WRC

Elfyn Evans simán nyerte Horvát-ralit

2023.04.23.

A Toyota versenyzője magabiztos győzelmet aratott, a dobogóra még Ott Tänak és Esapekka Lappi állhatott fel.

Evans a győzelmével 25 pontot szerzett, így 69 pontjával pontegyenlőséggel áll a világbajnokság első helyén, megosztva a vezetést csapattársával, a nem teljes szezont futó Sébastien Ogier-vel. Evans szombaton állt az élre a Toyotával, amikor Thierry Neuville egy vezetői hiba miatt kicsúszott, és összetörte a Hyundai-t (a belga vasárnap a Power Stage megnyerésével, és 5 bónusz ponttal vigasztalódott).

Szombat délután még úgy tűnt, Ott Tänak veszélyeztetheti Evans első idei győzelmét, volt, hogy a különbség köztük 22-ről 12 másodpercre olvadt, de aztán több apró műszaki probléma (erőátvitel, kézifék, gumiválasztás) hátráltatta az észt pilótát, így a walesi végülis simán, 27 másodperces előnnyel győzött. Utoljára 2021-ben, a Finn-ralin állhatott a dobogó legfelső fokára, vagyis ez az első sikere a tavaly bevezetett hibrid GR Yarisszal, és az abszolút első aszfaltos burkolaton.

 

„Nyilvánvalóan régóta dolgozunk azon, hogy újra győzni tudjunk, de ez az egész pillanatnyilag jelentéktelennek tűnik, ez a lényeg” – mondta Evans, utalva Craig Breen tragédiával végződött múlt heti balesetére. „A hétvége fókuszáltunk eddig, de mostantól mindannyiunknak ismét hiányzik a barátunk. Rögtön a célba érkezés után csak erre gondolhatunk. Megígértük Craig családjának, hogy élvezni fogjuk a hétvégét, és ezt meg is tettük. Most mindannyian rájuk gondolunk” – nyilatkozta sportszerűen Evans, aki a győztesnek járó serleget egy szomorú ceremónián vette át, amelyen az ír zászlót tartotta a kezében.

Bár Evans ezen a versenyen nem volt pontszerzőnek nevezve a gyártók világbajnokságában, a Toyota még így is magabiztosan, 29 ponttal vezet a Hyundai előtt. Eddig mindhárom Horvát-ralit a japán csapat nyerte meg, Evans előtt Ogier és Rovanperä is győzni tudott itt a korábbi években.

Esapekka Lappi senkitől sem zavartatva, Tänak mögött 31,6 másodperces hátrányban lett harmadik. A finn nem érezte magabiztosnak magát a koszos, csúszós horvát pályákon, de az egyenletes teljesíténye ezúttal dobogót ért számára. Rovanperä 19,7 másodperccel végzett mögötte, az aktuális világbajnok pénteken egy defekt miatt vesztett több mint két percet, de ő nyerte a legtöbb gyorsaságit a három nap során. Végül 9,7 másodperccel végzett Ogier előtt, aki szintén kapott egy defektet pénteken, és ezen kívül 70 másodperc büntetést is összeszedett. Kacuta Takamoto lett a hatodik, és a sérült kormányművű Forddal küszködő Pierre-Louis Loubet a hetedik.

A világbajnokság a portugál murván folytatódik május 11-én.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.23
Az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezetének (ACEA) adatközlése szerint márciushoz....
2024.05.23
A vízirendőrök május 21-én a Fonyód előtti vízterületre siettek, mert bejelentést kaptak, hogy a....
2024.05.23
Az Szegedi Tudományegyetem Science Parkjában felépült és megkezdte működését a közép-európai....
2024.05.23
Csehországban az év első négy hónapjában 14,4 százalékkal 531 355 darabra nőtt a legyártott....
2024.05.23
Semmi sem akadályozta a haladást, mégis sokan lassítottak, hogy megnézzék, mi történt. Ez okozta a....
2024.05.23
A cseh kapitányt azért helyezte bűnügyi felügyelet alá a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája....
2024.05.23
Nem véletlen az időzítés: idén 30 éve, hogy Ayrton Senna, minden idők egyik legjobb Forma-1....
2024.05.22
- Megtalálták a Verőcénél szombaton történt hajóbaleset egy további áldozatának holttestét -....
2024.05.22
Az kedvelt mini-SUV XL Heritage nevű modellváltozata egyenesen a '70-es évekbe repít vissza. ..
2024.05.22
Látványos filmpremierek, vörös szőnyegen felvonuló világsztárok és egy összetéveszthetetlen,....