7 másodperces összetett előnyét akár egy szakaszon is képes megduplázni, ha kell. Végül 28,3 másodperccel végzett a spanyol előtt, aki azonban így is értékes pontokat mentett a Hyundai-nak.

„Nyilvánvalóan fantasztikus módja egy verseny lezárásának, ha valaki győzni tud. Nem volt sima az utunk a győzelemig, és talán nem is mi voltunk a leggyorsabbak, de ettől még jó volt a tempónk, és elég kiegyensúlyozottan mentünk. Vasárnap reggel minden beleadtunk, mert akkor még nem volt megnyugtató az előnyünk, és sikerült is növelnünk azt a második helyezetthez képest. Horvátországban nagyon fájdalmas volt kevéssel lemaradni a győzelemről, most azonban kárpótol az, hogy itt viszonylag kevés drámával sikerült az élen végezni” – nyilatkozta az elégedett Evans.

Dani Sordo a januári Monte Carlo-rali óta először ülhetett be a Hyundai i20 WRC-be, és egy második hellyel hálálta meg a bizalmat Andrea Adamo csapatfőnöknek. Sordo a verseny elején még vezetett is a jó rajtpozíciójának is köszönhetően, de később is végig dobogós helyen haladt, csak néhány lefulladás és téves gumiválasztás hátráltatta.

Kacuta Takamoto élete legjobb eredményét érte el a negyedik helyezéssel, a Toyota fiatal japán pilótájának fejlődése szemmel látható. Szintén javuló tendencia figyelhető meg a fordos Gus Greensmith esetében, aki több top3-as időt is ment a Fiesta WRC-vel, és végül a gázpedál-problémák ellenére is ötödikként végzett, ami karrierje legjobb eredménye. Mögötte csapattársa, a murván, WRC autóval először versenyző Adrien Fourmaux végzett hatodikként, őt egy megpördülés vetette vissza pénteken. A top10-be még a WRC2 kategória élmenői, Esapekka Lappi, Teemu Suninen, Mads Østberg és Nikolay Gryazin fértek be.

Ott Tänak és Thierry Neuville a vasárnapi Power Stage-en (amely a híres Fafe volt a nagy ugratóval) szerzett bónusz pontokkal kárpótolta magát a kiesésért, előbbi 5, utóbbi 4 pontot szerzett, a többieknek esélye sem volt ellenük.

Most viszonylag rövid pihenő vár a mezőnyre, ugyanis két hét múlva már Szardinián száguldanak majd a versenyautók.

Végeredmény, Portugál-rali:

1. E. Evans / S. Martin (Toyota Yaris WRC) 3:38:26.2

2. D. Sordo / B. Rozada (Hyundai i20 Coupe WRC) +28.3

3. S. Ogier / J. Ingrassia (Toyota Yaris WRC) +1:23.6

4. T. Katsuta / D. Barritt (Toyota Yaris WRC) +2:28.4

5. G. Greensmith / C. Patterson (Ford Fiesta WRC) +4:52.7

6. A. Fourmaux / R. Jamoul (Ford Fiesta WRC) +5:03.4

7. E. Lappi / J. Ferm (Škoda Fabia Evo) +9:37.2

8. T. Suninen / M. Markkula (Ford Fiesta MkII) +11:20.0

9. M. Østberg / T. Eriksen (Citroën C3 R5) +12:01.5

10. N. Gryazin / K. Aleksandrov (Volkswagen Polo GTI) +12:35.8

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.28
Az előzetes várakozásokat jelentősen meghaladó érdeklődés miatt már a jegyzés harmadik napját....
2021.10.28
Halálos áldozata is van a Mélykút és Bácsalmás között csütörtök reggel történt vonatbalesetnek -....
2021.10.28
A főváros 2023 végéig 48 új, alacsonypadlós trolibuszt vásárol - döntött szerdai ülésén a Fővárosi....
2021.10.28
Várhatóan csaknem félszáz űrhajós érkezik Budapestre, a Nemzetközi Űrhajós Szövetség (Association....
2021.10.28
A repülő szerkezetek fejlesztésére szakosodott japán Skydrive startup nagy bejelentéssel rukolt elő....
2021.10.28
Az oroszországi Novgorod régió Állami Közlekedési Felügyelősége Lada Vesta szedánokat kapott....
2021.10.27
Minden út a Rimac és Porsche márkához vezet. Jó, van még néhány hiperszupergép, itt épp egy....
2021.10.27
A két dobozos típus nem más, mint a hasonló Opel, Peugeot, Citroen, és Toyota modellek....
2021.10.27
Műszaki mentés miatt teljes az útlezárás az M43-as autópálya Szeged felé vezető oldalán, Kövegy....
2021.10.27
A sárga Zonda C12S Prága közelében, egy kanyargós országúton csúszott az árokba. ..